Baner granice3

Deset godina rada Agencije za halal certificiranje

Deset godina rada Agencije za halal certificiranje
22 Dec
2016

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH obilježila je deset godina od osnivanja, a u deceniji postojanja postala je brend koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu.

U okviru svoje misije Islamska zajednica u BiH pokrenula je projekt formiranja Agencije s ciljem da se u BiH uspostavi sistem koji bi omogućio proizvođačima da certificiraju svoje proizvodne procese i proizvode i plasiraju ih na tržište s oznakom "halal".

Direktor Amir Sakić na svečanosti u povodu jubileja kazao je da je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora.

- One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM - rekao je Sakić.

Podršku halal industriji pruža i Vlada Federacije BiH, a premijer Fadil Novalić je kazao da se halal tržište snažno razvija i da su njegovi potencijali izuzetno veliki. Dodao je da se u vremenu kontinuirane ekonomske krize proizvođači okreću stabilnim i rastućim tržištima kakvo je i halal industrija.

- Sveukupnu svjetsku populaciju čini gotovo trećina muslimana koji su dužni trošiti halal proizvode. To govori da je ovo izuzetno velika razvojna šansa - istakao je Novalić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na skupu je kazao da se prije deset godina jako malo znalo o halalu, a da je deceniju poslije slika potpuno drugačija.

- Ovaj certifikat je danas poznat ne samo u BiH, sve agencije iz susjednih država su iznikle iz ove naše bh. agencije - rekao je Kavazović.

Agencija je ove godine pokrenula i mobilnu aplikaciju "Halal bazar" koja sadrži osnovne informacije o halalu, dostupna je na bosanskom, engleskom i njemačkom, a ubrzo će biti prevedena na turski i arapski jezik.

Na svečanosti u povodu desete godišnjice od uspostavljanja dodijeljeni su halal certifikati: hotelu ''Pino nature'' na Trebeviću i gradačačkoj mliječnoj industriji "99".

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin