Ramazanska cestitka banner2 mali

Dr. Cerić u Srebreniku: Živimo u najvećoj moralnoj krizi

Dr. Cerić u Srebreniku: Živimo u najvećoj moralnoj krizi
15 Mar
2017

U organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Srebrenik 10. marta ove godine, u Domu kulture u Srebreniku održana je tribina Islamski moral i naše vrijeme.

Predavač je bio dr. Mustafa-ef. Cerić, bivši reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH. Tribini je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. On je u uvodnom obraćanju, između ostalog, istakao zadovoljstvo što su Medžlis i Udruženje Ilmije Srebrenik inicirali taj susret. Istakao je da je moral naša suštinska unutarnja dimenzija, koja je naš najviši regulator. Pojasnio je da red u nama ima odražaj i na vanjski svijet i na odnose među ljudima, te gradnju zdravog društva. Na kraju je naglasio da je ovo vrijeme bremenito kušnjama, te je zato važno da se susrećemo, pogotovo ako je to i prilika da se čuje lijepa i mudra riječ.

Tokom svoga obraćanja, dr. Cerić je, između ostalog, istakao da je moral univerzalna i trajna tema. Na  primjerima mišljenja učenjaka Havarizmija i Ahmeda Ševkija istakao je važnost morala za čovjeka kao pojedinca, ali i za cijelo društvo i narode, naglasivši da je amoralnost razlog nestajanja naroda i civilizacija. Da velika moralna kriza uzrokuje i političke i ekonomske krize, pokazao je na primjeru rasprava u Davosu tokom Svjetskog ekonomskog foruma, a nakon ekonomske krize 2008. godine, podsjetivši da je tada osnovna tema razgovora bio moral, a ne ekonomija. Kriza morala je uzrok i krize humanizma i vladavine sile nad pravdom. Mišljenja je da su dva osnovna uzroka krize u moralu: remećenje sistema moralnih vrijednosti i gubitak povjerenja među ljudima. Govoreći o ovim kategorijama istakao je da je kur'anski odgovor na remećenje sistema vrijednosti propagiranje onoga što je dobro, a zabranjivanje onoga što je loše. Analizirajući gubitak povjerenja među ljudima, kao uzročnika moralnog posrnuća, istakao je da sada živimo u vrijeme najveće moralne krize. Na kraju je posebno istakao važnost moralnosti kod današnje omladine. 

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin