Baner granice3

Svjetski halal dan: predstavljena AS grupacija iz Tešnja

Svjetski halal dan: predstavljena AS grupacija iz Tešnja
04 Nov
2016

Drugog dana “World Halal Day 2016” koji se održava u Opatiji, na panelu posvećenom halal proizvodnji i halal turizmu predstavljeni su Asocijacija halal industrije BiH, AS GROUP kao vlasnik najvećeg broja halal brandova u BiH sa kompanijama Vispak d.d. Visoko i Klas d.d. Sarajevo, te prvi regionalni halal lifestyle portal halalmagazin.com, prenosi Patria.

Na panelu su učestvovali Adis Hasaković predsjednik Asocijacije halal industrije BiH, prof. dr. Midhat Jašić sa Univerziteta u Tuzli, Zvonko Hladnik vlasnik kozmetičke kompanije Milla d.d. iz Hrvatske, te Zoran Šimunić direktor kompanije Naše Klasje d.o.o. iz Hrvatske. Panel je moderirala Ida Alić PR Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

U odgovoru na pitanje zašto je pokrenuta Asocijacija halal industrije BiH, Hasaković je odgovorio da je halal brand, i to jedan od najpoznatijih na svijetu, te da je sasvim prirodno da oni koji su investirali u njega, vode računa o njemu i unaprijeđuju njegovu vrijednost. S tim u vezi Asocijacija između ostalog ima za cilj da promovira halal kao brand, educira tržište o njegovom značaju, zatim zastupa interese halal industrije, i sudjeluje u regulaciji halal tržišta, kako bi osim interesa industrije zaštitili i interese i prava potrošača koji žele konzumirati halal proizvode i usluge.

Govoreći o šansama u oblasti halal turizma, Hasaković je istakao da se Bosna i Hercegovina bliži svom milionitom posjetitelju u 2016., što će ovu zemlju trajno pozicionirati na karti turistički zanimljivih destinacija, te da u tom kontekstu postoje ogromne šanse za razvoj halal turizma. Poznato je da ova grana privrede upravo preko HORECA kanala generira rast i razvoj ne samo FMCG sektora, već i uslužnih djelatnosti. S tim u vezi, Hasaković je kazao kako je potrebno raditi na kreiranju jedne regionalne strategije razvoja halal turizma koja bi rezultirala potpuno novom halal friendly turističkom regijom u ovom dijelu Evrope, a time i dovođenjem daleko većeg broja turista.

Jedan od ciljeva, istaknuto je na panelu, trebao bi biti promocija halal branda prvenstveno kod nemuslimana, u cilju izgradnje povjerenja kao zdravog, normalnog i prirodnog načina života, posebne kvalitete, i kao dodanu vrijednost proizvodima i uslugama.

Asocijacija halal industrije BiH osnovana je 2015. godine u okvirima Privredne komore FBiH, a okuplja vlasnike halal standarda certificiranog kod Agencije za standardizaciju halal kvalitete u BiH. Kompanije članice Asocijacije zajedno su u 2014. godini prometovale više od 1,5 milijardi KM. Ove kompanije zapošljavaju ukupno oko 8.000 radnika, sa kapacitetima proizvodnje hrane od 633.000 tona. Kao takva, Asocijacija halal industrije BiH predstavlja respektabilnu udrugu kako u domaćem tako i u inozemnim okvirima.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin