Palestina baner mali

Amerika: Otvorena džamija u Atlanti

Amerika: Otvorena džamija u Atlanti
26 Mar
2017

Sarajevo, 26. mart 2017. (MINA) - U džematu Sabur u Atlanti (Lawrencevill, Georgia) u Sjedinjenim Američkim Državama, završena je svečanost otvaranja nove džamije i Bošnjačkog kulturnog centra koje su sagradili Bošnjaci okupljeni u Islamskoj Zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Svečanosti je prisustvovao i Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa delegacijom Rijaseta IZ u BiH.

 

Povodom svečanog otvaranja u petak navečer imami ICNAB-a iz cijele Amerike proučili su mevlud a program je vodio Ismet ef. Zejnelović, imam džemata Sabur. Prisutnima se obratio i hfz. Mensur ef. Malkić član delegacije Rijaseta koji je čestitao Ismetu ef, džematlijama, vakifima, građevinskom odboru kao i svim drugima našim sunarodnjacima i članovima IZ koji su na bilo koji način doprinijeli da se izgradi ova prelijepa džamija i islamski centar.

Svoju poruku muslimanima Bošnjacima koji žive u Americi uputio je i poglavar IZ u BiH Reisu-l-ulema Kavazović naglasivši da je «novootvorena džamija trud njihovih ruku, investicija za ahiret, te temelj našoj djeci koja žive ovdje ka putu daljnje izgradnje i jačanja naše Zajednice.» On je prisutne podsjetio na poruke Kur'ana koje nam govore da je volja Božija bila stvoriti ljude različitim kako bi se upoznavali i da razlike nikada ne bi smjele biti povod mržnji, netrpeljivosti i sukobima.

„Mi smo jedan narod, jedna Zajednica, imamo jednu domovinu svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Bosna nije samo država, Bosna je ideja i više od zemlje, i ko to nosi u srcu, bez obzira gdje živjeli, na kojoj strani svijeta, je njen sin i kći. Vaša djeca koja rastu u Americi, učite ih da ima zemlja Bosna, njihova domovina i neka to dobro znaju“, istakao je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema je također naglasio važnost poštivanja zemlje u kojoj žive, poštivanja Amerike, koja je neizmjerno mnogo pomogla BiH kada joj je bilo najteže. Mi znamo da je to tako jer su grobovi američkih sinova po Bosni dokaz tome, američka krv se također prolijevala po Bosni i mi im moramo na tome biti zahvalni», kazao je na kraju svog obraćanja Reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema i delegacija Rijaseta prisustvovali su sjednici Sabora islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi koja je organizirana u novosagrađenom centru. Na sjednici je glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman prezentirao kratkoročnu i dugoročnu strategiju i plan rada krovne vjerske organizacije Bošnjaka koja izgradnjom infrastrukture i svojim ukupnim društvenim angažmanom postavlja temelje uspješne integracije u američko društvo čuvajući svoj vjerski i nacionalni identitet.

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin