Bajram baner mali

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna

Mladi MIZ Split uzvratili posjetu vršnjacima iz Livna
19 Mar
2017

Mladi MIZ Split su u subotu, 18.marta 2017.godine imali uzvratnu, cjelodnevnu posjetu svojim vršnjacima, pripadnicima MIZ Livno.

Utisci su bili izvanredni. To su potvrdili i grupa mladih Splićana, a i glavni imam MIZ Split Vehid ef. Hadžić koji im je bio i vođa puta i ujedno, sa mualimom i hanumom Suadom i saradnicima, gost svojih kolega iz MIZ Livno. Svog prezimenjaka i glavnog livanjskog imama, Dževada ef. Hadžića, splitski imam je zatekao u proljetnomim radovima na mladoj plantaži turskih lješnjaka, uz Lala pašinu džamiju na Begluku. Naravno da su radovi tokom dana više puta prekidani zbog dolaska dragih gostiju iz Splita, ali i zbog zajedničkih namaza u livanjskim džamijama: podne namaza u Ćurčinici, ikindije na Topovima, akšama na Begluku, jacije na Ćurčinici...A nije nedostajalo ni druženja mladih i imama u prostorijama na Žitarnici i u sklopu Ćurčinice, te obilazaka bogatog livanjskog vakufa, prelijepih i starih osmanskih džamija, prirodnih ljepota, Stare čaršije, Muzeja Stari grad, Starog mosta i plahovitog, uspjenušanog izvora Duman, čijoj ljepoti i kvalitetu vode Splićani nisu mogli odoljeti.

„Već smo s mladima mi jednom prilikom bili u Livnu, ali na proputovanju iz Travnika. Pošto je bila kiša, a i noć, malo toga smo vidjeli, pa je ova, nova i cjelodnevna posjeta po izuzetno lijepom i vedrom danu bila prava prilika da se upoznamo s ljepotama, kulturno-historijskim nasljeđem i vjerskim životom i običajima ovog dijela BiH. Dobili smo osnovne informacije o spomenicima Livna i njegovim prirodnim ljepotama, vidjeli prekrasne stare osmanske potkupolne džamije, muzej Stari grad, stari most na Dumanu i od mladih vodiča čuli besjede o njima. A, o livanjskom gostoprimstvu da i ne govorimo“, iznio je utiske splitski efendija, podsjećajući na već dugu saradnju MIZ Livno i MIZ Split, koji je Livnu jedan od najbližih i zapravo susjedni. U oba medžlisa ističu da ih najduža bh planina Dinara ne razdvaja, već zapravo, spaja.

„Kad god zatreba MIZ Livno pošalje imama na ispomoć nama u Split, posebno ako ja odem na odmor ili sam iz drugih razloga odsutan više dana. Ovu saradnju, posebno kroz međusobne posjete polaznika mekteba i vjeronauke nastavit ćemo i ubuduće“, kazao je ef.Hadžić, dodajući kako njihov džemat broji oko 200 porodica, te da imaju preko 100 polaznika mektebske nastave (osnovaca i srednjoškolaca). Kao pozitivan primjer je iznio i činjenicu da Republika Hrvatska dobrim dijelom finansira rad vjerskih zajednica, pa i MIZ Split, te tako mogu nesmetano funkcionirati.

Podsjećamo, mladi MIZ Livno su već bili gosti MIZ Split 17.decembra 2016.godine, samo mjesec dana nakon prve posjete Splićanja njima, pa i prijateljstva mladih Splita i Livna već traju i produbljuju se. Sličnu saradnju su uspostavila i udruženja žena iz oba medžlisa, međusobno se posjećujući i razmjenjujući iskustva u radu.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin