Srebrenica majke 1

Hoćemo školske ormariće

Učenici škole "Alija Nametak" izrađuju portfolio kojim se zalažu za uvođenje ormarića u škole
07 Apr
2017

U okviru predmeta Građansko obrazovanje (projekat CIVITAS), učenici Osnovne škole "Alija Nametak" u Sarajevu, uz pomoć profesorice Azerine Muminović koja predaje ovaj predmet, odabrali javnu politiku – problem iz svoje lokalne zajednice (škole), pod nazivom „Hoćemo školske ormariće“. Ovime su odlučilu ukazati na problem i stvarnu potrebu učenika, prioritetno u osnovnim školama KS, za nabavkom i postavljanjem školskih ormarića.

Teški ruksaci koji su po nekoliko puta teži od dozvoljene težine (propisane od Svjetske zdravstvene organizacije i utvrđenePedagoškim normativima i standardima), najčešći su problem deformiteta kičme (kod djece u razvoju), koji se u kasnijim godinama teže medicinski tretiraju.

Pored zdravstvenih posljedica koje mogu izazvati teški ruksaci, svakodnevno zaboravljanje stvari za sport i likovnu kulturu često predstavlja uzrok lošijih ocijena i neopravdanih časova. Nošenje stvari iz jednog kabineta u drugi tokom nastave, rušenje stolica teškim ruksacima i udaranje istim, predstavljaju i više nego dobre razloge dase  naše institucionalne vlasti, Nevladine organizacije, roditelji i menadžment škola, konačno počnu baviti ovim problemom i raditi na njegovom rješavanju, umjesto dosadašnje priče koja se završavala samo na tome da u ovom pogledu „imamo problem“.

Način na koji učenici žele riješiti pomenuti problem ogleda se u prijedlogu koji bi bio upućen Komisiji za izmjenu Pedagoških standarda i normativa, da kao dio obavezujućeg školskog inventara u školama Zakonom reguliše i nabavku školskih ormarića od I do IV razreda, ali i kontinuirano u višim razredima.

S druge strane, na časovima tehničke kulture nastavnici bi sa učenicima mogli izrađivati školske ormariće od prikladnih materijala. To bi istovremeno bilo značajno i za razvijanje kreativnosti kod učenika.

Učenike su u ovom projektu podržale i općinske vlasti te ministar obrazovanja, potom nastavnici i učenici OŠ „Alija Nametak“ kao i druge škole u Kantonu Sarajevo. Svesrdnu podršku dala je i direktorica OŠ „Alija Nametak“, gospođa Mediha Beširević.

Zadnje vijesti

Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…
Apr 28, 2017

Godomilja: Prva džuma nakon svečanog otvorenja džamije

Sedmog aprila 2017. godine u džematu…
Apr 28, 2017

Takmičenje iz vjeronauke na nivou Muftiluka zeničkog

U subotu, 22. 04. 2017. godine održano…
Apr 28, 2017

Tešanj: Mevludi i hatma-dove za šehide

U povodu obilježavanja dana mjesnih…
Apr 28, 2017

Vareš: Dr. Malkić održala predavanje za žene i djevojke

U okviru tribine ''Žena vjernica“ koja…
Apr 28, 2017

Posjete majkama koje su rodile više od 4 djece

Predstavnice Odjela za brak, porodicu i…
Apr 28, 2017

Radni sastanak MIZ Bugojno i Uprava za pravne i administrativne poslove

Dana 27.04.2017. godine u radnoj…
Apr 28, 2017

Izašao je novi broj "Preporoda"

U novom broju Preporoda od 1. maja…

bbi magazin