Baner granice3

Sergija za džamiju u Malom Zvorniku

Sergija za džamiju u Malom Zvorniku
15 Mar
2017

Shodno zaključku Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, sa 33. sjednice održane, 08.03.2017. godine, u Sarajevu, odlučeno je da se za potrebe obnove i rekonstrukcije džamije u Malom Zvorniku raspiše sergija u džematima na području države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, Uprava za vjerske poslove je uputila poziv muftijstvima i medžlisima da se 24. marta 2017. godine, nakon klanjanja džume-namaza, organizuje sergija za džamiju u Malom Zvorniku.

Mali Zvornik je gradsko naselje u istoimenoj opštini, koja pripada Mačvanskom okrugu, na zapadu Srbije, odnosno na desnoj obali rijeke Drine, na samoj granici sa BiH. Bošnjaci koji žive u Malom Zvorniku su autohtono stanovništvo tog kraja.

Medžlis Mali Zvornik ima pet džemata; Mali Zvornik, Saka, Loznica, Krupanj i Šabac. U džematu Mali Zvornik živi oko 300 muslimanskih porodica, a u poslijeratnom periodu nakon agresije na BiH, veliki broj muslimana se odselio iz razloga što je Mali Zvornik bio granično područje. Mali Zvornik se vodi kao jedna od deset najsiromašnijih općina u Republici Srbiji, a bošnjačko stanovništvo je nezaposleno i u teškom ekonomskom stanju.

Početkom izgradnje hidrocentrale na rijeci Drini broj stanovnika se smanjuje i u tom periodu su potopljene u Drinsko jezero dvije džamije, kao i ostala vakufska dobra. Godine 1969. izgrađena je jedna džamija i od tog perioda ista se nije tretirala u građevinskom smislu, te je bila neophodna sveobuhvatna rekonstrukcija.

Radovi na džamiji su otpočeli 2015. godine u mjesecu ramazanu. Do danas su završeni svi grubi građevinski radovi u iznosu od 70.000 eura.

Za završetak preostalih radova neophodno je obezbijediti još 60.000 eura, a što muslimani Malog Zvornika nisu u mogućnosti samostalno prikupiti. Želja muslimana Malog Zvornika je da svoju džamiju završe do predstojećeg mjeseca ramazana, te ovogodišnji mubarek mjesec provedu u rekonstruisanom objektu.

„Zato molimo i apelujemo na vjernike da se odazovu i na taj način podrže ovaj hairli projekat, koji je veoma značajan za vjerski život muslimana Malog Zvornika i njihov opstanak na svojim ognjištima“, poručeno je danas iz Uprave za vjerske poslove.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…
Mar 29, 2017

Žepče: “Izaberi život, pobijedi stid - uradi papa test“

Institut za zdavlje i sigurnost hrane…
Mar 29, 2017

Zenica: Mektebsko takmičenje u učenju Kur'ana u džematu Nemila

U nedjelju, 19.03.2017. godine nakon…
Mar 29, 2017

Aktivnost džemata Mosor povodom Svjetskog dana voda

U nedjelju, 19. marta 2017. godine na…
Mar 29, 2017

Mevlud u Donjim Križevićima

Povod je bio još jedan u nizu mevluda…

bbi magazin