Bajram baner mali

Prema kalendaru Islamske zajednice bajram-namaz će se klanjati u 5 sati i 43 minute.

Sarajevo, 24. juni 2017. (MINA) – Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajram reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas Bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti:

Bajram namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjat će se u nedjelju, 25. juni 2017. godine u 22 džamata i u 41 džamiji.

 

Na kratkoj svečanoj ceremoniji održanoj jučer u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović uručio je, kao znak pažnje i priznanja za istrajavanje u džematskim aktivnostima, set vrijednih knjiga predstavnicima povratničkim džemata i džematskih odbora.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović posebno je darovao učenike sa postignutim dobrim uspjesima u matičnim školama koji su privrženi prakticiranju vjerskih propisa i koji često uzimaju učešća u aktivnostima svojih džemata.

„Reisu-l-ulema Kavazović je imao veliku želju da na ovaj način svima vama čestita nastupajuće dane mubarek Bajrama još dok traje ramazana. Izrazio je žaljenje što vam ih osobno nije mogao uručiti. Ovaj projekat je izraz njegove kontinuirane brige za povratničke džemate edukativno-obrazovnog karaktera obzirom da je ramazan mjesec nauke, čitanja i učenja“, istako je muftije Dedović.

Odabir knjiga akcentira historijske teme važne za očuvanje državotvorne svijesti i jačanja patriotskih i domoljubnih osjećanja. „ Na taj način želimo poslati poruku da Islamska zajednica konstantno usmjerava brigu prema krajnje prostoru, našim državnim granicama, a tu pažnju zavrjeđuju povratnički džemati, a posebno učenici, naša omladina“, pojasnio je muftija.

Poklone je uručio povratničkim džematima Šćipe, Lizoperci, Duge, Varvara, džematu Prozor, džematu Stolac, Crnićima-Aladinićima, Rotimlji, Pješivcu, Dabrici, Borojevićima, džematu Slatina, Sovići i Doljani, džematu Gradska, mostarskim džematima Podhum-Balinovac, Jasenica, Gubavica, džematu Počitelj, Višićima, džematu Bivolje Brdo, Lokvama, Rečicama, Opličićima, džematu Čapljina,   džematu Ljubuški, Medžlisu IZ-e Nevesinje, Medžlisu IZ-e Gacko-Bileća, Medžlisu IZ-e Trebinje i Medžlisu IZ-e Glamoč.

Na mjesto koje se nalazi u Općini Brantunac stiglo je više od 7.000 ljudi iz cijele BiH, ali i dijaspore. Kako je javila reporteka N1 Adisa Imamović, iftar se organizuje za 7.100 ljudi, pod imenom "Bošnjaci na Drini".

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu sinoć su obilježili najodabraniju noć u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr.

Sarajevo, 21. juni 2017. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 35. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Naša zemlja je u mjesecu Kur'ana postala bogatija za još jednog hafiza Kur'ana, Omara Nuhića iz Konjica.

Poslijeteravijska druženja u Kolobara hanu sa istaknutim alimima i gostima, vokalnim solostima i horovima ilahija i kasida BiH

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin