Ramazanska cestitka banner2 mali

Mostar: Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće

  • Autor  Hasan Eminović
  • Objavljeno u Vijesti
Mostar: Mevludske svečanosti treba vratiti i u naše kuće
12 Dec
2016

Centralna mevludska svečanost obilježavanja 12. rebiul-l-evvela, datuma rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s. održana je sinoć u prepunoj Karađoz-begovoj džamiji.

 

Mevludski program izvelo je akademski hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, a prigodnim vazu-nasihatom vjernicima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je podsjetio na značaj i ulogu mevluda u tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana istaknuvši kako se radi o specifičnom bosanskom melosu i mekamu. S tom tradicijom usporedio je i tradiciju najstarije naučno obrazovne ustanove u BiH Gazi Husrev-begove medrese, čiji je historijski i logični izdanak i Fakultet islamskih nauka. „Najbolje je da naša mladost znanje o islamu stiče na našim prostorima, ovdje gdje se susreću istok i zapad. Dokaz tome je duga tradicija naše učenosti. U prilog tome govore velikani islamske misli na ovim prostorima. Oni su najbolje znali kako islama treba tumačiti u Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Dedović. Pozvao je vjernike da o svom životu i svojoj vjeri razmišljaju kroz kontekst priznavanja i poštivanja samih sebe, s jasnim ubjeđenjem da sami definiraju šta i koliko im treba. „Drugi nam ne trebaju određivati pravac naše duhovnosti“, istakao je muftija.

On se osvrnuo i na česte polemike oko osporavanja mevluda kazavši kako se radi o svijetloj tradiciji utemeljenoj na autentičnim vrelima vjere islama. „Poslanikov mevlud je kompletna Poslanikova biografija pretočena u sjajan tekst u kojem je naša ulema iznašala najprikladniji način kako da se educiraju šire narodne mase. Kad slušamo mevlud slušamo najinspirativniju poruku vjere, koja je utemeljena i na vrelu Kur'ana i na vrelu Poslanikova hadisa. Sve poruke mevluda te su naravi“, kazao je muftija dodavši kako bi ovu tradiciju trebalo vratiti u muslimanske kuće, jer one trebaju ljepotu mevluda i treba da ta duhovna snaga, i ljepota ponovo okrijepi muslimanske kuće kako bi iz njih rastjerala duhovnu maglu i duhovnu studen. „Studen koja je prisutna u današnjem svijetu liječi se duhovnom svježinom, profinjenom duhovnom snagom i ljepotom“, poručio je muftija.

Na svečanosti su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa za učenike srednjih škola u studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara o temi "U susret Božijem Poslaniku“, koji niz godina zajedno raspisuju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Fondacija Daru-l-ilm. Prema riječima predsjednik žirija mr. Nusreta Omerike na konkurs se prijavilo prijavio nešto manji broj učenika i studenata. Treće mjesto podijelile su Elmina Tikveša iz Elektrotehničke škole i Amna Trčalo iz Gimnazije Mostar. Drugo mjesto, prema ocjeni žirija pripalo je Selmi Žetici iz Medicinske škole dok je prvu nagradu osvojila Mineli Maksumić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin