Ramazanska cestitka banner2 mali

Rijaset: Uskoro spisak zvaničnih predavačica na teritoriji BiH

Rijaset: Uskoro spisak zvaničnih predavačica na teritoriji BiH
23 Feb
2017

Preporod je pitao dr. Safiju Malkić, stručnu saradnicu u Odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koji su prioriteti ovog Odjela u narednom periodu?

Dr. Safija Malkić je kazala: „Za razliku od proteklog perioda, od maja 2015. do decembra 2016. godine, kada je pažnja bila usmjerena na uspostavu strukture koordinatorica pri muftijstvima i medžlisima i razvijanju osnovnih aktivnosti iniciranim i preporučenim od strane Odjela, odnosno Uprave za vjerske poslove, u narednom periodu fokus će biti stavljen na pitanja braka i porodice, na afirmiranje i promoviranje šerijatskog braka i reafirmiranje bračnih i porodičnih vrijednosti u bosanskohercegovačkom kontekstu i prilikama. Ovu orijentaciju koordinatorice će potvrditi osmišljavanjem projekata i usmjeravanjem programskih sadržaja na ova pitanja, organiziranjem predavanja, potom tribina i okruglih stolova na naznačene teme. To će dalje podrazumijevati da se ove aktivnosti organiziraju i na nivou džemata i da u džematu, kao osnovnoj bazi Islamske zajednice, razvijemo aktivnosti u koje će biti uključene žene različitih dobnih skupina čime će se povećati broj ali i doprinijeti kvaliteti sadržaja u džematu, te dodatno obogatiti atmosfera u džematu.

Ispred Odjela su planirane posjete muftijstvima i radno-konsultativni sastanci sa svim koordinatoricama medžlisa pri muftijstvima u cilju presjeka i analize aktivnosti, razmjene iskustava i definiranja plana rada koordinatorica za 2017. godinu. Već smo imali posjetu i sastanak sa koordinatoricama Muftijstva sarajevskog i Muftijstva travničkog koje ocjenjujemo uspješnim, konstruktivnim i stimulativnim. Ove posjete muftijstvima i medžlisima pomažu i pomoći će nam da sublimiramo činjenice, istaknemo pozitivne rezultate, upoznamo i uvažimo specifičnosti i karakteristike pojedinih medžlisa, upoznamo se sa pitanjima koja su se nametnula u dosadašnjem radu i koja zahtijevaju odgovor ili sistemska rješenja, detektiramo eventualne probleme te ih referiramo nadležnim upravama i odgovornim osobama. Ovakav pristup trebao bi unaprijediti i dinamizirati naš rad u narednom periodu i u budućnosti.

Uporedo radimo na ažuriranju postojećih podataka o koordinatoricama, kojih ima blizu 90 pri medžlisima (nekoliko povratničkih medžlisa nije imenovalo koordinatoricu), 8 ispred muftijstava, 6 koordinatorica ispred medresa, 3 ispred fakulteta, nekoliko iz dijaspore, te imenovanju koordinatorica ispred džemata što će uveliko doprinijeti povećanju ukupnog broja koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam u strukturama Islamske zajednice i inicirati koordiniranje aktivnosti na unaprjeđenju angažmana i definiranja statusne pozicije koordinatorica na nivou muftijstava i medžlisa.

Cijeli tekst u printanom izdanju

 

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin