Baner granice3

Direktor Nusret Abdibegović u posjeti muslimanima Srbije

Direktor Nusret Abdibegović u posjeti muslimanima Srbije
09 Mar
2017

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović devetog marta ove godine boravio je u džematima u Loznici i Krupnju, u Republici Srbiji, a desetog marta posjetit će i džemate u Beogradu, kako bi prema instrukciji reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića sagledao stanje muslimana u ovim mjestima, s obzirom da je evidentno kako su određeni džemati bez osnovnih vjerskih aktivnosti i duhovnog života.

 U Loznici već duže vrijeme nema imama, a Divko Vračić je trenutno jedina osoba koja se svakodnevno brine o vjerskom životu u jedinom mesdžidu u ovom gradu, smještenom u naselju Mahala. Po zanimanju frizer, Diko besplatno obavlja dužnost i imama, i muallima, i mujezina, i mutevelije i predsjednika Medžlisa Loznica u kojem živi oko 850 muslimana. Predvodi akšam i jaciju za oko deset osoba u mesdžidu, dok se u ramazanu taj broj poveća na 20. Sjećaju se vremena kada je ovdje  prije više od deset godina bio imam, a mesdžid pun djece i džematlija.  S obzirom da su pod neprestanom diskriminacijom kao manjina, bez stalnog posla i izgledne budućnosti, muslimani Loznice  nisu u finansijskoj mogućnosti plaćati stalnog imama. Otvoreno poručuju da su prepušteni sami sebi, te da zbog nedostatka imama najviše ispaštaju mladi i budući naraštaji. Diko pokušava naučiti osnovama vjere i petnaestero djece koja dolaze u mekteb. Zbog dugogodišnjeg nedostatka imama i nedovoljne brige o njihovim vjerskim potrebama, muslimani Loznice sve više zaboravljaju svoju vjeru, a najveći manifest vjere jesu dženaze. Ipak, vjeruju da bi s imamom preporodili svoj džemat te vratili vjeri ljude kao što je to nekada bilo.

 

U gradu Krupanj boravi oko 45 muslimanskih domaćinstava, koja nemaju ni prostorije za klanjanje niti imama. Brojniji su od skupine koja ne priznaje Mešihat IZ u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, ali žele pomirenje sa svojom braćom vjernicima te zajedničkog imama koji bi vratio nekadašnji muslimanski duh Krupnju u kojem je, kao i u Loznici, nekada do Drugog svjetskog rata postojala džamija.

U razgovoru s predstavnicima džemata direktor Abdibegović je ponudio muslimanima ova dva grada određene prijedloge, koje su oni prihvatili jednoglasno s molbom da se ubrza slanje imama iz Sarajeva koji bi se brinuli o duhovnom životu muslimana te unaprijedili međumuslimanske odnose na ovim prostorima.

 

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…
Mar 29, 2017

Žepče: “Izaberi život, pobijedi stid - uradi papa test“

Institut za zdavlje i sigurnost hrane…
Mar 29, 2017

Zenica: Mektebsko takmičenje u učenju Kur'ana u džematu Nemila

U nedjelju, 19.03.2017. godine nakon…
Mar 29, 2017

Aktivnost džemata Mosor povodom Svjetskog dana voda

U nedjelju, 19. marta 2017. godine na…
Mar 29, 2017

Mevlud u Donjim Križevićima

Povod je bio još jedan u nizu mevluda…

bbi magazin