Srebrenica majke 1

Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

  • Autor  M. Mrndžić
  • Objavljeno u Vijesti
Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.
13 Dec
2016

Karađoz-begova medresa je i ove godine, po peti put, organizovala akciju „Volimo te, Miljeniče“, a u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela 1438. hidžretske godine.

U sklopu akcije darivala je sugrađane određenim iskazima Allahovog poslanika-Muhammeda, a.s., time podsjećajući na djelo i misiju Poslanika čovječanstva, koji je poslan kao milost svim svjetovima. Uz hadise Allahovog miljenika, sugrađane je Karađoz-begova medresa darovala i određenim poslasticama. Da je akcija od samog njenog početka lijepa i korisna stvar pokazale su i hair-dove sugrađana, koji su bili obradovani jednom ovakvom aktivnošću koju im Karađoz-begova medresa priređuje već godinama. Uz darovane sugrađane, darovali smo i naše komšije – uposlene u Javnoj kuhinji Mostar, Specijalnoj jedinici Mostar i Vatrogasnoj jedinici Mostar. Poslastice i hadisi uručeni su i polaznicima i muallimima džemata „Zalik“ – džemata kojem teritorijalno pripada i Karađoz-begova medresa. Polaznici mekteba svoju su radost iskazali u nekoliko rečenica zahvalnosti učenicima i profesorima naše škole, koji su ih iznenadili ovim lijepim gestom. Za realizovanu aktivnost posebno zahvaljujemo našim vrijednim učenicima i učenicama, koji su dali svesrdan doprinos istoj, moleći Uzvišenog da ih neizmjerno nagradi svakim dobrom na oba svijeta!

Program „Poslanik u našim srcima“ učenika osnovnih škola i Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa je 12. decembra 2016. godine priredila svečani program u povodu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Poslanik čovječanstva-Muhammed, a.s. Po treći put održan je program koji su zajedno izveli učenici Karađoz-begove medrese i osnovnih škola Grada Mostara. Svečanosti su prisustvovali prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, profesori, odgajatelji i učenici Karađoz-begove medrese, vjeroučitelji, učenici osnovnih škola, te njihovi roditelji. Sadržajem cjelokupnog programa izvođači su podsjetili na misiju i djelo Muhammeda, a.s., koji je kao milost svim svjetovima došao i pozvao ljude i narode vjerovanju u Jednog Boga.
U toku svečanosti prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, istakavši: "Nalazimo se u danu u kojem se rodio naš Poslanik, naš uzor, osoba koju najviše volimo i osoba prema čijim preporukama svoj ovodunjalučki život živimo. Nadamo se da će ova manifestacija – druženje uz Muhammeda, a.s., doprinijeti zbližavanju učenika osnovnih škola i učenika Karađoz-begove medrese, gdje će, uz ove sadržaje, biti omladina koja živi praksu Muhammeda, a.s., i koja Muhammed, a.s., smatra svojim jedinim uzorom.“
Recitale o Poslaniku, a.s., o njegovim osobinama, njegovoj misiji i porukama koje je ostavio svojim sljedbenicima, te ilahije i kaside izvodili su učenici Osnovne škole "Mujaga Komadina", Osnovne škole "Gnojnice", Osnovne škole "Mustafa Ejubović-Šejh Jujo", Osnovne škole "Blagaj", VI osnovne škole, Osnovne škole "Bijelo Polje", Osnovne škole "Zalik" i Karađoz-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini. Svečanost je završena dovom koju je proučio Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin