Palestina baner mali

Nagradni izlet za učenike 9. razreda

  • Autor  Elvedin ef. Ibrahimspahić
  • Objavljeno u Medžlisi
Nagradni izlet za učenike 9. razreda
19 Maj
2017

U utorak, 25.04.2017. godine grupa od 90 redovnih učenika devetog razreda mekteba sa područja Medžlisa IZ-e Kakanj u pratnji sa šest muallima i četiri muallime posjetili su gradove: Konjic, Jablanicu i Mostar te dervišku tekiju na Vrelu Bune

Ovo je bio nagradni izlet za redovno pohađanje mektebske nastave, a u isto vrijeme i poziv za pohađanje nastave u  mektebskom klubu, nastave za srednjoškolce.

Pred samo putovanje koje je započelo ispred sahat-kule kod Čaršijske džamije u Kaknju u 6 i 30, vođa puta, Elvedin ef. Ibrahimspahić dao je nekoliko uputa i smjernica naglasivši da je ovaj izlet edukativno-rekreacionog karaktera, s ciljem upoznavanja svoje domovine i njene kulturno-historijske tradicije. Potom je Elvedin ef. proučio putnu dovu,  na što su prisutni aminali, a potom se uputili u svoje autobuse.

Prvo odmaranje bilo je u Konjicu gdje nas je dočekalo ljubazno osoblje Medžlisa IZ Konjic koji su nam bili svojevrsni vodiči kroz historiju i sadašnjost Konjica. Posjetili smo znamenitu Konjičku ćupriju, šehidsko mezarje, Čaršijsku, Tekijsku i Mahalsku džamiju, Zavičajni muzej te kuću znamenitog bosanskohercegovačkog putopisca, Zuke Džumhura.

Putovanje je nastavljeno oko 9 i 15 a sljedeći odmor bio je u Jablanici na platou ispred Muzeja u Jablanici. Tu smo obišli znamenitosti i rekvizite zaostale poslije Drugog svjetskog rata, artiljerijsko oruđe, ćiru i srušeni most u toku Bitke za ranjenike.

Odatle smo se zaputili do Vrela Bune gdje smo posjetili Tekiju na Buni i svjedočili duhovnom smiraju kakav se može naći u ovakvim objektima, i divili se veličanstvenosti našeg Gospodara koji je učinio da jedno ovakvo vrelo izvire iz kamena i naumpadnu nam riječi Gospodara koji u Svojoj Časnoj Knjizi kaže:

„…ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši, a Allah motri na ono što radite.“ (El-Bekare197.)

Oko 13 i 10 napustili smo ovu oazu duhovnosti i zaputili se prema krajnoj destinaciji našeg putovanja, prema Gradu Mostaru.

Prvo smo se uvratili u novi Studentski/vakufski hotel u Mostaru gdje smo klanjali podne namaz te u hotelskom restoranu ručali. Moramo pohvaliti ljubazno osoblje ovog hotela na čelu sa direktorom, našim kakanjcem, hfz. Edibom Smolo koji je obezbijedio da nam ništa ne fali.

Nakon ručka smo se poselamili sa našim domaćinom, hfz Smolom, te otišli u razgledavanje Mostara.

Posebno izdvajamo posjetu Starom mostu, Neretvi te Karadžoz-begovoj džamiji u kojoj smo obavili ikindiju namaz a u kojoj je ezan učio i muezzinio naš Muhamed Vehab.

Polazak za Kakanj je bio u 17 i 30, te smo na povratku odmorili još jedanput u Jablanici, a u Kakanj stigli negdje oko 20 i 30.

Možemo rećii da je sve, elhamdulillah, proteklo u najboljem redu a prema reakcijama djece izlet je bio više nego uspješan i svi su veoma zadovoljni te bi isti voljeli ponoviti.

ć

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin