Ramazanska cestitka banner2 mali

Sanski Most uskoro dobija vakufski tržni centar

Sanski Most uskoro dobija vakufski tržni centar
03 Mar
2017

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem su u Ankari 28. februara 2017. godine potpisali Protokol o saradnji na realizaciji projekta izgradnje tržnog centra na vakufskoj parceli Hamzi-begovog vakufa u Sanskom Mostu.

Vakufska direkcija IZ u BiH je u saradnji sa svojim partnerom Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala neophodna sredstva iz vakufskih fondova za finansiranje radova potpune izgradnje tržnog centra na vakufu Hamzi-bega u Sanskom Mostu. Naime, predmetna parcela ovog vakufa bila je nacionalizirana u bivšem sistemu, tj. bila je u državnom vlasništvu sa pravom korištenja na ime vakufa, ali nije bila privedena krajnjoj namjeni. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu općinsko vijeće i općinski načelnik donijeli su odluku o povratu ove nekretnine Islamskoj zajednici u BiH. MIZ Sanski Most je na parceli izgradio privremene objekte sa drvenim štandovima, a kompletna parcela se koristi kao lokalna pijaca. U proteklom periodu Medžlis i Vakufska direkcija tražili su bolje rješenje kako bi unaprijedili ovaj vakuf. U tom smislu izrađen je i idejni projekat tržnog centra. Projekat je prošao sve analize i procedure odgovarajućeg projekta i evo konačno obezbijeđena su i sredstva za njegovu realizaciju. Izgradnjom tržnog centra Vakufska direkcija, Medžlis IZ Sanski Most i Općina Sanski i Most realizirat će jedan od svojih najvažnjih aktuelnih projekata na ovom području.

U narednim mjesecima Medžlis i Općina će obaviti sve neophodne radnje kako bi se riješila urbanistička i građevinska dozvola za nesmetan početak radova. „Naša je namjera da u svim muftijstvima realiziramo nekoliko projekata koji bi pomogli ukupnom razvoju kako Islamske tako i lokalne zajednice. Iako djelujemo u vidno otežanim uvjetima, raduje nas svaki uspjeh i napredak na polju oživljavanja vakufa“ – kazao je dr. Zajimović.

Poptisivanjem navedenog protokola nastavljena je međusobna uspješna saradnja ove dvije vakufske direkcije na realizaciji vakufskih projekata u BiH.

Pored potpisivanja ovih protokola direktori su razgovarali o projektima čija realizacija je u toku, kao što je projekat ponovne izgradnje Sinan-pašine džamije u Čajniču, projekat ponovne izgradnje Aladža džamije u Foči, projekat izgradnje studentskog doma Fakulteta islamskih nauka, projekat izgradnje vakufskog stambeno-poslovnog objekta u Sarajevu, kao i o budućim projektima poput rekonstrukcije Behram-begove džamije u Tuzli, izgradnja vakufskog edukativno-poslovnog objekta u Fojnici i drugi projekti o kojima će riječi biti u budućnosti.

Veliki broj navedenih objekata imaju status kulturno-historijskih spomenika što ih čini posebno značajnim i važnim kako za Islamsku zajednicu tako i državu BiH.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin