Baner granice3

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna
19 Mar
2017

Mladi MIZ Split su u subotu, 18.marta 2017.godine imali uzvratnu, cjelodnevnu posjetu svojim vršnjacima, pripadnicima MIZ Livno.

Utisci su bili izvanredni. To su potvrdili i grupa mladih Splićana, a i glavni imam MIZ Split Vehid ef. Hadžić koji im je bio i vođa puta i ujedno, sa mualimom i hanumom Suadom i saradnicima, gost svojih kolega iz MIZ Livno. Svog prezimenjaka i glavnog livanjskog imama, Dževada ef. Hadžića, splitski imam je zatekao u proljetnomim radovima na mladoj plantaži turskih lješnjaka, uz Lala pašinu džamiju na Begluku. Naravno da su radovi tokom dana više puta prekidani zbog dolaska dragih gostiju iz Splita, ali i zbog zajedničkih namaza u livanjskim džamijama: podne namaza u Ćurčinici, ikindije na Topovima, akšama na Begluku, jacije na Ćurčinici...A nije nedostajalo ni druženja mladih i imama u prostorijama na Žitarnici i u sklopu Ćurčinice, te obilazaka bogatog livanjskog vakufa, prelijepih i starih osmanskih džamija, prirodnih ljepota, Stare čaršije, Muzeja Stari grad, Starog mosta i plahovitog, uspjenušanog izvora Duman, čijoj ljepoti i kvalitetu vode Splićani nisu mogli odoljeti.

„Već smo s mladima mi jednom prilikom bili u Livnu, ali na proputovanju iz Travnika. Pošto je bila kiša, a i noć, malo toga smo vidjeli, pa je ova, nova i cjelodnevna posjeta po izuzetno lijepom i vedrom danu bila prava prilika da se upoznamo s ljepotama, kulturno-historijskim nasljeđem i vjerskim životom i običajima ovog dijela BiH. Dobili smo osnovne informacije o spomenicima Livna i njegovim prirodnim ljepotama, vidjeli prekrasne stare osmanske potkupolne džamije, muzej Stari grad, stari most na Dumanu i od mladih vodiča čuli besjede o njima. A, o livanjskom gostoprimstvu da i ne govorimo“, iznio je utiske splitski efendija, podsjećajući na već dugu saradnju MIZ Livno i MIZ Split, koji je Livnu jedan od najbližih i zapravo susjedni. U oba medžlisa ističu da ih najduža bh planina Dinara ne razdvaja, već zapravo, spaja.

„Kad god zatreba MIZ Livno pošalje imama na ispomoć nama u Split, posebno ako ja odem na odmor ili sam iz drugih razloga odsutan više dana. Ovu saradnju, posebno kroz međusobne posjete polaznika mekteba i vjeronauke nastavit ćemo i ubuduće“, kazao je ef.Hadžić, dodajući kako njihov džemat broji oko 200 porodica, te da imaju preko 100 polaznika mektebske nastave (osnovaca i srednjoškolaca). Kao pozitivan primjer je iznio i činjenicu da Republika Hrvatska dobrim dijelom finansira rad vjerskih zajednica, pa i MIZ Split, te tako mogu nesmetano funkcionirati.

Podsjećamo, mladi MIZ Livno su već bili gosti MIZ Split 17.decembra 2016.godine, samo mjesec dana nakon prve posjete Splićanja njima, pa i prijateljstva mladih Splita i Livna već traju i produbljuju se. Sličnu saradnju su uspostavila i udruženja žena iz oba medžlisa, međusobno se posjećujući i razmjenjujući iskustva u radu.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 28, 2017

Admir Blitović – novi magistar islamskih nauka

U utorak, 28.3., je u amfiteatru…
Mar 28, 2017

BBI banka i Dubai Export Development Corporation potpisali memorandum o saradnji

„Dubai session“ sa investitorima iz…
Mar 28, 2017

Otvoren novi mesdžid u slovenačkom džematu Kranj

U nedjelju, 26. marta 2017. godine, uz…
Mar 28, 2017

Učenici iz Srebrenika u St. Gallen na ekskurziji

SREBRENIK: 24. mart: Polaznici mekteba…
Mar 28, 2017

Promoviranje vjerskih vrijednosti u javnom prostoru kroz ženski aktivizam

U Sarajevu je 24. i 25.marta 2017.…
Mar 28, 2017

Promovirana knjiga „Pravno-historijske studije“, profesora Fikreta Karčića

Promocija knjige „Pravno-historijske…
Mar 28, 2017

Klanjanje sabahskog sunneta nakon početka farza

Svima je dobro poznato razilaženje…
Mar 28, 2017

Bosanska hafiska mukabela predstavljena u Atlanti na Saboru ICNAB-a

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne…
Mar 28, 2017

Podrška ženama Podrinja

Noseći jastučnice na kojima su izvezena…
Mar 27, 2017

Žepče: Šesti susret učesnica projekta „Zajedno ka ljepšoj budućnosti“

Projekat Asocijacije žena Medžlisa…
Mar 27, 2017

Tešanj: Promocija knjige u atriju Medžlisa

U petak, 24. marta 2017. godine…

bbi magazin