Srebrenica majke 1

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna
19 Mar
2017

Mladi MIZ Split su u subotu, 18.marta 2017.godine imali uzvratnu, cjelodnevnu posjetu svojim vršnjacima, pripadnicima MIZ Livno.

Utisci su bili izvanredni. To su potvrdili i grupa mladih Splićana, a i glavni imam MIZ Split Vehid ef. Hadžić koji im je bio i vođa puta i ujedno, sa mualimom i hanumom Suadom i saradnicima, gost svojih kolega iz MIZ Livno. Svog prezimenjaka i glavnog livanjskog imama, Dževada ef. Hadžića, splitski imam je zatekao u proljetnomim radovima na mladoj plantaži turskih lješnjaka, uz Lala pašinu džamiju na Begluku. Naravno da su radovi tokom dana više puta prekidani zbog dolaska dragih gostiju iz Splita, ali i zbog zajedničkih namaza u livanjskim džamijama: podne namaza u Ćurčinici, ikindije na Topovima, akšama na Begluku, jacije na Ćurčinici...A nije nedostajalo ni druženja mladih i imama u prostorijama na Žitarnici i u sklopu Ćurčinice, te obilazaka bogatog livanjskog vakufa, prelijepih i starih osmanskih džamija, prirodnih ljepota, Stare čaršije, Muzeja Stari grad, Starog mosta i plahovitog, uspjenušanog izvora Duman, čijoj ljepoti i kvalitetu vode Splićani nisu mogli odoljeti.

„Već smo s mladima mi jednom prilikom bili u Livnu, ali na proputovanju iz Travnika. Pošto je bila kiša, a i noć, malo toga smo vidjeli, pa je ova, nova i cjelodnevna posjeta po izuzetno lijepom i vedrom danu bila prava prilika da se upoznamo s ljepotama, kulturno-historijskim nasljeđem i vjerskim životom i običajima ovog dijela BiH. Dobili smo osnovne informacije o spomenicima Livna i njegovim prirodnim ljepotama, vidjeli prekrasne stare osmanske potkupolne džamije, muzej Stari grad, stari most na Dumanu i od mladih vodiča čuli besjede o njima. A, o livanjskom gostoprimstvu da i ne govorimo“, iznio je utiske splitski efendija, podsjećajući na već dugu saradnju MIZ Livno i MIZ Split, koji je Livnu jedan od najbližih i zapravo susjedni. U oba medžlisa ističu da ih najduža bh planina Dinara ne razdvaja, već zapravo, spaja.

„Kad god zatreba MIZ Livno pošalje imama na ispomoć nama u Split, posebno ako ja odem na odmor ili sam iz drugih razloga odsutan više dana. Ovu saradnju, posebno kroz međusobne posjete polaznika mekteba i vjeronauke nastavit ćemo i ubuduće“, kazao je ef.Hadžić, dodajući kako njihov džemat broji oko 200 porodica, te da imaju preko 100 polaznika mektebske nastave (osnovaca i srednjoškolaca). Kao pozitivan primjer je iznio i činjenicu da Republika Hrvatska dobrim dijelom finansira rad vjerskih zajednica, pa i MIZ Split, te tako mogu nesmetano funkcionirati.

Podsjećamo, mladi MIZ Livno su već bili gosti MIZ Split 17.decembra 2016.godine, samo mjesec dana nakon prve posjete Splićanja njima, pa i prijateljstva mladih Splita i Livna već traju i produbljuju se. Sličnu saradnju su uspostavila i udruženja žena iz oba medžlisa, međusobno se posjećujući i razmjenjujući iskustva u radu.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…
Apr 26, 2017

U cilju osiguranja činjenica: „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017“

U ponedjeljak, 24. aprila u 14:00 sati,…
Apr 26, 2017

Behram-begova medresa: Lučonoše vjere, dobra, ljubavi i nade

Svečanom maturskom šetnjom i akademijom…
Gradska zona Prijedora
Apr 26, 2017

Povodom 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor

Instalacija spomenik „Prijedor'92“ će…
Apr 25, 2017

Historijski dan: Predstavnici vjerskih zajednica obišli mjesta stradanja

Delegacije četiri vjerske zajednice,…
Apr 25, 2017

Mektepska djeca realizirala humanitarnu akciju

Danas je akcija prikupljanja pomoći za…
Apr 25, 2017

Merjema Kelemiš nova hafiza iz Visokog

Hafiz Merjema Kelemiš rođ. Hajdarević…

bbi magazin