Srebrenica majke 1

Palača na obali Galilejskog jezera

Palača na obali Galilejskog jezera
03 Dec
2016

Arheolozi sa Univerziteta Johannes Gutenberg (Mainz, Njemačka), započeli su u septembru ove godine nova iskopavanja ostataka omejidske palače Khirbat Al-Minya koja se nalazi na obali Galilejskog jezera u Palestini.

Palaču je dao izgraditi omejidski halifa Al-Walid I početkom 8. stoljeća, a pored nje se nalazila i džamija te veliko javno kupatilo. Kompleks je pretrpio velike štete za vrijeme razornog zemljotresa 749. godine. Cilj njemačkih arheologa je da istraže koja je bila namjena kompleksa prije i nakon potresa, te kako se na tom području živjelo u Srednjem vijeku. „Iskopavanja su počela davne 1932. godine kada su ugrubo otkriveni ostaci kompleksa. Istraživanje nije bilo detaljno iz više razloga, a jedan od njih je opasnost od urušavanja zidova.

Obzirom na naprednu tehnologiju koju danas posjedujemo i koja nam omogućava očuvanje kompleksa i pored dodatnih iskopavanja, odlučili smo se ponovo dati na posao. Nova iskopavanja i popratno arhitektonsko istraživanje će nam po prvi put dati detaljan uvid u ono što se dogodilo na obalama Galilejskog jezera prije izgradnje palače, te nakon potresa 749. godine.“, istakao je voditelj projekta, profesor Hans-Peter Kühnen. Među malim artefaktima koje su arheolozi pronašli ove godine, nalaze se dijelovi staklenih ukrasa sa natpisima na arapskom jeziku. Na jednom od njih je jasno istaknut natpis „slava Allahu“. Arheolozi ističu kako su ovi predmeti jasan dokaz da su muslimanski trgovci poslovali na tim područjima vrijednom i cijenjenom robom tokom 9. i 10. stoljeća. Drugo značajno otkriće predstavljaju postrojenja za uzgoj i preradu šećerne trske, što je najvjerovatnije dovelo do ekonomskog procvata ovog područja tokom Srednjeg vijeka. Arheolozi su na iskopinama palače otkrili sistem za kuhanje melase, što će omogućiti novi uvid u to kako je šećerna trska rafinirana u tom razdoblju. Osim iskopavanja, njemački arheolozi su pokrenuli projekat zaštite čiji je cilj sprečavanje daljeg propadanja kompleksa.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

Ogledalo ili dvogled – gdje je bolji pogled?

Čovjekov život satkan je od brojnih…
Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…

bbi magazin