Bajram baner mali

Begova džamija nakon “velike jangije”

Begova džamija nakon “velike jangije”
12 Dec
2016

Za vrijeme borbi prilikom okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije 1878. godine, Gazi Husrev-begova džamija  bilo je jedno od središta otpora gdje su se održavale narodne skupštine i donosile mnoge važne odluke.

 

Veliki požar, nazvan također i “velika jangija”, zadesio je Sarajevo 8. Augusta 1879. godine, pretvorio je stari dio grada u zgarište progutavši 304 kuće, 434 dućana i 135 drugih zgrada u 36 raznih ulica. Požar je progutao i dva spomenika koji su vijekovima krasili prostor Baščaršije, džamiju Mehmed-bega Minetovića i Gazi Husrev-begov han - Tašli Han.

Ovaj požar je Begovoj džamiji nanio značajna oštećenja i veliko zaprljanje dimom. Obnova koja je nakon toga uslijedila (završena 1886) označila je najprije skidanje velikog dijela prethodnog dekora a zatim oslikavanje džamije u pseudomaurskom stilu koji je u novom, bečkom talasu proučavana orjentalnih kultura i tradicija, često banalno i kičasto interpretiran. Cjelokupna džamija je ponovo omalterisana a rijetki fragmenti prethodnog slikarstva ostali su na teško dokučivim mjestima. Lukovi na sofama su obojeni naizmjenično bordo-bijelo, a na svim masivnim površinama zida, u enterijeru i na sofama, iscrtano je nešto kao pravougaoni elementi od kojih svaki u svom lijevom donjem uglu ima tri polukružne linije. Prilikom novih intervencija na obnovi džamije, pod je zaravnjen a prozorska okna su stavljena na unutrašnju stranu zida. Pošto su prozorska okna bila zakošena prema džamijskoj unutrašnjosti zbog slijevanja vode izravnata su te im je pad okrenut prema vani što je umanjilo količinu dnevne svjetlosti u unutrašnjosti džamije.

Intervencijama na dekoru džamije formiran je jedan kaligrafski hibrid koji nije postojao nigdje na svijetu, među poznavaocima orijentalne umjetnosti i kaligrafije u BiH prozvan kao „poslastičarski stil“. Ove injtervencije su potpuno promijenile džamijski izgled što je utjecalo i na buduće obnove koje su u narednom stoljeću zadržale navedene dekoracije. Ipak, najznačajnija osobenost ove obnove bila je u tome što je ona formirala umjetnički ukus sredine koji se još i danas zadržao u vidu stava da je posljeratnom obnovom uništena džamijska autentičnost.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin