Srebrenica majke 1

Begova džamija nakon “velike jangije”

Begova džamija nakon “velike jangije”
12 Dec
2016

Za vrijeme borbi prilikom okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije 1878. godine, Gazi Husrev-begova džamija  bilo je jedno od središta otpora gdje su se održavale narodne skupštine i donosile mnoge važne odluke.

 

Veliki požar, nazvan također i “velika jangija”, zadesio je Sarajevo 8. Augusta 1879. godine, pretvorio je stari dio grada u zgarište progutavši 304 kuće, 434 dućana i 135 drugih zgrada u 36 raznih ulica. Požar je progutao i dva spomenika koji su vijekovima krasili prostor Baščaršije, džamiju Mehmed-bega Minetovića i Gazi Husrev-begov han - Tašli Han.

Ovaj požar je Begovoj džamiji nanio značajna oštećenja i veliko zaprljanje dimom. Obnova koja je nakon toga uslijedila (završena 1886) označila je najprije skidanje velikog dijela prethodnog dekora a zatim oslikavanje džamije u pseudomaurskom stilu koji je u novom, bečkom talasu proučavana orjentalnih kultura i tradicija, često banalno i kičasto interpretiran. Cjelokupna džamija je ponovo omalterisana a rijetki fragmenti prethodnog slikarstva ostali su na teško dokučivim mjestima. Lukovi na sofama su obojeni naizmjenično bordo-bijelo, a na svim masivnim površinama zida, u enterijeru i na sofama, iscrtano je nešto kao pravougaoni elementi od kojih svaki u svom lijevom donjem uglu ima tri polukružne linije. Prilikom novih intervencija na obnovi džamije, pod je zaravnjen a prozorska okna su stavljena na unutrašnju stranu zida. Pošto su prozorska okna bila zakošena prema džamijskoj unutrašnjosti zbog slijevanja vode izravnata su te im je pad okrenut prema vani što je umanjilo količinu dnevne svjetlosti u unutrašnjosti džamije.

Intervencijama na dekoru džamije formiran je jedan kaligrafski hibrid koji nije postojao nigdje na svijetu, među poznavaocima orijentalne umjetnosti i kaligrafije u BiH prozvan kao „poslastičarski stil“. Ove injtervencije su potpuno promijenile džamijski izgled što je utjecalo i na buduće obnove koje su u narednom stoljeću zadržale navedene dekoracije. Ipak, najznačajnija osobenost ove obnove bila je u tome što je ona formirala umjetnički ukus sredine koji se još i danas zadržao u vidu stava da je posljeratnom obnovom uništena džamijska autentičnost.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

Ogledalo ili dvogled – gdje je bolji pogled?

Čovjekov život satkan je od brojnih…
Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…

bbi magazin