Palestina baner mali

Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.
13 Dec
2016

Karađoz-begova medresa je i ove godine, po peti put, organizovala akciju „Volimo te, Miljeniče“, a u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela 1438. hidžretske godine.

U sklopu akcije darivala je sugrađane određenim iskazima Allahovog poslanika-Muhammeda, a.s., time podsjećajući na djelo i misiju Poslanika čovječanstva, koji je poslan kao milost svim svjetovima. Uz hadise Allahovog miljenika, sugrađane je Karađoz-begova medresa darovala i određenim poslasticama. Da je akcija od samog njenog početka lijepa i korisna stvar pokazale su i hair-dove sugrađana, koji su bili obradovani jednom ovakvom aktivnošću koju im Karađoz-begova medresa priređuje već godinama. Uz darovane sugrađane, darovali smo i naše komšije – uposlene u Javnoj kuhinji Mostar, Specijalnoj jedinici Mostar i Vatrogasnoj jedinici Mostar. Poslastice i hadisi uručeni su i polaznicima i muallimima džemata „Zalik“ – džemata kojem teritorijalno pripada i Karađoz-begova medresa. Polaznici mekteba svoju su radost iskazali u nekoliko rečenica zahvalnosti učenicima i profesorima naše škole, koji su ih iznenadili ovim lijepim gestom. Za realizovanu aktivnost posebno zahvaljujemo našim vrijednim učenicima i učenicama, koji su dali svesrdan doprinos istoj, moleći Uzvišenog da ih neizmjerno nagradi svakim dobrom na oba svijeta!

Program „Poslanik u našim srcima“ učenika osnovnih škola i Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa je 12. decembra 2016. godine priredila svečani program u povodu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Poslanik čovječanstva-Muhammed, a.s. Po treći put održan je program koji su zajedno izveli učenici Karađoz-begove medrese i osnovnih škola Grada Mostara. Svečanosti su prisustvovali prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, profesori, odgajatelji i učenici Karađoz-begove medrese, vjeroučitelji, učenici osnovnih škola, te njihovi roditelji. Sadržajem cjelokupnog programa izvođači su podsjetili na misiju i djelo Muhammeda, a.s., koji je kao milost svim svjetovima došao i pozvao ljude i narode vjerovanju u Jednog Boga.
U toku svečanosti prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, istakavši: "Nalazimo se u danu u kojem se rodio naš Poslanik, naš uzor, osoba koju najviše volimo i osoba prema čijim preporukama svoj ovodunjalučki život živimo. Nadamo se da će ova manifestacija – druženje uz Muhammeda, a.s., doprinijeti zbližavanju učenika osnovnih škola i učenika Karađoz-begove medrese, gdje će, uz ove sadržaje, biti omladina koja živi praksu Muhammeda, a.s., i koja Muhammed, a.s., smatra svojim jedinim uzorom.“
Recitale o Poslaniku, a.s., o njegovim osobinama, njegovoj misiji i porukama koje je ostavio svojim sljedbenicima, te ilahije i kaside izvodili su učenici Osnovne škole "Mujaga Komadina", Osnovne škole "Gnojnice", Osnovne škole "Mustafa Ejubović-Šejh Jujo", Osnovne škole "Blagaj", VI osnovne škole, Osnovne škole "Bijelo Polje", Osnovne škole "Zalik" i Karađoz-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini. Svečanost je završena dovom koju je proučio Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 23, 2017

Sjećanja i svjedočenja studenata: Sana’a al-Adly Vejzagić

U povodu obilježavanja 40 godina…
Jun 23, 2017

Bosanski prekarijat - Mediji s podmetnutim vokabularom

Manipulativna uloga medija U skučenom…
Jun 23, 2017

Još uvijek vas tražimo

Govorite, šutnja je bol duše poruka je…
Jun 23, 2017

Kritika čiste vjere - Uspostava pravila “čiste vjere”

Vjerovatno, ovoga ramazana više nego…
Jun 23, 2017

Održan iftar u džematu Mahovljani (Laktaši)

Medžlis Islamske zajednice Banja Luka…
Jun 22, 2017

Derventa: U Ali-Aginoj džamiji obilježena noć Lejletu-l-Kadr

U srijedu navečer, poslije…
Jun 22, 2017

Konjević Polje - mjesto najvećeg iftara na Balkanu

Na mjesto koje se nalazi u Općini…
Jun 22, 2017

Lejletu-l-kadr: Nema spoznaje bez truda

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji…
Jun 22, 2017

Prijepolje - Druženje uz Kur’an duže od 17 godina

U savremenom svijetu ekonomisti vode…
Jun 22, 2017

Britanija i Francuska zajedno protiv online radikalizacije

Britanija i Francuska objavile su…

bbi magazin

bbi magazin