Bajram baner mali

Učenici Gazijine medrese vrsni sportisti: Iz medrese u FK Željezničar

Učenici Gazijine medrese vrsni sportisti: Iz medrese u FK Željezničar
25 Nov
2016

Različiti autoriteti u sportu godinama prepoznaju talente u našim medresama/ Velika uloga profesora sporta koji imaju ulogu i odgajatelja

Iako se medrese ne fokusiraju na prepoznavanje sportskih talenata među učenicima, svake godine se u jednoj od bh. medresa otkrije po nekoliko talenata u različitim sportskim disciplinama. Ove godine u Gazi Husrev-begovoj medresi dva učenika su prepoznati kao veliki potencijal na bh. sportskoj sceni. 

Na Međunarodnom karate turniru „Rama open 2016.“ koji je održan 15. oktobra u Prozoru, Asim Ćeman učenik IIIa odjeljenja Gazijine medrese, osvojio je prvo mjesto u kategoriji borbe juniori do 76 kg. Da je riječ o talentovanom sportisti potvrđuje i činjenica da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo proglasilo Asima Ćemana perspektivnim sportistom. Atletski savez Kantona Sarajevo i ove godine organizirao je Jesenski kros 2016. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta kantona Sarajevo na kojem je Ferid Avdović, učenik IVb odjeljenja Gazijine medrese, osvojio treće mjesto u konkurenciji učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo.

Iz Medrese u FK Željezničar

Ove godine svoj talent u nogometu potvrdio je i prošlogodišnji maturant Gazijine medrese Ahmed Fehrić, trenutno student Fakultet  sporta i tjelesnog odgoja, koji je dobio priliku da igra za mladi tim Fudbalskog kluba Željezničar. “Kada sam došao u medresu nisam imao viziju da treniram ozbiljno. Profesor Dervišević je kroz par časova uvidio da imam određen talent u fudbalu. Predložio mi je da treniram. Bio mi je velika podrška i radio je sa mnom određene treninge. Odveo me u fudbalski klub Bosna i upisao me. Odmah su me prebacili u kadete, iako sam bio dvije godine mlađi od ostalih igrača. Kroz pola godine postao sam i kapiten ovog tima. Tu sam proveo četiri godine, a trenutno sam junior u FK Željezničaru. Odlučio sam se baviti sportom i to je jedan moj put od medrese do fakulteta za sport“, kazao nam je Fehrić. “Kada je bio u FK Bosna pitao sam njegovog trenera koliko vrijedi Ferić. Odgovorio mi je da vrijedi kao pola kluba“, kazao nam je  Omer Dervišević, koji  preko dvadeset godina radi kao profesor sporta u Gazi Husrev-begovoj medresi.  

U ovom periodu s učenicima je osvojio preko stotinu medalja, pehara i priznanja, a neki od učenika su nastavili karijeru kao profesionalni sportisti. Ono što brojni učenici ističu za profesora jeste njegova odgajateljska uloga, u kojoj im kao roditelj pokušava ugraditi osnovne moralne vrijednosti te ukazati da dobri sportisti moraju biti prvenstveno moralni i dobri ljudi.

Prvaci i viceprvaci

“Sjećam se čak prve medalje koju je u atletici za medresu osvojio Eldin Smajević. Medresa je vjerovatno jedina škola u Sarajevu koja je bila uključena u skoro sva sportska takmičenja u Kantonu Sarajevo. Imamo trenutno učenike koji se takmiče i u vožnji kajakom. Spomenuti reprezentativac Ćeman, koji je dobio status perspektivnog sportiste, prvak je Balkana u karateu. On je vrhunski učenik, ima sve petice, što se priželjkuje u medresi, odnosno da učenik dobar u sportu ima i primjerno vladanje uz odlične ocjene. Ferid Avdović je jedan od rijetkih koji niže uspjehe u atletici svake godine. Najveća dostignuća u oblasti sporta trenutno je postigao učenik trećeg razreda Eldin Kasumović. On je viceprvak svijeta u jiu-jitsi, prvak Balkane i Evrope. Također, nosilac je crnog pojasa. Određene učenike podučavamo i streljaštvu, uglavnom kada je period takmičenja pred Dan škole, a neki učenici su uključeni i u klubove“, kazao je profesor Dervišević.

Trenutno je učenicima zanimljiva i teretana, koja se nalazi u zgradi medrese, stoga se Dervišević nada da će se uskoro učenici okušati i u ovom sportu. Vrijedi istaći da  Dervišević nastoji učenicima obezbijediti i termin na bazenu. Ovo je posebno važno s obzirom da je nepojmljivo da postoje učenici i učenice medrese koji u toku četverogodišnjeg školovanja u glavnom gradu nisu naučili plivati ili barem posjetili jedini olimpijski bazen u našoj državi. Također, bilo bi inovativno da Gazijina medresa osnuje svoj streljački klub, s obzirom na mogućnosti treninga na Jarčedolima kao i važnosti ovoga sporta u islamskoj tradiciji. 

 

Cijeli tekst u Preporodu od 1. novembra

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin