Ramazan banner

Sutra počinje manifestacija „Dani vakufa 2017“

Sutra počinje manifestacija „Dani vakufa 2017“
20 Apr
2017

Sarajevo, 19. april 2017. (MINA) - U povodu početka manifestacije „Dani vakufa 2017“, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je konferenciju za medije u srijedu, 19. aprila 2017. godine u Sarajevu, na kojoj je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio programske sadržaje manifestacije.

 

Direktor Zajimović je podsjetio da Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već sedmu godinu organizira manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u BiH“. Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja od kojih izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentaciju projekata, izložbu o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, potpisivanje protokola o realizaciji novih vakufskih projekata, dodjelu plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH u 2016. godini, hutbu o vakufima, mevlud u povodu Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa, i dr.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u petak, 21. aprila, svečanim otvaranjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i tom prilikom bit će održana prezentacija projekta kultivisanja vakufskih parcela u BiH, potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji vakufskih projekata u BiH, dodijeljena Plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2016. godinu, uz obraćanje organizatora, gostiju iz Kuvajta i Turske, kao i obraćanje Reisu-l-uleme IZ u BiH. Tom prilikom bit će otvorena izložba fotografija „Vakufi u Tuzli“ autora mr. Dženana Rahmanovića i mr. Elmedina Avdibašića.

U petak, tokom džuma namaza, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom „Vakuf-naš zalog za budućnost“ autora dr. Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

U subotu, 22. aprila, u Banjoj Luci, održat će se svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije čiju izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Istog dana, širom BiH, realizirat će se projekat „Vakufljenje vremena“ uz saradnju sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ i svim medžlisima IZ u BiH, kojom prilikom će biti održana akcija uređenja vakufskih parcela, harema i objekata u BiH.

Istog dana u večernjim satima u Bosanskoj Gradišci bit će održana tribina pod nazivom „Vakufi na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška“ čiji predavač će biti prof. dr. Ismet Bušatlić.

U nedjelju, 23. aprila, u Bosanskoj Gradišci, održat će se svečanost otvaranja vakufskog objekta Derviš-hanumine medrese čiju obnovu je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH.

Istog dana uvečer u Bosankoj Gradišci održat će se mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa i tom prilikom će se predati hatma dova za duše svih umrlih bh. vakifa.

U ponedjeljak, 24, aprila, u Sarajevu, održat će se promocija knjige „Upravljanje vakufima u Bosni i Hercegovini 1847-2017“ autora Ahmeda Mehmedovića. Promotori su: prof. dr. Enes Pelidija, mr. Osman Lavić i dr. Senaid Zajimović.

U utorak, 25. aprila, u Jajcu, održat će se promocija knjige „Monografija tuzlanski vakufi“ Promotori su: Hasan Spahić, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Senaid Zajimović. Tom prilikom bit će upriličen prijem za istaknute vakife Muftijstva travničkog.

U srijedu, 26. aprila, u Jajcu, održat će se okrugli sto pod nazivom „Vakufi na području Jajca“ na kojem će biti izloženo 11 referata.

U četvrtak, 27. aprila, u Sarajevu, održat će se promocija knjige „Monografija tuzlanski vakufi“ Promotori su: dr. Midhat Spahić, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Senaid Zajimović

U petak, 28. aprila, u Kiseljaku, održat će se svečanost otvaranja vakufskog objekta obdaništa i škole Kur'ana „Ikre“ čiju izgradnju su u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH finansirali vakifi iz Kuvajta.

U subotu, 29. aprila, u Bužimu, održat će se svečanost otvaranja vakufskog objekta „Islamski-kulturni centar“ čiju izgradnju su u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH finansirali vakifi iz Kuvajta i tim činom manifestacija „Dani vakufa 2017“ bit će završena.

Partneri ovogodišnje manifestacije su: Muftijstvo banjalučko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo travničko, Medžlis IZ Banja Luka, Medžlis IZ Bosanska Gradiška, Medžlis IZ Bužim,  Medžlis IZ Jajce, Medžlis IZ Kiseljak i Medžlis IZ Tuzla.

Vakufska direkcija je uvjerena da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

Na kraju želimo se zahvaliti svima onima koji su sa nama i daju svoj doprinos u organizaciji i uspješnoj realizaciji ove manifestacije, kao i onima koji je prate i u javnosti o njoj vijesti prenose.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema: Ovo su neprijatelji čitavog čovječanstva

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) –…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Wittenu

Uz prisustvo nekoliko hiljada Bošnjaka…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin