Bajram baner mali

Medžlis Banja Luka: Naš odgovor je naš rad

  • Autor  Mirnes Kovač
  • Objavljeno u Medžlisi
Medžlis Banja Luka: Naš odgovor je naš rad
12 Jan
2017

poručuju iz  Banje Luke, grada koji je u 2016. godini završio niz značajnih i vrijednih projekata

U nedjelju i ponedjeljak, 18. i 19. decembra, ove godine, boravili smo u Banjoj Luci, u okviru naše stalne rubrike u kojoj predstavljamo medžlise Islamske zajednice. Banja Luka je u 2016. godini povratila svoju dušu obnovom i otvorenjem Ferhadije džamije. Danas se to posebno osjeti, a pored Ferhadije obnovljena je zgrada Ferhad-pašinog mekteba koja je danas administrativno sjedište Medžlisa Islamske zajednice. Jedna od novina u ovom gradu je i smještajni kapacitet, deset apartmana koje je Medžlis uredio za potrebe svojih gostiju i turista koji sve više posjećuju ovaj grad, a žele da u njemu borave u ugodnom ambijentu vakufskog kompleksa Ferhad-paše Sokolovića.

Pored Grada Banje Luke Medžlis Islamske zajednice Banja Luka se prostire još na dvije opštine Čelinac i Laktaši. Na području Medžlisa imaju 23 džamije: Banja Luka 17, opština Čelinac 5 i Laktaši 1. Od 14 svečano otvorenih na području Grada Banje Luke su 12, a na opštini Čelinac 2. "Ostala su manja ulaganja kod 3 džamije. Tu treba nešto malo uložiti da džamije budu spremne za otvorenje. Imamo također spremne za otvaranje 3 džamije i jednu džamiju nezavršenu, a to je lokalitet Arnaudije i obnova koja slijedi. Obradovala nas je činjenica da je naša Vakufska direkcija potpisala sporazum sa Vakufskom direkcijom Turske, da se završi obnova Arnaudije," ističe na početku našeg razgovora glavni imam Spahić.

Uspješna 2016. godina

Za Medžlis IZ Banja Luka ova 2016. godina, će ostati upamćena po tome što je priveden projekat obnove i svečano otvorena Ferhadija džamija. "Ovu priliku koristim da se zahvalim prije svih muftiji banjalučkom dr. Osman-ef. Kozliću koji je u tom projektu bio nosilac aktivnosti, a pored toga on nam sa muftijstvom svakodnevno pomaže u očuvanju i oplemenjivanju vakufske imovine i njenom stavljanju u promet, što nam je potrebno da bismo imali kvalitetniji vjerski život. Evo dokaz tome je i obnovljena zgrada Medžlisa," kazuje nam glavni imam Spahić. Naime, pored prizemlja u kome je administracija Medžlisa, na prvom spratu i potkrovlju Ferhad-pašinog mekteba uređeno je deset apartmana, pet luksuzno opremljenih i pet tipa hostelskog smještaja u potkrovlju. Ovo će, ističu, značajno pomoći Medžlisu u njegovim projektima i aktivnostima. Ispred Ferhadije, a na radost svih Banjalučana, ponovno je počela da radi suvenirnica "Uspomena", a prihodi od nje idu za finansiranje vrtića "Snjeguljica" koji također radi u okviru Medžlisa. Ovdje veliku nadu polažu u turistički potencijal i u tom smjeru su orijentirali svoje aktivnosti, a sve kako bi uz pomoć tih prihoda bolje i efikasnije organizirali vjerski život, jer je danas veoma zahtjevno izdržavati i organizirati vjerski život u sredinama u kojima i nema baš mnogo povratnika, a potreba za imamima, muallimama i drugim vjerskim sadržajima je itekako bitna za opstanak.

"Upotpunili smo to sa Ferhadijom, zatim tu su turbeta Ferhad-paše Sokolovića, mezar Ali-paše Rizvanbegovića koji je ukopan ovdje u haremu Ferhadije, dakle, to je historijski važno. A pored toga, to je za nas ogroman i simbolički i stvarni kapital kojim čuvamo našu tradiciju, obnavljamo pomen na značajne ličnosti, ali i omogućavamo da se ove znamenitosti svakodnevno čuvaju i održavaju. "Evidentan je veliki broj turista, ne samo naših Banjalučana koji žive van Bosne i Hercegovine, već i onih širom domovine, ali i stranaca," govori glavni imam Spahić koji kao najvažniji naredni infrastrukturni projekat naglašava ponovnu izgradnju Arnaudije džamije čiji smo lokalitet posjetili. Dan prije nas na temeljima Arnaudije boravio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a njegov domaćin muftija dr. Kozlić detaljno ga je upoznao sa tokom ovog projekta. Muhedin-ef. Spahić u realiziranju ovih projekata ističe svesrdnu pomoć Muftijstva, Vakufske direkcije, Rijaseta sa svojim upravama.  "Sa Arnaudijom mi ćemo na neki način vratiti tu sliku Banje Luke. Vratićemo Gradu na Vrbasu još jedan njegov dragulj," poručuje Spahić.

 

Uskoro obnova: Na temeljima Arnaudije džamije

 

Cijeli tekst u Preporodu od 1. januara

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Kolektivno se iftarilo i u Glamoču

Posljednjih nekoliko godina u cijeloj…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…
Jun 26, 2017

Šehidi su ostavili u emaneti svoje porodice i našu domovinu

Pred nama su dani nastupajućeg…
Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…

bbi magazin

bbi magazin