Ramazan banner

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna
19 Mar
2017

Mladi MIZ Split su u subotu, 18.marta 2017.godine imali uzvratnu, cjelodnevnu posjetu svojim vršnjacima, pripadnicima MIZ Livno.

Utisci su bili izvanredni. To su potvrdili i grupa mladih Splićana, a i glavni imam MIZ Split Vehid ef. Hadžić koji im je bio i vođa puta i ujedno, sa mualimom i hanumom Suadom i saradnicima, gost svojih kolega iz MIZ Livno. Svog prezimenjaka i glavnog livanjskog imama, Dževada ef. Hadžića, splitski imam je zatekao u proljetnomim radovima na mladoj plantaži turskih lješnjaka, uz Lala pašinu džamiju na Begluku. Naravno da su radovi tokom dana više puta prekidani zbog dolaska dragih gostiju iz Splita, ali i zbog zajedničkih namaza u livanjskim džamijama: podne namaza u Ćurčinici, ikindije na Topovima, akšama na Begluku, jacije na Ćurčinici...A nije nedostajalo ni druženja mladih i imama u prostorijama na Žitarnici i u sklopu Ćurčinice, te obilazaka bogatog livanjskog vakufa, prelijepih i starih osmanskih džamija, prirodnih ljepota, Stare čaršije, Muzeja Stari grad, Starog mosta i plahovitog, uspjenušanog izvora Duman, čijoj ljepoti i kvalitetu vode Splićani nisu mogli odoljeti.

„Već smo s mladima mi jednom prilikom bili u Livnu, ali na proputovanju iz Travnika. Pošto je bila kiša, a i noć, malo toga smo vidjeli, pa je ova, nova i cjelodnevna posjeta po izuzetno lijepom i vedrom danu bila prava prilika da se upoznamo s ljepotama, kulturno-historijskim nasljeđem i vjerskim životom i običajima ovog dijela BiH. Dobili smo osnovne informacije o spomenicima Livna i njegovim prirodnim ljepotama, vidjeli prekrasne stare osmanske potkupolne džamije, muzej Stari grad, stari most na Dumanu i od mladih vodiča čuli besjede o njima. A, o livanjskom gostoprimstvu da i ne govorimo“, iznio je utiske splitski efendija, podsjećajući na već dugu saradnju MIZ Livno i MIZ Split, koji je Livnu jedan od najbližih i zapravo susjedni. U oba medžlisa ističu da ih najduža bh planina Dinara ne razdvaja, već zapravo, spaja.

„Kad god zatreba MIZ Livno pošalje imama na ispomoć nama u Split, posebno ako ja odem na odmor ili sam iz drugih razloga odsutan više dana. Ovu saradnju, posebno kroz međusobne posjete polaznika mekteba i vjeronauke nastavit ćemo i ubuduće“, kazao je ef.Hadžić, dodajući kako njihov džemat broji oko 200 porodica, te da imaju preko 100 polaznika mektebske nastave (osnovaca i srednjoškolaca). Kao pozitivan primjer je iznio i činjenicu da Republika Hrvatska dobrim dijelom finansira rad vjerskih zajednica, pa i MIZ Split, te tako mogu nesmetano funkcionirati.

Podsjećamo, mladi MIZ Livno su već bili gosti MIZ Split 17.decembra 2016.godine, samo mjesec dana nakon prve posjete Splićanja njima, pa i prijateljstva mladih Splita i Livna već traju i produbljuju se. Sličnu saradnju su uspostavila i udruženja žena iz oba medžlisa, međusobno se posjećujući i razmjenjujući iskustva u radu.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema: Ovo su neprijatelji čitavog čovječanstva

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) –…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Wittenu

Uz prisustvo nekoliko hiljada Bošnjaka…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin