Baner granice3

Mostar: Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće

Mostar: Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće
12 Dec
2016

Centralna mevludska svečanost obilježavanja 12. rebiul-l-evvela, datuma rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. održana je sinoć u prepunoj Karađoz-begovoj džamiji.

 

Mevludski program izvelo je akademski hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, a prigodnim vazu-nasihatom vjernicima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je podsjetio na značaj i ulogu mevluda u tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana istaknuvši kako se radi o specifičnom bosanskom melosu i mekamu. S tom tradicijom usporedio je i tradiciju najstarije naučno obrazovne ustanove u BiH Gazi Husrev-begove medrese, čiji je historijski i logični izdanak i Fakultet islamskih nauka. „Najbolje je da naša mladost znanje o islamu stiče na našim prostorima, ovdje gdje se susreću istok i zapad. Dokaz tome je duga tradicija naše učenosti. U prilog tome govore velikani islamske misli na ovim prostorima. Oni su najbolje znali kako islama treba tumačiti u Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Dedović. Pozvao je vjernike da o svom životu i svojoj vjeri razmišljaju kroz kontekst priznavanja i poštivanja samih sebe, s jasnim ubjeđenjem da sami definiraju šta i koliko im treba. „Drugi nam ne trebaju određivati pravac naše duhovnosti“, istakao je muftija.

On se osvrnuo i na česte polemike oko osporavanja mevluda kazavši kako se radi o svijetloj tradiciji utemeljenoj na autentičnim vrelima vjere islama. „Poslanikov mevlud je kompletna Poslanikova biografija pretočena u sjajan tekst u kojem je naša ulema iznašala najprikladniji način kako da se educiraju šire narodne mase. Kad slušamo mevlud slušamo najinspirativniju poruku vjere, koja je utemeljena i na vrelu Kur'ana i na vrelu Poslanikova hadisa. Sve poruke mevluda te su naravi“, kazao je muftija dodavši kako bi ovu tradiciju trebalo vratiti u muslimanske kuće, jer one trebaju ljepotu mevluda i treba da ta duhovna snaga, i ljepota ponovo okrijepi muslimanske kuće kako bi iz njih rastjerala duhovnu maglu i duhovnu studen. „Studen koja je prisutna u današnjem svijetu liječi se duhovnom svježinom, profinjenom duhovnom snagom i ljepotom“, poručio je muftija.

Na svečanosti su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa za učenike srednjih škola u studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara o temi "U susret Božijem Poslaniku“, koji niz godina zajedno raspisuju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Fondacija Daru-l-ilm. Prema riječima predsjednik žirija mr. Nusreta Omerike na konkurs se prijavilo prijavio nešto manji broj učenika i studenata. Treće mjesto podijelile su Elmina Tikveša iz Elektrotehničke škole i Amna Trčalo iz Gimnazije Mostar. Drugo mjesto, prema ocjeni žirija pripalo je Selmi Žetici iz Medicinske škole dok je prvu nagradu osvojila Mineli Maksumić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin