Printaj ovu stranu

Fetve: Propuštanje tekbira za vrijeme Kurban-bajrama

Autor: Enes Ljevaković Septembar 03, 2015 0

Pitanje: S. R.: Molim vas da mi odgovorite da li neko ko uplati kurban u medresu jer nema mogućnosti da izvrši propis klanja i prinošenja žrtve (stanujem u stanu u velikom gradu) ima obavezu učenja tekbira i da li je učenje tekbira farz kada lično koljemo kurban?

Ako je farz donošenje tekbira i za one koji uplaćuju kurban u medresu, da li za moje predhodne 23 godine "klanja kurbana", a nisam donosio tekbire uoči bajrama i dalje (osim u džamiji prilikom klanjanja bajram namaza) moj kurban primljen kod Allaha.dž.š!?

Odgovor:

Učenje tekbiri-tešrika u danima Kurban-bajrama, od sabahskog farza na dan Arefata pa sve do iza ikindijskog farza četvrtog dana Kurban-bajrama, iza svakog farz-namaza, je vadžib u našem mezhebu neovisno o tome da li osoba prinosi kurbana ili ne. Riječ je o dva odvojena vadžiba. Ispravnost ili obavljanje jednog od ta dva vadžiba nije uvjetovano obavljanjem drugog. Prema tome, Vaši kurbani koje ste uplaćivali u medresu su, ako Bog da, ispravni bez obzira na propuštene tekbire tokom prethodne 23 godine. A čiji će kurban kod Allaha biti primljen, to samo On zna. Na nama je da to obavimo iskreno u ime Allaha i da Ga zamolimo da primi našu žrtvu.