Baner granice3

Dr. Cerić u Srebreniku: Živimo u najvećoj moralnoj krizi

Dr. Cerić u Srebreniku: Živimo u najvećoj moralnoj krizi
15 Mar
2017

U organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Srebrenik 10. marta ove godine, u Domu kulture u Srebreniku održana je tribina Islamski moral i naše vrijeme.

Predavač je bio dr. Mustafa-ef. Cerić, bivši reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH. Tribini je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. On je u uvodnom obraćanju, između ostalog, istakao zadovoljstvo što su Medžlis i Udruženje Ilmije Srebrenik inicirali taj susret. Istakao je da je moral naša suštinska unutarnja dimenzija, koja je naš najviši regulator. Pojasnio je da red u nama ima odražaj i na vanjski svijet i na odnose među ljudima, te gradnju zdravog društva. Na kraju je naglasio da je ovo vrijeme bremenito kušnjama, te je zato važno da se susrećemo, pogotovo ako je to i prilika da se čuje lijepa i mudra riječ.

Tokom svoga obraćanja, dr. Cerić je, između ostalog, istakao da je moral univerzalna i trajna tema. Na  primjerima mišljenja učenjaka Havarizmija i Ahmeda Ševkija istakao je važnost morala za čovjeka kao pojedinca, ali i za cijelo društvo i narode, naglasivši da je amoralnost razlog nestajanja naroda i civilizacija. Da velika moralna kriza uzrokuje i političke i ekonomske krize, pokazao je na primjeru rasprava u Davosu tokom Svjetskog ekonomskog foruma, a nakon ekonomske krize 2008. godine, podsjetivši da je tada osnovna tema razgovora bio moral, a ne ekonomija. Kriza morala je uzrok i krize humanizma i vladavine sile nad pravdom. Mišljenja je da su dva osnovna uzroka krize u moralu: remećenje sistema moralnih vrijednosti i gubitak povjerenja među ljudima. Govoreći o ovim kategorijama istakao je da je kur'anski odgovor na remećenje sistema vrijednosti propagiranje onoga što je dobro, a zabranjivanje onoga što je loše. Analizirajući gubitak povjerenja među ljudima, kao uzročnika moralnog posrnuća, istakao je da sada živimo u vrijeme najveće moralne krize. Na kraju je posebno istakao važnost moralnosti kod današnje omladine. 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Sarajevo: Program u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletul-regaib

Muslimani u Bosni i Hercegovini i…
Mar 30, 2017

Delegacija vojnog muftijtsva u Velikoj Britaniji

Učešće delegacije Ministarstva odbrane…
Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 30, 2017

Je li Lejletu-r-regaib blagoslovljena noć?

Prva od dvije odabrane noći u mjesecu…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…

bbi magazin