Baner granice3

Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa Teslić

Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa Teslić
06 Mar
2017

U nedjelju 26. februara 2017. g. /29. džumade-l-ula 1438. H. g. u prostorijama Medžlisa IZ-e Teslić održana je redovna godišnja Skupština.

Pored članova skupštine, članova Izvršnog odbora i imama naši gosti bili su i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, sekretar muftijstva Edin ef. Kavazović, glavni imami našeg muftiluka  te ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine dr. Adil Osmanović.

Nakon odlomka iz Kur'ana koje je proučio Sifet ef. Hadžić te izbora radnog predsjedništva sa gosp. Elkazović Munibom na čelu, prisutnima se obratio v. d. predsjednika Medžlisa IZ-e Teslić gosp. Šaban Sivić koji je poselamio prisutne te zaželio toplu dobrodošnjicu na redovnu godišnju Skupštinu. Kazao je da je Medžlis IZ-e Teslić u predhodnoj godini poslovao pozitivno i da je samo jedan džemat u minusu te da se taj dug smanjuje iz godine u godinu uprkos svim poteškoćama sa kojima se susrećemo. U predhodnoj godini dosta sredstava je uloženo u infrastrukturu u džematima a sredstva su obezbijedile džematlije uz nesebičnu pomoć muftije i ministra Adila Osmanovića kojima se posebno zahvaljujem.

Glavni imam Džafer ef. Gračić govorio je o vjerskom životu na području Medžlisa koji je, hvala Bogu u stalnom progresu te je pozvao prisutne na jedinstvo istakavši da su pred nama novi izazovi i planovi u ovoj godini među kojima je posebno naglasio rad sa omladinom i ženski aktvizam gdje je planirano da se pri Medžlisu angažuje i muallima ako se mogućnosti ukažu.

Skupština je razmatrala Izvještaj o radu Medžlisa IZ-e Teslić za 2016.godinu a koji se odnosio na administrativno-pravno poslovanje, vjersko-prosvjetni rad i finansijsko poslovanje, kao i plan rada za 2017. godinu. Rad Skupštine protekao je u veoma pozitivnoj atmosferi, gdje su delegati prihvatili izvještaje te podržali rad Izvršnog odbora u predhodnom periodu.

Ispred glavnih imama obratio nam se Izet ef. Čamdžić glavni imam MIZ-e Zavidovići koji je čestitao na postignutim rezultatima ukazavši da je musliman koristan u društvu i ne smije biti izolovan. Islam je aktivizam u džematu. Vaš angažman i zalaganje je dobro djelo.  

Moramo biti strpljivi i veoma mudri u ovome vaktu. Borimo se da u ovome entitetu stvorimo što bolje predpostavke za život kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, kazao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Na kraju riječ je pripala našem uvaženom muftiji koji se pohvalio Medžlis što poštuje odluke viših organa i što je izvršio ujednačavanje članarine što je prvi korak ka centralizaciji.  Vjera, domovina, narod i jezik su temelji naše kuće bosanske pa ih dobro čuvajmo.  Imajte izoštren osjećaj pravde i poštenja. Zapamtite da se vjera, znanje i moral nikada ne gube na ovome svijetu.  

Prije dove slijedio je svečani dio gdje su dodijeljena priznanja i zahvalnice i to najuspješnijem muteveliji Mahmutović Asimu iz džemata Gornja Osivica, najuspješnijem muallimu Enver ef. Gondžiću imamu džemata Ružević dok je muftija priznanje ove godine dodijelio dr. Adilu Osmanoviću za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice.

Uz druženje i ručak u znak zahvalnosti uručen je skroman poklon od Izvršnog odbora i imama predsjedniku Medžlisa gosp. Mujo Zukanoviću koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati skupštini.

Enver Gondžić 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 23, 2017

Veliki skup Bošnjaka iz zemalja Beneluxa

Drugi mektepski susreti okupit će skoro…
Mar 23, 2017

Mreža mladih: Konačan odgovor Islamske zajednice kako raditi s mladima?

Analizirajući strukturu i plan rada…
Mar 23, 2017

Društveno aktivna majka je cool majka

“Kada su pitali Gadamera, poznatog…
Mar 23, 2017

Esencijalna pravila na kojima se temelji islamski krivični sistem

Filozofija delikta i kazne u islamu
Mar 23, 2017

Mektebska djeca posjetila stare džematlije u džematu Gubavica

Polaznici mektebske nastava u džematu…
Mar 23, 2017

UEFA: Evropsko prvenstvo će 2024. biti održano u Njemačkoj ili Turskoj

UEFA je saopćila da će domaćin…
Mar 23, 2017

Krštenjem do papira u Njemačkoj

Berlin - Otkako je Njemačka primila…
Mar 22, 2017

Vojni ataše Kraljevine Velike Britanije u posjeti Vojnom muftiji

Vojni ataše Kraljevine Velike…
Mar 22, 2017

Otvorenje Ajvatovice 12. maja, centralna svečanost 2. jula

Organizacioni odbor 507. Dana Ajvatovice

bbi magazin