Bajram baner mali

Palača na obali Galilejskog jezera

Palača na obali Galilejskog jezera
03 Dec
2016

Arheolozi sa Univerziteta Johannes Gutenberg (Mainz, Njemačka), započeli su u septembru ove godine nova iskopavanja ostataka omejidske palače Khirbat Al-Minya koja se nalazi na obali Galilejskog jezera u Palestini.

Palaču je dao izgraditi omejidski halifa Al-Walid I početkom 8. stoljeća, a pored nje se nalazila i džamija te veliko javno kupatilo. Kompleks je pretrpio velike štete za vrijeme razornog zemljotresa 749. godine. Cilj njemačkih arheologa je da istraže koja je bila namjena kompleksa prije i nakon potresa, te kako se na tom području živjelo u Srednjem vijeku. „Iskopavanja su počela davne 1932. godine kada su ugrubo otkriveni ostaci kompleksa. Istraživanje nije bilo detaljno iz više razloga, a jedan od njih je opasnost od urušavanja zidova.

Obzirom na naprednu tehnologiju koju danas posjedujemo i koja nam omogućava očuvanje kompleksa i pored dodatnih iskopavanja, odlučili smo se ponovo dati na posao. Nova iskopavanja i popratno arhitektonsko istraživanje će nam po prvi put dati detaljan uvid u ono što se dogodilo na obalama Galilejskog jezera prije izgradnje palače, te nakon potresa 749. godine.“, istakao je voditelj projekta, profesor Hans-Peter Kühnen. Među malim artefaktima koje su arheolozi pronašli ove godine, nalaze se dijelovi staklenih ukrasa sa natpisima na arapskom jeziku. Na jednom od njih je jasno istaknut natpis „slava Allahu“. Arheolozi ističu kako su ovi predmeti jasan dokaz da su muslimanski trgovci poslovali na tim područjima vrijednom i cijenjenom robom tokom 9. i 10. stoljeća. Drugo značajno otkriće predstavljaju postrojenja za uzgoj i preradu šećerne trske, što je najvjerovatnije dovelo do ekonomskog procvata ovog područja tokom Srednjeg vijeka. Arheolozi su na iskopinama palače otkrili sistem za kuhanje melase, što će omogućiti novi uvid u to kako je šećerna trska rafinirana u tom razdoblju. Osim iskopavanja, njemački arheolozi su pokrenuli projekat zaštite čiji je cilj sprečavanje daljeg propadanja kompleksa.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin