Baner granice3

Posjeta muslimanima u Beogradu

Posjeta muslimanima u Beogradu
13 Mar
2017

Desetog marta ove godine direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović, prema preporuci reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, posjetio je četiri džemata u Beogradu, koji su ostali u sastavu Mešihata IZ Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru, nakon što je 2007. godine tadašnji muftija Hamed Jusufspahić sa svojim sinovima osnovao novu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Beogradu.

Direktor Abdibegović je predvodio hutbu u džematu Centar, koji obavlja namaze u iznajmljenim prostorijama ordinacije za alternativnu medicinu. Zbog nedostatka prostora, vjernici klanjaju u hodnicima. Prisutni na džuma-namazu bili su jednoglasni da im treba odgovarajući prostor za klanjanje. Mnogi ne dolaze na džumu jer nema dovoljno mjesta. Dugogodišnji imam džemata Centar je Kasim-ef. Zlatić, koji je ujedno i najvažniji organizator vjerskih aktivnosti u Beogradu. rugi džemat koji je smješten u centru Beograda, u blizini stadiona Partizan, jeste takozvani arapski džemat. Iznajmljivanje prostorija plaćaju muslimani porijeklom iz arapskih zemalja sa privremenim boravkom u Beogradu. Oni predvode džumu i ostale namaze, što predstavlja problem svim drugim vjernicima koji ne znaju arapski jezik. Djeca, umjesto mektepske nastave, imaju priliku učiti samo Kur'an i arapski jezik. S obzirom da nema imama koji priča i druge jezike, brojni vjernici i ne posjećuju ovaj mesdžid, koji ima ogroman potencijal za vjerski život u centru Beograda.

 

Druga dva džemata imaju svoje prostorije i imame, ali su, nažalost, na periferiji Beograda. Prvi džemat je Krnjača, sa mesdžidom, učionicom i drugim potrebnim prostorijama. U džematu su angažirana dva imama, čiji je osnovni izvor prihoda u jednom javnom preduzeću gdje su zaposleni.

Četvrti džemat je Makiš, u blizini ostrva Ada Ciganlija, sa izgrađenim mesdžidom u kojem se po potrebi obavljaju svi namazi uključujući i džumu. Imam džemata je Ramiz Čurkoli, koji je završio medresu u Novom Pazaru, a dužnost imama je preuzeo prošle godine. Ono što krasi ovaj džemat jesu mladi.

Kada se uzme u obzir cjelokupna situacija ovih džemata, stječe se dojam da im se ne pridaje dovoljna pažnja.

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. aprila

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…
Mar 29, 2017

Žepče: “Izaberi život, pobijedi stid - uradi papa test“

Institut za zdavlje i sigurnost hrane…
Mar 29, 2017

Zenica: Mektebsko takmičenje u učenju Kur'ana u džematu Nemila

U nedjelju, 19.03.2017. godine nakon…
Mar 29, 2017

Aktivnost džemata Mosor povodom Svjetskog dana voda

U nedjelju, 19. marta 2017. godine na…
Mar 29, 2017

Mevlud u Donjim Križevićima

Povod je bio još jedan u nizu mevluda…

bbi magazin