Ramazan banner

Prezentirana manifestacija "Poruke Ahdname 2017"

Prezentirana manifestacija "Poruke Ahdname 2017"
19 Maj
2017

Muftijstvo sarajevsko zajedno s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisom Islamske zajednice Kiseljak pokreće i organizira manifestaciju "Poruke Ahdname". Ove godine, 28. maja, navršava se 554 godine od uručivanja Ahdname bosanskim franjevcima u Milodražu kod Kiseljaka. 

 

Čuvanje vrijednosti bosanskohercegovačkog društva

Pomoćnik muftije sarajevakog dr. Abdulgafar Velić istakao je na pres konferenciji da je ovaj datum i Ahdnama povod da govorimo o univerzalnim vrijednostima, koje se zasnivaju na porukama svetih tekstova, o slobodi, o međusobnom poštivanju, o ljudskim pravima. Cilj manifestacije "Poruke Ahdname" jeste prepoznavanje i čuvanje vrijednosti na kojima se gradi bosanskohercegovačko društvo, zatim prezentiranje multireligijske dimenzije Bosne i Hercegovine, te isticanje važnosti poštivanja ljudskih prava, tolerancije, mira, suživota i zajedničkog života, kao naših zajedničkih vrijednosti, kazao je Velić.

Naučni skup „Multireligijska Bosna, poruke Ahdname i savremeni kontekst“

Centralni događaj manifestacije je naučni skup „Multireligijska Bosna, poruke Ahdname i savremeni kontekst“. Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka kazala je da će ovaj naučni skup okupiti sedam učesnika koji su se svojim akademskim radom afirmisali kao ozbiljni akademski radnici: dr. Enver Imamović, dr. Ivo Komšić, dr. Sedad Bešlija i dr. Dževada Šuško. Naučni skup će biti prilika da se poslušaju izlaganja iz različitih perspektiva. Dr. Yildirim Aganoglu s Osmanskog državnog arhiva u Istanbulu će govoriti o porukama Ahdname s osmanske perspektive, dok će gvardijan Fra Miro Relota i kustos Fra Janko Ljubos, iz Samostana sv. Duha u Fojnici govoriti o katoličkoj odnosno franjevačkoj percepciji Ahdname, naglasila je dr. Šuško.

Sedam aktivnosti manifestacije

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak Kenan ef. Bajrić govorio je o programu Manifestacije te istakao sedam aktivnosti, koje čine okosnicu ovogodišnje manifestacije:

Koncert duhovne muzike, otvaranje manifestacije " Poruke Ahdname 2017."

Likovna kolonija za učenike osnovnih škola, 20. 5. (subota) u 10:00 h, Milodraž-Kiseljak ispred Sultan Fatihove džamije.

Promocija knjige (Dr. Yıldrım Ağanoğlu)  „ Mostovi Kulture“ 24. 5. u 19:30 h, Mula Mustafe Bašeskije 31/a (prostorije Instituta Yunus Emre)

Naučni skup: „MULTIRELIGIJSKA BOSNA, PORUKE AHDNAME I SAVREMENI KONTEKST, 25. 5. (četvrtak), Vakufski centar-Kiseljak, harem Čaršijske džamije u 10:00 h.

Posjeta lokalitetu ljetnog dvora Bosanskih kraljeva i mjestu uručivanja Ahdname fra-Anđelu Zvizdoviću od strane Mehmed el-Fatiha, 25. 5. (četvrtak) u 16:00 h.

Mevlud, Sultan Fatihova džamija-Milodraž, 25. 5. (četvrtak) poslije akšam namaza. Predavač:  dr. Ahmed  Adilović, muftija travnički

Predramazanska hutba, 26. 5. (petak) Sultan Fatihova džamija-Milodraž. Hutbu će predvoditi i predramazansku poruku uputiti muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 25, 2017

Restoran Cordoba: Ramazanski iftari

I ove godine restoran Cordoba, smješten…
Maj 25, 2017

IUS: Drugo testiranje za stipendije

Internacionalni univerzitet u Sarajevu…
Maj 25, 2017

Naučni skup u Kiseljaku: Je li ahdnama u Fojnici orginalna

Muftijstvo sarajevsko zajedno s…
Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…

bbi magazin