Ramazanska cestitka banner2 mali

Direktor Nusret Abdibegović u posjeti muslimanima Srbije

Direktor Nusret Abdibegović u posjeti muslimanima Srbije
09 Mar
2017

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović devetog marta ove godine boravio je u džematima u Loznici i Krupnju, u Republici Srbiji, a desetog marta posjetit će i džemate u Beogradu, kako bi prema instrukciji reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića sagledao stanje muslimana u ovim mjestima, s obzirom da je evidentno kako su određeni džemati bez osnovnih vjerskih aktivnosti i duhovnog života.

 U Loznici već duže vrijeme nema imama, a Divko Vračić je trenutno jedina osoba koja se svakodnevno brine o vjerskom životu u jedinom mesdžidu u ovom gradu, smještenom u naselju Mahala. Po zanimanju frizer, Diko besplatno obavlja dužnost i imama, i muallima, i mujezina, i mutevelije i predsjednika Medžlisa Loznica u kojem živi oko 850 muslimana. Predvodi akšam i jaciju za oko deset osoba u mesdžidu, dok se u ramazanu taj broj poveća na 20. Sjećaju se vremena kada je ovdje  prije više od deset godina bio imam, a mesdžid pun djece i džematlija.  S obzirom da su pod neprestanom diskriminacijom kao manjina, bez stalnog posla i izgledne budućnosti, muslimani Loznice  nisu u finansijskoj mogućnosti plaćati stalnog imama. Otvoreno poručuju da su prepušteni sami sebi, te da zbog nedostatka imama najviše ispaštaju mladi i budući naraštaji. Diko pokušava naučiti osnovama vjere i petnaestero djece koja dolaze u mekteb. Zbog dugogodišnjeg nedostatka imama i nedovoljne brige o njihovim vjerskim potrebama, muslimani Loznice sve više zaboravljaju svoju vjeru, a najveći manifest vjere jesu dženaze. Ipak, vjeruju da bi s imamom preporodili svoj džemat te vratili vjeri ljude kao što je to nekada bilo.

 

U gradu Krupanj boravi oko 45 muslimanskih domaćinstava, koja nemaju ni prostorije za klanjanje niti imama. Brojniji su od skupine koja ne priznaje Mešihat IZ u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, ali žele pomirenje sa svojom braćom vjernicima te zajedničkog imama koji bi vratio nekadašnji muslimanski duh Krupnju u kojem je, kao i u Loznici, nekada do Drugog svjetskog rata postojala džamija.

U razgovoru s predstavnicima džemata direktor Abdibegović je ponudio muslimanima ova dva grada određene prijedloge, koje su oni prihvatili jednoglasno s molbom da se ubrza slanje imama iz Sarajeva koji bi se brinuli o duhovnom životu muslimana te unaprijedili međumuslimanske odnose na ovim prostorima.

 

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin