Bajram baner mali

Ženski aktivizam: Briga o povratničkim džematima

Ženski aktivizam: Briga o povratničkim džematima
15 Feb
2017

Emanet brige, ljubavi i pažnje prema Bošnjakinjama u povratničkim džematima Bratunca

Odjel za ženski aktivizam i porodicu Muftijstva tuzlanskog u ovoj kalendarskoj godini planirao je posebnu pažnju obratiti na intenzivnije i organiziranije djelovanje  u povratničkim džematima koji se nalaze na području ovog muftijstva. 

U okviru svojih redovnih aktivnosti Ured je u nedjelju, 12. februara realizovao prvu u nizu planiranih aktivnosti na području povratničkih džemata, kada je upriličena posjeta Medžlisu Islamske zajednice Bratunac. Koordinatorice za ženski aktivizam, učenice Behram-begove medrese, džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, na čelu sa koordinatoricom Muftijstva tuzlanskog prof. Hasibom Saračević, posjetile su ovaj povratnički medžlis. Ovom prilikom prisustvovale su učenju tevhida koji se svakog dvanaestog u mjesecu prouči u Gradskoj džamiji u Bratuncu za šehide koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine u periodu agresije na našu domovinu. 

Nakon proučenog tevhida u Gradskoj džamiji, predata je hatma pred duše šehida ovog područja koju su proučile polaznice mekteba za odrasle iz Lukavca. 

Riječima dobrodošlice obratio se Mersudin-ef. Majstorović, a potom i predsjednik Medžlisa Admir-ef. Velić, koji je, između ostalog, prisutne upoznao sa radom Medžlisa Bratunac.

- Zahvaljujemo se koordinatoricama i aktivisticama Muftijstva tuzlanskog koje su odvojile svoje vrijeme i došle da se zajedno sa našim sestrama ovog 12. februara sjetimo šehida s našeg područja, ali i svih šehida Bosne i Hercegovine. Značajno je napomenuti da su majke i sestre koje su se vratile ovdje, nažalost, usamljene i svaki vid druženja koji im popuni vrijeme u svakodnevnom životu i njihovoj boli, sigurno na određeni način olakšava nastavak borbe koja će, po svemu sudeći, dugo još trajati.  Stoga aktivnosti ovakvog tipa trebaju postati pravilo, a ne izuzetak. - kazao je Velić. 

Emanet  brige o našem narodu 

Za ovu priliku koordinatorice i džematlijke sa područja Medžlisa Čelić, Odžak, Kalesija, Srebrenik, Lukavac- Puračić, Tuzla kao i profesorice Behram-begove medrese pripremile su oko 400 prigodnih hedija za džematlijke i džematlije u bratunačkim džematima.  Učenice Behram-begove medrese su za ovu priliku pripremile posebne hedije za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u bratunačkim džematima. 

Posjetu Bratuncu inicirao je tim za ženski aktivizam i porodicu Mufitjstva tuzlanskog na čelu sa prof. Hasibom Saračević. 

-Posjeta Medžlisu Bratunac je od izuzetne važnosti u cilju jačanja međusobne saradnje, podsticanja razumijevanja i potpore  za sve ono što  naši povratnici čine na putu opstanka vjere i naroda na ovim prostorima. Cilj je stalno podsjećanje na emanet  brige o našem narodu, farz čuvanja i očuvanja zajednice bez koje pojedinac ma koliko jak bio ne može opstati. - istakla je prof. Hasiba Saračević u svom obraćanju. 

-Žene su snaga koja je  je i pored svih patnji uspjela čuvati uspomene  na šehide, na ljubav prema rodnoj grudi  i koje su i danas nesebična žrtva  u čuvanju vjere i tradicije. - dodala je Saračević. 

Posjeta šehidskom mezarju Veljaci i Memorijalnom centru Potočari

Delegacija Muftijstva tuzlanskog posjetila je šehidsko mezarje Veljaci, a potom i Memorijalni centar u Potočarima. 

Prema riječima Hibe Ramić, koordinatorice za ženski aktivizam pri Medžlisu Bratunac ovakve posjete su itekako značajne za džematlijke na ovom području. 

-Ove posjete nam ulivaju nadu da nismo same i da možemo računati na vas, da zajedno prenesemo na naša pokoljena poruku šta se dogodilo na ovom području i da se može nastaviti živjeti i boriti. Da znamo za šta se borimo na tom putu. - kazala je Ramić.

Bratunac su posjetile koordinatorice za ženski aktivizam i porodicu Medžlisa Tuzla, Kalesija, Vlasenica i Srebrenica, kao i učenice drugog i trećeg razreda tuzlanske Behram-begove medrese. 

Prema riječima jedne od učenice Behram-begove medrese ova posjeta je važna za sve generacije, a posebno za mlađe generacije, poput njih. Te je istakla da srednjoškolci trebaju biti više svjesni o događanjima tokom agresije na Bosnu i Hercergovinu , posjećivati mjesta poput ovog i njegovati sjećanje na šehide naše domovine.

- Važno je da jačamo našu svijest o povratnicima u ovaj važan dio naše domovine, da gajimo svoju empatiju prema njima i da obnavljamo svoja sjećanja kako se, ne daj Bože, historija ne bi ponovila. - kazala je Armina Malkić. 

 

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin