Baner granice3

Begova džamija nakon “velike jangije”

Begova džamija nakon “velike jangije”
12 Dec
2016

Za vrijeme borbi prilikom okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije 1878. godine, Gazi Husrev-begova džamija  bilo je jedno od središta otpora gdje su se održavale narodne skupštine i donosile mnoge važne odluke.

 

Veliki požar, nazvan također i “velika jangija”, zadesio je Sarajevo 8. Augusta 1879. godine, pretvorio je stari dio grada u zgarište progutavši 304 kuće, 434 dućana i 135 drugih zgrada u 36 raznih ulica. Požar je progutao i dva spomenika koji su vijekovima krasili prostor Baščaršije, džamiju Mehmed-bega Minetovića i Gazi Husrev-begov han - Tašli Han.

Ovaj požar je Begovoj džamiji nanio značajna oštećenja i veliko zaprljanje dimom. Obnova koja je nakon toga uslijedila (završena 1886) označila je najprije skidanje velikog dijela prethodnog dekora a zatim oslikavanje džamije u pseudomaurskom stilu koji je u novom, bečkom talasu proučavana orjentalnih kultura i tradicija, često banalno i kičasto interpretiran. Cjelokupna džamija je ponovo omalterisana a rijetki fragmenti prethodnog slikarstva ostali su na teško dokučivim mjestima. Lukovi na sofama su obojeni naizmjenično bordo-bijelo, a na svim masivnim površinama zida, u enterijeru i na sofama, iscrtano je nešto kao pravougaoni elementi od kojih svaki u svom lijevom donjem uglu ima tri polukružne linije. Prilikom novih intervencija na obnovi džamije, pod je zaravnjen a prozorska okna su stavljena na unutrašnju stranu zida. Pošto su prozorska okna bila zakošena prema džamijskoj unutrašnjosti zbog slijevanja vode izravnata su te im je pad okrenut prema vani što je umanjilo količinu dnevne svjetlosti u unutrašnjosti džamije.

Intervencijama na dekoru džamije formiran je jedan kaligrafski hibrid koji nije postojao nigdje na svijetu, među poznavaocima orijentalne umjetnosti i kaligrafije u BiH prozvan kao „poslastičarski stil“. Ove injtervencije su potpuno promijenile džamijski izgled što je utjecalo i na buduće obnove koje su u narednom stoljeću zadržale navedene dekoracije. Ipak, najznačajnija osobenost ove obnove bila je u tome što je ona formirala umjetnički ukus sredine koji se još i danas zadržao u vidu stava da je posljeratnom obnovom uništena džamijska autentičnost.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin