Palestina baner mali

Delegacija Fakulteta islamskih nauka u posjeti obrazovnim institucijama Malezije

Delegacija Fakulteta islamskih nauka u posjeti obrazovnim institucijama Malezije
18 Apr
2017

Perspektiva odgojno obrazovnog rada  je u istraživačkim i razvojnim projektima

Delegacija Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu koju su činili dekan Fakulteta prof.dr. Zuhdija Hasanović, prodekan za nastavu prof.dr. Ahmet Alibašić, prodekan za finansije prof.dr. Mustafa Hasani, koordinator za međunarodnu saradnju hfz. doc.dr. Kenan Musić i koordinatorica za naučno-istraživački rad doc.dr. Zehra Alispahić boravila je  od 1. do 7. aprila 2017. godine u radnoj i studijskoj posjeti obrazovnim institucijama u Maleziji. Cilj posjete bio je upoznavanje sa organizacijom i načinom rada državnih obrazovnih institucija, univerziteta i fakulteta koji se bave izučavanjem islamskih znanosti na dodiplomskom i postdiplomskom ciklusu studija na engleskom i arapskom jeziku.

Malezija na ljestvici državnih obrazovnih institucija bilježi dvadeset i jedan univerzitet. Međunarodni islamski univerzitet u Maleziji (IIUM) sa svojim brojnim fakultetima, odsjecima, uredima, bogatom i modernom bibliotekom, centrom za upravljanje i istraživanje, finansijskim sektorom, sektorom za alumne i karijerni razvoj, uredom za međunarodne studente, centrom za postdiplomske studije, centrom za jezičku pripremu, institutom za islamsko bankarstvo i finansije, bio je prva i najvažnija destinacija posjete delegacije FIN-a UNSA. Ovaj univerzitet zauzima značajno 46. mjesto na internacionalnoj univerzitetskoj listi najbolje rangiranih univerziteta (QS World University Rankings) koja se objavljuje svake godine na osnovu akademskog ugleda poslodavca i dosega istraživačkih procesa.

U ugodnoj i atmosferi punoj razumijevanja i podrške delegacija je ostvarila brojne korisne susrete i sastanke među kojima ističemo susret sa prorektorom IIUM prof. dr. Abdulazizom Berguthom i savjetnikom prorektora prof. dr. Davudom el-Hidabijem, bivšim rektorom Univerziteta za nauku i tehnologiju u Sani i ekspertom ISESCO-a za osiguranje kvaliteta na islamskim univerzitetima. Sa dekanesom Fakulteta islamskih i društvenih nauka IIUM-a prof. dr. Rahma Binti Ahmad H. Osman i njezinim saradnicima održan je radno-konsultativni sastanak  i potpisano pismo namjere o saradnji.

Članovi delegacije su posjetili administrativnu prijestolnicu Malezije Putra Jayu i univerzitetski grad Cyber Jayu nedaleko od Kuala Lumpura i  imali veoma zanimljive susrete sa rukovodstvom Instituta za islamske i strateške studije (ISSIM), Nacionalnog univerzitet Malezije (UKM) gdje je potpisano pismo namjere o saradnji sa dekanom Fakulteta islamskih nauka; te veoma korisno druženje sa rektorom Univerziteta za islamske nauke (USIM).

Imajući uvidu uvođenje novih sadržaja u nastavno-naučni proces FIN-a UNSA tokom posjete obrazovnim ustanovama Malezije kao moguća polja saradnje istaknuta su: razmjena studenata i nastavnika, mogućnost učešća nastavnika u komisijama za odbrane teza i disertacija kada se za to ukaže potreba, uzajamni pristup bibliotečkim resursima, saradnja i mogućnost objavljivanja znanstvenih i stručnih radova u nekoliko indeksiranih znanstvenih i stručnih časopisa na engleskom i arapskom jeziku, zajednički istraživački i izdavački projekti, suorganizacija konferencija i seminara, učešće na ljetnim školama i sl.

Delegacija FIN-a je posjetila historijski grad Melaku, sjedište najstarijeg sultanata na tlu današnje Malezije, koji je od 1511. do 1957. g. bio kolonija Portugalaca, Holanđana i Engleza i susrela se sa ambasadorom BiH u Maleziji, gosp. Emirom Hadžikadunićem. Zadnjeg dana posjete na IIUM prof. dr. Ahmet Alibašić održao predavanje o temi “The Discourse on Traditionalist and Reformist Islam: the case of Bosnia and Herzegovina”. Predavanju su prisustvovali postdiplomci, profesora i senator M. Nur Manuti.  

Posjeta delegacije FIN UNSA obrazovnim institucijama u Maleziji dočekana je uz puno uvažavanja i razumijevanja članova akademske zajednice Malezije koji su bili divni domaćini.

Zadnje vijesti

Jun 27, 2017

Centralna džamija u Kelnu

Prošlog mjeseca zvanično je završena…
Jun 27, 2017

Mantije od pilećeg mesa

Potrebno je razviti jufku kao za bilo…
Jun 27, 2017

Pseudo Geber

Geber je latinizirano ime muslimanskog…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Svečano obilježeni dani ramazanskog Bajrama

Muslimanski vjernici obilježavaju…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Učenjem dova i obilaskom mezarja obilježen Dan šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama se u…
Jun 27, 2017

Rohinja su najprogonjenija etnička grupa na svijetu

Dr. Wakar Uddin je rođen je 1954.…
Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…

bbi magazin

bbi magazin