Srebrenica majke 1

Predsjednik Sabora IZ gost seminara za imame Medžlisa Sarajevo

  • Autor  Edin Spahić
  • Objavljeno u Medžlisi
Predsjednik Sabora IZ  gost seminara za imame Medžlisa Sarajevo
10 Apr
2017

U srijedu 05. aprila 2017. godine gost redovnog seminara za imame Medžlisa islamske zajednice Sarajevo bio je predsjednik Sabora Islamske zajednice  u BiH g. Hasan Čengić

Nakon proučenog odlomka iz Časnog Kur'ana, gosta je čitanjem kraće biografije predstavio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, nakon čega je g. Čengić održao vrlo zanimljivo predavanje na temu „Tužba Bosne i Hercegovine protiv SR Jugoslavije - presuda i njena revizija“. G. Čengić je prisutnim  imamima u amfiteatru GHM iznio pregled pravnih aktivnosti koje je BiH poduzela u ovom procesu od samih početaka pa sve do njene nedavne revizije, kao i svih posljedica proisteklih iz ovih procesa.     

Predsjednik Sabora smatra da je podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Haagu uprkos njenom neprihvatanju bilo veoma bitno, te da i pored toga postoje dobre strane ovog procesa. Naglasio je da je revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije bila ispravna i jedina moguća stvar, te da je neophodno da mi sačuvamo istinu o tome pogotovo za generacije koje dolaze.

G. Čengić se u svome izlaganju osvrnuo i na ranije režime i  sisteme, koji su činili, spremali i osmišljavali genocid nad muslimanima u BiH, naglašavajući koliko je bitno istinu saznati i šta se sve dešavalo, te kolika je stvarna uloga bila Srbije u pripremi i izvršenju genocida u BiH. Nakon izlaganja g. Čengića, imami su uzeli aktivnu ulogu postavljajući pitanja i razmjenjujući mišljenja o ovoj temi. 

Hasan Čengić je rođen 30.08.1957. godine u Foči. Završio je GHM  i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Radio je kao imam u Stocu i Zagrebu. Prije dužnosti predsjednika Sabora Islamske zajednice, g. Hasan Čengić je obavljao funkcije tehničkog sekretara u Centrali SDA u Sarajevu, pomoćnika komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH, pomoćnika ministra u Vladi Federacije BiH, zastupnika u Parlamentu Federacije i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i sabornika u Saboru IZ-a u dva mandata. Bio je predsjednik saborske Komisije za Vakuf i materijalno jačanje IZ u BiH u periodu 2000-2010. Po odluci Reisu-l-uleme član Ekspertnog tima za izradu Platforme za izmjene Ustava IZ u BiH, član radne grupe za izradu nacrta Amandmana na Ustav IZ u BiH i član Radne grupe za izradu Pravilnika o Rijasetu.Govori arapski i engleski jezik.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 27, 2017

Mevlud u Prači

Džemat Prača-Hrenovica (Medžlis IZ…
Apr 27, 2017

Gradačac: Asocijacija žena posjetila ”Kutak radosti”

U četvrtak, 27.04.2017. godine,…
Apr 27, 2017

Predramazansko savjetovanje Muftijstva bihaćkog

Na poziv muftije Hasan-ef. Makića u…
Apr 27, 2017

Smisao Ibn Arebījevog govora o vudžūdu

Ibn ‘Arebījeva glavna tema uvijek je…
Apr 27, 2017

Muftijstvo koje procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini

U sklopu sedme manifestacije «Dani…
Apr 27, 2017

Reisu-l-ulema mladima: Ne bojte se ljudi, bojte se Boga

Sarajevo, 27. april 2017. (MINA) -…
Apr 27, 2017

Počela registracija medija i novinara za 8. Sarajevo Business Forum

Registracija medija i novinara…
Apr 27, 2017

Vodeći poslovni ljudi iz Omana u posjeti BBI banci

U organizaciji BBI banke i BBI VIP…
Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…

bbi magazin