Palestina baner mali

Reisu-l-ulema: Imami trebaju uraditi sve da se političke tenzije među džematlijma ne prenesu i na Zajednicu

Reisu-l-ulema: Imami trebaju uraditi sve da se političke tenzije među džematlijma ne prenesu i na Zajednicu
12 Apr
2017

Sarajevo, 12. april 2017. (MINA) - Danas je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Sarajevu, organizirala jednodnevno predramazansko savjetovanje pod motom „Džemat - organizacija vjerskog života u ramazanu“. Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović

 

Redovnom godišnjem skupu kojim Islamska zajednica u BiH počinje svoje zvanične pripreme za skoro nastupanje mjeseca ramazana prisustvovale su muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice. Prisutnima su se na otvaranju savjetovanja obratili direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ dr. Muhamed Alu Šejh koji je naglasio spremnost Kraljevine Saudijske Arabije i njihove ambasade u Sarajevu da pomognu Islamsku zajednicu u BiH u realizaciji njenih projekata. Kao domaćin skupa direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović je rekao da Islamska zajednica ramazan dočekuje spremna s brojnim aktivnostima koje u fokusu imaju džemat i vjerski život u ovoj osnovnoj organizacionoj jedinici Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svome obraćanju naglasio osnovne odrednice misije i poslanja Islamske zajednice koje su definirane Kur`anom i sunnetom. Prva od tih odrednica je da bi Islamska zajednica trebala biti ta koja podstiče na dobro i odvraća od zla u svim sferama ne samo svoga djelovanja nego i u čitavom društvu.

Reis Kavazović je također naglasio da je od suštinskog značaja da se Islamska zajednica sačuva političkih previranja unutar našeg naroda i da imami i svi članovi Zajednice ne dozvole da se političke borbe vode preko Zajednice i njenih institucija. To, rekao je Reisu-l-ulema, nije  interesu našeg naroda i imami trebaju uraditi sve da se političke tenzije među džematlijma ne prenesu i na Zajednicu koja pripada svim muslimanima koji je prihvaćaju kao svoju. 

Na cjelodnevnom savjetovanju imami će imati priliku diskutirati o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH kao i razmijeniti dobra iskustva i načine suočavanja sa izazovima s kojima se susreću u džematima bilo u domovini ili dijaspori.

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja ove godine nastupa 27.maja 2017, a prva teravija namaza će se klanjati iza jacije 26. maja u svim džamijama.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 29, 2017

Kiseljak: Humanitarna akcija

Medžlis islamske zajednice Kiseljak…
Jun 29, 2017

Živinice: Paketi za jetime

Protekle sedmice Sektor za rad sa…
Jun 29, 2017

Ovogodišnji program Musalle u Sanskom Mostu

Ovogodišnja vjersko kulturna…
Jun 29, 2017

Izložba o Ajvatovici

U Travniku organizovana izložba…
Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Bajram u Konjicu

Na području MIZ Konjic centralna…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…

bbi magazin

bbi magazin