Palestina baner mali

Reisu-l-ulema sa zvaničnicima iz Bijele kuće i State Departmenta

Reisu-l-ulema sa zvaničnicima iz Bijele kuće i State Departmenta
29 Mar
2017

Sarajevo, 29. mart 2017. (MINA) - U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama i bošnjačkoj zajednici u ovoj zemlji Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, posjetio je Washington gdje se susreo sa visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta.

 

Reisu-l-ulema Kavazović je 28. marta posjetio State Department gdje je održao niz sastanaka. Prvo se sastao sa gosp. Matthew A. "Matt" Palmerom, direktorom Ureda za poslove sa Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta. Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH kao i ulozi vjerskih zajednici u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Drugi sastanak Reisu-l-ulema je održao sa gospodinom Irfanom Saeedom, šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprječavanje terorizma. Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onime što Islamska zajednica i Reisu-l-ulema čine u sprječavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i sa gospodinom Bruce Whartonom, vršiocem dužnosti podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju. Gospodin Wharton je kazao da je informiran o tome šta Reisu-l-ulema radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH te da ga o tome redovno obavještava Njena Ekselencija gospođa Maureen Cormack, američka ambasadorica u Sarajevu. Izrazio je želju da se određeni programi koji se realiziraju u BiH zajedno sa američkom ambasadom nastave i u narednom periodu.

Reisu-l-ulema se sastao i sa gospođom Elise Mellinger, šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad. Razgovaralo se o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja.

Sa gospođom Amy Lillis, specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove Reisu-l-ulema je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije sa Islamskom zajednicom u BiH.

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se sastao sa gospodinom Markom Tervakoskim, direktorom za Balkan i Kavkaz.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

Reisu-l-ulema je od svojih sagovornika zatražio da zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u našoj zemlji kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je „naša bolna rana“. Svi sagovornici su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva koje je izložio Reisu-l-ulema što uključuje i pitanje Srebrenice.

U delegaciji Islamske zajednice u BiH koju je predvodio Reisu-l-ulema bili su još i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svo vrijeme boravka u Washingtonu, delegacija je uživala u nesebičnoj pomoći Ambasade BiH koju je posjetila između sastanaka u State Departmentu. Njegova Ekselencija ambasador Haris Hrle, kao i Emin Čohodarević, savjetnik u Ambasadi su cijelo vrijeme bili uz delegaciju.

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin