Baner granice3

Skupštine: Osvrt na prošlogodišnji rad u medžlisima

Skupštine: Osvrt na prošlogodišnji rad u medžlisima
16 Mar
2017

U proteklih petanest dana nastavljena su zasijedanja sjednica skupština medžlisa na kojima su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu medžlisa i izvršnih odbora za 2016. godinu, te plan rada za 2017. godinu.

Zajedničke sjednice Medžlisa Doboj i Maglaj

Redovne godišnje skupštine medžlisa Islamske zajednice Doboj i Maglaj održane su 25. februara. U svečanom dijelu sjednica dodijeljena su priznanja medžlisa najboljim predsjednicima džematskih odbora (Hajrudin Čamdžić – Doboj i Muhamed Spahić – Maglaj), najboljim muallimima za proteklu mektebsku godinu (Rašid ef. Babić – Doboj i Šemsudin ef. Čizmić – Maglaj), te priznanja Muftijstva zeničkog za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice (Nezir ef. Bečić – Doboj i Esad Bajrić – Maglaj).

 

Tešanj: Osnivanje obdaništa „Revda“ i preko 100 hiljada KM u humanitarne aktivnosti

Pored tradicionalnih, na širem planu već poznatih aktivnosti Medžlisa IZ Tešanj, novine u radu ovog Izvršnog odbora Medžlisa bile su i druge značajne aktivnosti od kojih izdvajamo: rekonstrukcija Dibekhana džamije, Hamzibegove džamije, Avdipašine džamije, džamija u džematima Džemilić Planje, Lepenici i Jablanici,  uvakufljenje zemljišta i novčanih sredstava od strane 54 vakifa (5 parcela površine 8.415 m/2 i 142.182,53 KM), provođenje postupka harmonizacije vakufskih parcela na području K.O. Tešanj I, Tešanj II i Jelah, numerizacija svih vjerskih i vakufskih objekata na području Medžlisa, preko 100.000,00 KM uloženih u socijalno-humanitarne aktivnosti, 426.282,00 KM prikupljenih sredstva zekata i sadekatu-l-fitra, 825 distribuiranih IIN Preporod, 68% upisanih u mektebe, preko 99% učenika koji redovno pohađaju vjeronauku u OŠ i preko 98% u srednjim školama itd. U svečanom dijelu sjednice uručene su pohvale i priznanja i to: priznanje Muftijstva zeničkog za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice Senaidu Prnjavorcu, predsjedniku dž.o. Dibekhana džamije, pohvale IO Medžlisa IZ-e Tešanj za postigunuti uspjeh u radu Medžlisa za 2016. godinu: mr. Enver ef. Kurtiću, imamu džemata Čarši-džamije; Muradifu Bošnjaku, predsjedniku  dž.o. džemata Kalošević i Ahmi Hrviću, blagajniku džemata Vukovo.   Ovom sjednicom Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj predsjedavao je,  na sjednici izabran, Mustafa ef. Balić, imam i zastupnik iz džemata Tešanjka.

Teslić: Pozitivno godišnje poslovanje

Na sjednici 26. februara v. d. predsjednika Medžlisa IZ Teslić Šaban Sivić je kazao da je u prethodnoj godini Medžlis poslovao pozitivno i da je samo jedan džemat u minusu te da se taj dug smanjuje iz godine u godinu. Prije dove slijedio je svečani dio gdje je dodijeljen poklon predsjedniku Medžlisa gosp. Muji Zukanoviću, priznanja i zahvalnice najuspješnijem muteveliji Mahmutović Asimu iz džemata Gornja Osivica, najuspješnijem muallimu Enver ef. Gondžiću imamu džemata Ružević dok je muftija zenički Ejup-ef. Dautović  priznanje ove godine dodijelio dr. Adilu Osmanoviću za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice.

Bugojno: Prošle godine otvorene tri džamije

Istaknuto je da su u toku prošle godine otvorene tri džamije: u Kopčiću, Čipuljiću i Kupresu, a u prioritetnim aktivnostima u ovoj godini su nastavak gradnje džamije u Zlavasti, te gradnja džamija u Vučipolju i Vedrom polju. Po riječima predsjednika MIZ Bugojno Harisa Mujića u planu je aktiviranje starog greblja na Hendeku, te iznalaženje riješenja za greblja u Čipuljiću i na Obješenici odnosno Karalinki.

Zahvaljujući novom pravilniku po riječima glavnog imama Vehid ef. Arnauta IZ u Bugojnu je postala brojnija za 566 članova. Tokom zasjedanja Skupštine uručeno je priznanje za najboljeg vakifa Medžlisa Bugojno u 2016. godini, sinovima  rahmetli hadži Hasana Karašina i hadži Šide Karašin. Fuadu ef. Bišić, imamu džemata Poriče, uručeno je priznanje za najboljeg muallima MIZ Bugojno u 2016.

 Vitez: Izgradnja zgrade Medžlisa i Šehidskog mezarja

U svečanom dijelu sjednice 25. februara uručene su zahvalnice i priznanja za doprinos rada Medžlisa Vitez u 2016. godini: bivšem načelniku Općine Vitez Advanu Akeljiću, predsjedniku SDA Muharemu Grabusu, direktoru firme „Divan“ Suadu Jašarević, direktoru firme IGM-IUT Haskić d.o.o. Mehrudinu Haskiću i najboljem muallimu u 2016. godini Almedin-ef. Meškoviću. U 2016.  godini u organizaciji Rijaseta hadž je obavilo 16 hadžija što je rekordan broj hadžija za Medžlis.  Izvršni odbor Medžlisa je dao poseban prioritet izgradnji zgrade  Medžlisa Islamske zajednice Vitez 18 X 14 m,  sa urađena četiri poslovna prostora, prostorijama Medžlisa i igraonica za djecu.

Tuzla: Digitalizacija matičnih knjiga i  izdato 113 vakufnama

Glavni imam, hafiz Ahmed ef. Huskanović je podnoseći izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe istakao da se u protekloj godini upisano 1778 polaznika mekteba, te da je zabilježen najveći broj polaznika mekteba koji redovno pohađaju mektepsku nastavu u posljednjih deset godina. 78% polaznika je bilo redovno na nastavi u prošloj. O aktivnostima iz Administrativno-pravne oblasti govorio je Dženan Rahmenović koji je, između ostalog, naglasio da je u protekloj godini Medžlis Tuzla u saradnji sa Arhivom TK napravio digitalizaciju matičnih knjiga iz 1929. i 1930. godine. U protekloj godini izdato je 113 vakufnama za vakife na području Medžlisa Tuzla. 

 

  

 

 

 

           

 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin