Printaj ovu stranu

Ukop ateiste u muslimansko mezarje

Autor: Enes Ljevaković Januar 27, 2015 0

Pitanje: I. Č.:

Interesuje me Vaše mišljenje o ukopu deklarisanog ateiste u muslimansko mezarje bez dženaze i ostalih elemenata vezanih za istu. Dakle, samo ukop bez imama i vjerskih obreda. Da li bi medžlisi smjeli dozvoliti takvu praksu? Drugo pitanje glasi: Da li je dozvoljeno muslimanu da se nalazi u sanduku umjesto tabuta, a bilo je slučajeva da se obavi dženaza osobi ne samo u sanduku, nego i bez kefina, odnosno u odijelu ili haljini.

Odgovor:

1. Načelno, u muslimansko mezarje, koje ima status vakufa namijenjenog za ukop muslimana, ukopavaju se samo muslimani uz propisane obrede (gasul, kefini, dženaza...). Iznimno, ukoliko u nekom mjestu - džematu nema drugog mezarja osim onog u koji se ukopavaju muslimani tog džemata, može se dopustiti iz razloga nužde, ukop nemuslimana u odvojenom dijelu tog mezarja. “Nužda ponekad čini dopuštenim ono što je inače zabranjeno”, glasi jedno od fikhskih načela.

2. Ukop u sanduku nije u duhu naše tradicije. Međutim, u nekim slučajevima to može biti dopušteno, odnosno nužno kao u slučaju kada to iziskuju neki medicinski razlozi, ili kada se mejjit transportira preko granice i sl. Tada se može odstupiti od tradicionalnog načina i postupiti po principu nužde i prijeke potrebe. U takvim slučajevima primijenjit će se oni propisi koje je u datoj situaciji moguće primijeniti.