Baner granice3

Palača na obali Galilejskog jezera

Palača na obali Galilejskog jezera
03 Dec
2016

Arheolozi sa Univerziteta Johannes Gutenberg (Mainz, Njemačka), započeli su u septembru ove godine nova iskopavanja ostataka omejidske palače Khirbat Al-Minya koja se nalazi na obali Galilejskog jezera u Palestini.

Palaču je dao izgraditi omejidski halifa Al-Walid I početkom 8. stoljeća, a pored nje se nalazila i džamija te veliko javno kupatilo. Kompleks je pretrpio velike štete za vrijeme razornog zemljotresa 749. godine. Cilj njemačkih arheologa je da istraže koja je bila namjena kompleksa prije i nakon potresa, te kako se na tom području živjelo u Srednjem vijeku. „Iskopavanja su počela davne 1932. godine kada su ugrubo otkriveni ostaci kompleksa. Istraživanje nije bilo detaljno iz više razloga, a jedan od njih je opasnost od urušavanja zidova.

Obzirom na naprednu tehnologiju koju danas posjedujemo i koja nam omogućava očuvanje kompleksa i pored dodatnih iskopavanja, odlučili smo se ponovo dati na posao. Nova iskopavanja i popratno arhitektonsko istraživanje će nam po prvi put dati detaljan uvid u ono što se dogodilo na obalama Galilejskog jezera prije izgradnje palače, te nakon potresa 749. godine.“, istakao je voditelj projekta, profesor Hans-Peter Kühnen. Među malim artefaktima koje su arheolozi pronašli ove godine, nalaze se dijelovi staklenih ukrasa sa natpisima na arapskom jeziku. Na jednom od njih je jasno istaknut natpis „slava Allahu“. Arheolozi ističu kako su ovi predmeti jasan dokaz da su muslimanski trgovci poslovali na tim područjima vrijednom i cijenjenom robom tokom 9. i 10. stoljeća. Drugo značajno otkriće predstavljaju postrojenja za uzgoj i preradu šećerne trske, što je najvjerovatnije dovelo do ekonomskog procvata ovog područja tokom Srednjeg vijeka. Arheolozi su na iskopinama palače otkrili sistem za kuhanje melase, što će omogućiti novi uvid u to kako je šećerna trska rafinirana u tom razdoblju. Osim iskopavanja, njemački arheolozi su pokrenuli projekat zaštite čiji je cilj sprečavanje daljeg propadanja kompleksa.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin