Baner granice3

Reisu-l-ulema Kavazović na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi

Reisu-l-ulema Kavazović na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi
05 Mar
2017

Sarajevo, 4. mart 2017. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović učestvovao je u radu Svjetskog samita islamskih učenjaka u turskoj Šanliurfi (Şanlıurfa). Na samitu koji, prema riječima organizatora, guvernata Šanliurfe, Diyaneta i Univerziteta Harran, ima za cilj slanje poruke o «islamu kao vjeri mira, pravde i slobode» učešće je uzelo preko pedeset vjerskih lidera, državnika i akademika. Glavna tema o kojoj se raspravljalo bilo je pitanje uzroka ekonomske i političke nestabilnosti većinski muslimanskih zemalja te uspona terorizma u «islamskoj geografiji.»

Prvog dana dvodnevnog samita u petak, 3.3.2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima «u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju». Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, Reisu-l-ulema je dodao i to da su «ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sistemu dogme».

Za reisu-l-ulemu Kavazovića «slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijama». Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili «nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana. Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi».

Na kraju svog izlaganja Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu. Od toga će zavisiti budućnost islamskog ummeta- zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Sarajevo: Program u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletul-regaib

Muslimani u Bosni i Hercegovini i…
Mar 30, 2017

Delegacija vojnog muftijtsva u Velikoj Britaniji

Učešće delegacije Ministarstva odbrane…
Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 30, 2017

Je li Lejletu-r-regaib blagoslovljena noć?

Prva od dvije odabrane noći u mjesecu…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…

bbi magazin