Palestina baner mali

Predivna večer: Mladi iz Sarajeva o Poslaniku, a.s.

Predivna večer: Mladi iz Sarajeva o Poslaniku, a.s.
23 Dec
2016
U okviru  manifestacije "Selam, Ya Resulallah" u četvrtak, 22. 12. 2016. godine održana je izvedba  učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, pod nazivom 'Mladi o poslaniku Muhammedu, alejhi-s-selam'. Izvedba se sastojala od takmičarskog, revijalnog i izložbenog dijela. 
 
U okviru takmičarskog dijela učenici osnovnih škola su  literarno i likovno prestavili ulogu Poslanika a.s. u svome životu. Iz obje oblasti po izboru Stručne komisije koju je imenovao  Medžlis IZ Sarajevo nagrađena su po tri rada. Za literarne radove nagrade su osvojili:  prvu nagradu, Amina Klisura, učenica petog razreda Osnovne škole "Nafija Sarajlić", drugu  nagradu, Hana Kadić, učenica šestog razreda osnovne škole "Osman Nakaš" i treću nagradu, Lejla Bilalagić, učenica trećeg razreda osnovne škole "Edhem Mulabdić". Nagrade je uručio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo u dijelu revijalnog programa učenika osnovnih škola.
Za likovne radove nagrađeni su:  prvom nagradom, Ajla Karović, učenica šestog razreda Sedme osnovne škole, drugom nagradom, Edina Hamzić, učenica osmog razreda Osnovne škole "6. mart" i trećom nagradom Hadidža Terzić, učenica devetog razreda Osnovne škole "Edhem Mulabdić". Nagrade je uručila gospođa Mina Pleh, stručna savjetnica za predmet Islamska vjeronauka u PPZ Sarajevo, također u toku revijalnog dijela.
Revijalni dio se sastojao od priredbi učenika osnovnih i srednjih škola KS. Priredbe su održane u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke. Učenici osnovnih škola su svoju ljubav i povezanost sa Poslanikom izrazili učenjem Kur ana, ilahijama, recitalom i igrokazom o Poslaniku a.s. Priredbu je pratio veliki broj gostiju među kojima i dvadeset devet direktora osnovnih škola KS, prestavnici PPZ KS  na čelu sa direktoricom, Dinom Borovinom, te delegacija Medžlisa IZ Sarajevo  koju je predvodio  glavni imam, dr Ferid ef. Dautović.
Nakon programa osnovaca, također, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličen je program srednjih škola KS. Centralna tačka  programa  srednjih škola bila je prezentacija istraživačkog projekta na temu: 'Muhammed, alejhi-s-selam, u Srednjim školama', popraćena učenjem Kur'ana izvođenjem ilahija, recitala, mevluda, i igrokaz.
I priredba srednjih škola je bila izuzetno posjećena. Među gostima su bili  i direktori srednjih škola, muftija sarajevski   prof. dr. Enes Ljevaković a poseban pečat ovom događaju dalo je prisustvo poglavara IZ-e u Bosni i Hercegovini, reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića. 
U okviru priredbe prisutnima su se obratili Muftija sarajevski, i Reisu-l-ulema koji je  naglasio da  omladina mnogo toga može učiniti kada je u pitanju očuvanju onoga što je ostavljeno od naših predaka. 
Izložbeni dio ove izvedbe realizira se u hanikahu, zajedničkom postavkom ručnih radova učenika osnovnih i srednjih škola te nagrađenih literarnih i likovnih radova. U okviru postavke posjetitelji  mogu vidjeti kaligrafske radove, različite ukrasne predmete, makete džamija, bosanskih kuća, nakita i druge kreacije učenika. Izložba je prodajnog karektera  i održava se u vremenu od 22. do 25.12.2016. godine. Pored velikog broja posjetilaca izložbu je posjetio i reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića koji je tom prilikom kupio jedan od izloženih eksponata. 
Za uspjeh ove izvedbe zaslužni su članovi Aktiva vjeroučitelja za osnovne i srednje škole, nastavnici vjeronauke, a posebne zasluge pripadaju  učenicima koji su učestvovali u ovim aktivnostima.
Zadnji put promjenjen subota, 24 Decembar 2016 13:56

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 23, 2017

Sjećanja i svjedočenja studenata: Sana’a al-Adly Vejzagić

U povodu obilježavanja 40 godina…
Jun 23, 2017

Bosanski prekarijat - Mediji s podmetnutim vokabularom

Manipulativna uloga medija U skučenom…
Jun 23, 2017

Još uvijek vas tražimo

Govorite, šutnja je bol duše poruka je…
Jun 23, 2017

Kritika čiste vjere - Uspostava pravila “čiste vjere”

Vjerovatno, ovoga ramazana više nego…
Jun 23, 2017

Održan iftar u džematu Mahovljani (Laktaši)

Medžlis Islamske zajednice Banja Luka…
Jun 22, 2017

Derventa: U Ali-Aginoj džamiji obilježena noć Lejletu-l-Kadr

U srijedu navečer, poslije…
Jun 22, 2017

Konjević Polje - mjesto najvećeg iftara na Balkanu

Na mjesto koje se nalazi u Općini…
Jun 22, 2017

Lejletu-l-kadr: Nema spoznaje bez truda

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji…
Jun 22, 2017

Prijepolje - Druženje uz Kur’an duže od 17 godina

U savremenom svijetu ekonomisti vode…
Jun 22, 2017

Britanija i Francuska zajedno protiv online radikalizacije

Britanija i Francuska objavile su…

bbi magazin

bbi magazin