Ramazanska cestitka banner2 mali

Manifestacija: Upoznajmo se da bismo se poštovali

Manifestacija: Upoznajmo se da bismo se poštovali
13 Mar
2017

Asocijacaija žena Medžlisa Jajce manifestacijom  „Upoznajmo se da bismo se poštovali“ u službi međuvjerskog dijaloga i promovisanja ženskih vrijednosti

 Protestnom šetnjom u Tuzli i podrškom majkama Srebrenice završena je četverodnevna  manifestacija „Upoznajmo se da bismo se poštovali“, koju je organizovala Asocijacija žena MIZ Jajce „Esma Sultanija“. Manifestacija je započela u srijedu, 08. marta, kada su članice Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma Sultanija” obradovale svoje sugrađanke simboličnom podjelom karanfila u povodu dana žena.

Naime, u centru grada su postavile štand s  promotivnim letcima Asocijacije koje su uz karanfile dijelile „slučajnim“ prolaznicama.

U četvrtak, 09. marta, u sklopu manifestacije direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Dževada Šuško sa svojim saradnicima Sumejom Ljeković-Subašić i Arminom Begićem, susrela se sa predstavnicima Asocijacije žena, te dogovorili i saradnju u narednim projektima. U 18:00 sati, u velikoj sali općine Jajce organizovana je tribina na temu ”Žena kroz svetu Riječ i povijest”. Tribina je privukla veliki broj posjetilaca, a na samom početku prisutne su poselamile i pozdravile predsjednica Asocijacije: Mirela Duranović-Humić i Lejla Bešo, koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu travničkom.

Uvodničarke na tribini bile su dr. Dževada Šuško, prof. Brankica Jakešević i prof. Sabina Hajrić-Duranović koje su govorile o položaju žena u kršćanstvu i islamu, te kroz povijest, istaknuvši njenu važnost obzirom da je žena stub porodice, ona odgaja buduće članove društva, buduće majke i očeve i time je njena uloga od ogromne važnosti ne samo za njenu porodicu nego za društvo u cjelini.  Prof. Duranović govorila je o položaju žene u islamu, dok je prof. Jakešević govorila o ženama u rimokatoličkoj crkvi, a dr. Šuško o međureligijskom dijalogu.

Nakon tribine žene su nastavile druženje u restoranu „Fontana“, a u isto vrijeme u restoranu „Divan“  Asocijacija mladih MIZ Jajce „Tajib Okić“ organizovala je druženje za omladinu iz svih džemata sa područja MIZ  Jajce, gdje se prisutnim omladincima ispred Instituta za islamsku tradiciju obratio Armin Begić.

Također,  ovi susreti su iskorišteni i za istraživanje o percepciji vakufa na području MIZ Jajce,  koje provodi Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka. Petak 10. marta, dr. Dževada Šuško sa saradnicima i glavni imam MIZ Jajce, posjetili su direktora osnovne škole  „Berta Kučera“,  g-dina Fikreta Čančara. Razgovaralo se o mogućoj saradnji u budućnosti.

Isti dan u sklopu manifestacije, u svim džematima na području MIZ Jajce, na džuma-namazu, hatibi su održali tematsku hutbu na temu „Žena je temelj Zajednice“.

Završni dan manifestacije je 11. mart, dan kada se Udruženje majki i žena srebrenice okuplja u Tuzli i mirnom, i protestnom šetnjom traži pravdu  za  nevino ubijene članove svojih porodica.  Asocijacija žena MIZ Jajce „Esma Sultanija“ je sa svojim aktivisticama iz svih džemata sa područja MIZ Jajce organizovala odlazak dva autobusa u Tuzlu gdje su mirnom i protestnom šetnjom zajedno sa majkama i ženama Srebrenice podjelile njihovu bol i patnju koju nose u sebi. Ovom posjetom završena je manifestacija „Upoznajmo se da bismo se poštovali“, koja je za cilj imala skrenuti pažnju prije svega na odnos društva, lokalne zajednice i porodice prema ženama i majkama,  kao temelju zajednice, ali i na zajednički život muslimanki i katolkinja na području Jajca.

 

 

 

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin