Palestina baner mali

Hoćemo školske ormariće

Učenici škole "Alija Nametak" izrađuju portfolio kojim se zalažu za uvođenje ormarića u škole
07 Apr
2017

U okviru predmeta Građansko obrazovanje (projekat CIVITAS), učenici Osnovne škole "Alija Nametak" u Sarajevu, uz pomoć profesorice Azerine Muminović koja predaje ovaj predmet, odabrali javnu politiku – problem iz svoje lokalne zajednice (škole), pod nazivom „Hoćemo školske ormariće“. Ovime su odlučilu ukazati na problem i stvarnu potrebu učenika, prioritetno u osnovnim školama KS, za nabavkom i postavljanjem školskih ormarića.

Teški ruksaci koji su po nekoliko puta teži od dozvoljene težine (propisane od Svjetske zdravstvene organizacije i utvrđenePedagoškim normativima i standardima), najčešći su problem deformiteta kičme (kod djece u razvoju), koji se u kasnijim godinama teže medicinski tretiraju.

Pored zdravstvenih posljedica koje mogu izazvati teški ruksaci, svakodnevno zaboravljanje stvari za sport i likovnu kulturu često predstavlja uzrok lošijih ocijena i neopravdanih časova. Nošenje stvari iz jednog kabineta u drugi tokom nastave, rušenje stolica teškim ruksacima i udaranje istim, predstavljaju i više nego dobre razloge dase  naše institucionalne vlasti, Nevladine organizacije, roditelji i menadžment škola, konačno počnu baviti ovim problemom i raditi na njegovom rješavanju, umjesto dosadašnje priče koja se završavala samo na tome da u ovom pogledu „imamo problem“.

Način na koji učenici žele riješiti pomenuti problem ogleda se u prijedlogu koji bi bio upućen Komisiji za izmjenu Pedagoških standarda i normativa, da kao dio obavezujućeg školskog inventara u školama Zakonom reguliše i nabavku školskih ormarića od I do IV razreda, ali i kontinuirano u višim razredima.

S druge strane, na časovima tehničke kulture nastavnici bi sa učenicima mogli izrađivati školske ormariće od prikladnih materijala. To bi istovremeno bilo značajno i za razvijanje kreativnosti kod učenika.

Učenike su u ovom projektu podržale i općinske vlasti te ministar obrazovanja, potom nastavnici i učenici OŠ „Alija Nametak“ kao i druge škole u Kantonu Sarajevo. Svesrdnu podršku dala je i direktorica OŠ „Alija Nametak“, gospođa Mediha Beširević.

Zadnje vijesti

Jun 27, 2017

Centralna džamija u Kelnu

Prošlog mjeseca zvanično je završena…
Jun 27, 2017

Mantije od pilećeg mesa

Potrebno je razviti jufku kao za bilo…
Jun 27, 2017

Pseudo Geber

Geber je latinizirano ime muslimanskog…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Svečano obilježeni dani ramazanskog Bajrama

Muslimanski vjernici obilježavaju…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Učenjem dova i obilaskom mezarja obilježen Dan šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama se u…
Jun 27, 2017

Rohinja su najprogonjenija etnička grupa na svijetu

Dr. Wakar Uddin je rođen je 1954.…
Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…

bbi magazin

bbi magazin