Ramazanska cestitka banner2 mali

Reisu-l-ulema Kavazović na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi

Reisu-l-ulema Kavazović na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi
05 Mar
2017

Sarajevo, 4. mart 2017. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović učestvovao je u radu Svjetskog samita islamskih učenjaka u turskoj Šanliurfi (Şanlıurfa). Na samitu koji, prema riječima organizatora, guvernata Šanliurfe, Diyaneta i Univerziteta Harran, ima za cilj slanje poruke o «islamu kao vjeri mira, pravde i slobode» učešće je uzelo preko pedeset vjerskih lidera, državnika i akademika. Glavna tema o kojoj se raspravljalo bilo je pitanje uzroka ekonomske i političke nestabilnosti većinski muslimanskih zemalja te uspona terorizma u «islamskoj geografiji.»

Prvog dana dvodnevnog samita u petak, 3.3.2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima «u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju». Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, Reisu-l-ulema je dodao i to da su «ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sistemu dogme».

Za reisu-l-ulemu Kavazovića «slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijama». Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili «nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana. Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi».

Na kraju svog izlaganja Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu. Od toga će zavisiti budućnost islamskog ummeta- zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin