Bajram baner mali

Deset godina rada Agencije za halal certificiranje

Deset godina rada Agencije za halal certificiranje
22 Dec
2016

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH obilježila je deset godina od osnivanja, a u deceniji postojanja postala je brend koji je prepoznatljiv u cijelom svijetu.

U okviru svoje misije Islamska zajednica u BiH pokrenula je projekt formiranja Agencije s ciljem da se u BiH uspostavi sistem koji bi omogućio proizvođačima da certificiraju svoje proizvodne procese i proizvode i plasiraju ih na tržište s oznakom "halal".

Direktor Amir Sakić na svečanosti u povodu jubileja kazao je da je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora.

- One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM - rekao je Sakić.

Podršku halal industriji pruža i Vlada Federacije BiH, a premijer Fadil Novalić je kazao da se halal tržište snažno razvija i da su njegovi potencijali izuzetno veliki. Dodao je da se u vremenu kontinuirane ekonomske krize proizvođači okreću stabilnim i rastućim tržištima kakvo je i halal industrija.

- Sveukupnu svjetsku populaciju čini gotovo trećina muslimana koji su dužni trošiti halal proizvode. To govori da je ovo izuzetno velika razvojna šansa - istakao je Novalić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na skupu je kazao da se prije deset godina jako malo znalo o halalu, a da je deceniju poslije slika potpuno drugačija.

- Ovaj certifikat je danas poznat ne samo u BiH, sve agencije iz susjednih država su iznikle iz ove naše bh. agencije - rekao je Kavazović.

Agencija je ove godine pokrenula i mobilnu aplikaciju "Halal bazar" koja sadrži osnovne informacije o halalu, dostupna je na bosanskom, engleskom i njemačkom, a ubrzo će biti prevedena na turski i arapski jezik.

Na svečanosti u povodu desete godišnjice od uspostavljanja dodijeljeni su halal certifikati: hotelu ''Pino nature'' na Trebeviću i gradačačkoj mliječnoj industriji "99".

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin