Ramazanska cestitka banner2 mali

Sergija za džamiju u Malom Zvorniku

Sergija za džamiju u Malom Zvorniku
15 Mar
2017

Shodno zaključku Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, sa 33. sjednice održane, 08.03.2017. godine, u Sarajevu, odlučeno je da se za potrebe obnove i rekonstrukcije džamije u Malom Zvorniku raspiše sergija u džematima na području države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, Uprava za vjerske poslove je uputila poziv muftijstvima i medžlisima da se 24. marta 2017. godine, nakon klanjanja džume-namaza, organizuje sergija za džamiju u Malom Zvorniku.

Mali Zvornik je gradsko naselje u istoimenoj opštini, koja pripada Mačvanskom okrugu, na zapadu Srbije, odnosno na desnoj obali rijeke Drine, na samoj granici sa BiH. Bošnjaci koji žive u Malom Zvorniku su autohtono stanovništvo tog kraja.

Medžlis Mali Zvornik ima pet džemata; Mali Zvornik, Saka, Loznica, Krupanj i Šabac. U džematu Mali Zvornik živi oko 300 muslimanskih porodica, a u poslijeratnom periodu nakon agresije na BiH, veliki broj muslimana se odselio iz razloga što je Mali Zvornik bio granično područje. Mali Zvornik se vodi kao jedna od deset najsiromašnijih općina u Republici Srbiji, a bošnjačko stanovništvo je nezaposleno i u teškom ekonomskom stanju.

Početkom izgradnje hidrocentrale na rijeci Drini broj stanovnika se smanjuje i u tom periodu su potopljene u Drinsko jezero dvije džamije, kao i ostala vakufska dobra. Godine 1969. izgrađena je jedna džamija i od tog perioda ista se nije tretirala u građevinskom smislu, te je bila neophodna sveobuhvatna rekonstrukcija.

Radovi na džamiji su otpočeli 2015. godine u mjesecu ramazanu. Do danas su završeni svi grubi građevinski radovi u iznosu od 70.000 eura.

Za završetak preostalih radova neophodno je obezbijediti još 60.000 eura, a što muslimani Malog Zvornika nisu u mogućnosti samostalno prikupiti. Želja muslimana Malog Zvornika je da svoju džamiju završe do predstojećeg mjeseca ramazana, te ovogodišnji mubarek mjesec provedu u rekonstruisanom objektu.

„Zato molimo i apelujemo na vjernike da se odazovu i na taj način podrže ovaj hairli projekat, koji je veoma značajan za vjerski život muslimana Malog Zvornika i njihov opstanak na svojim ognjištima“, poručeno je danas iz Uprave za vjerske poslove.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin