Printaj ovu stranu

Resulullahovo, s.a.v.s., naslijeđe

Autor: Resul ef. Alić imam i hatib Centralne džamije na Ilidži Februar 09, 2018 0

Hodeći medinskim ulicama Ebu Hurejre, r.a., utrčao je u medinsku pijacu i uzbuđeno povikao: “Požurite u džamiju, dijeli se se naslijeđe Resulullaha, s.a.v.s.!” Kada su ljudi, ostavivši svoju trgovinu, ušli u džamiju, zatekli su neke kako namaz obavljaju, neke kako Kur’an uče, a neke kako Resulullahov, s.a.v.s., život proučavaju. Trgovci se vratiše i Ebu Hurejri, r.a. kazaše: “O Ebu Hurejre, pa tamo se ništa ne dijeli, objasnivši mu šta su zatekli.” “To što ste u džamiji zatekli, naslijeđe je Muhammeda, s.a.v.s., koje se tamo dijeli”, odgovori im Ebu Hurejre.

Nije Resulullah, s.a.v.s., Ummetu svome, tebi i meni, ostavio njive, kuće, novac i druga bogatstva, već je Alejhisselam sljedbenicima svojim ostavio ono što donosi zadovoljstvo Uzvišenog i garantira njegovo, a.s., društvo u Džennetu. O svome naslijeđu Resulullah, s.a.v.s., nam kaže: “Ostavljam vam dvoje – Allahovu Knjigu i moj Sunnet; budete li se toga držali, nećete zalutati.” Ashabi su ovu poruku čuli jasno i glasno, a čujemo li ti i ja poruku koja nam garantira siguran prolaz kroz ovaj dunjalučki život do cilja koji se zove Džennet?

Do cilja, Dženneta, doći ćemo ako iz hazne naslijeđa Resulullahova, s.a.v.s., Kur’an kao vodilju i putokaz u životu prihvatimo. Knjigu u koju sumnje nema – Kur’an časni – Uzvišeni nije objavio da samo na rafama u kućama našim stoji, već ga je Allah, dž.š., objavio da nam put ispravni pokaže: “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom Putu.” (El-Isra’, 9)

Ne prihvatiti Kur’an iz hazne Resulullahova, s.a.v.s., naslijeđa znači život u tami provesti, kuću svoju u kabur pretvoriti i melekima je neprepoznatljivom učiniti. Tako nas podučava naš uzor i učitelj Resulullah, s.a.v.s.: “Ne pravite od svojih kuća kaburove. Šejtan bježi iz kuće u kojoj se uči sura El-Bekare.” “Zaista, kuća u kojoj se Kur’an uči svijetli stanovnicima nebesa kao što zvijezde svijetle stanovnicima Zemlje.”

Stoga je naša zadaća, ako to već do sad nismo, 28 harfova naučiti, s Kur’anom se početi družiti, time sebe i porodice svoje zaštititi, pa će korist golema i na Ovom i na Budućem svijetu biti. Ulema nam prenosi: “U kući u kojoj se Kur’an uči i meleki su u njoj, a šejtani napuste tu kuću, takva kuća postane prostrana svojim ukućanima i njihov se bereket poveća, a u kući u kojoj se Kur’an ne uči i šejtani su u njoj, meleki napuste takvu kuću, ona postane tijesna svojim ukućanima i njima se bereket smanji.” 

Ako naslijeđe Resulullahovo, s.a.v.s., želimo, onda nam valja njegov životni stil primijeniti. Onaj koji za sebe smatra da Resulullaha, s.a.v.s., voli, taj iz svakog dijela njegova, s.a.v.s., života pouku i poruku crpi, mijenjajući sebe i društvo oko sebe, jer nas je njegov životni put podučio da namazom vezu s Uzvišenim jačamo. Da namazom život svoj okitimo briga je Resulullahova, s.a.v.s. bila. “Allaha se bojte i namaz čuvajte”, oporučio nam je na samrti svojoj, jer je poruku Uzvišenog shvatio i nama je valjano dostavio: “Sve dok te smrt ne stigne, Allahu ibadet čini.” (El-Hidžr, 99)

Gospodar nebesa i Zemlje odabrao je da poziv na namaz riječima “Allahu ekber” započne i završi, da tebe i mene podsjeti da je Allah veći od svega što nas od namaza odvraća. Ako nas neki posao od namaza odvrati, Allah je od tog posla veći, ako nas sastanak s nekim od namaza odvrati, pa Allah je od svakog sastanka veći, a sastanak s Njime je preči. Ako nas neki problem tišti i od namaza nas odvrati, pa Allah je i od toga veći. Allah je Onaj koji je veći od svega onoga što mi velikim smatramo i čemu važnost dajemo.

Biti od onih koji poziv na namaz ne čuju, koji namaz ne obavljaju, znači biti od onih koji su na gubitku. O tome nam Resulullah, s.a.v.s., kazuje: “Onaj ko propusti jedan namaz, kao da je izgubio i imetak i porodicu.” Ako namaz prihvatimo, sebi smo svjetlo, dokaz i spas na Sudnjem danu osigurali, propusnicu smo obezbijedili po kojoj će nas Resulullah, s.a.v.s., na Sudnjem danu prepoznati, jer se njegovi sljedbenici po tragovima sedžde prepoznaju. O tome nam Kur’an govori: “Vidiš ih kako se klanjaju i sedždu čine želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo, – na licima su im znaci, tragovi od sedžde.” (El-Feth, 29.)  Kazao nam je Resulullah, s.a.v.s.: “Ko namaz bude čuvao, namaz će mu biti svjetlo, dokaz i spas na Sudnjem danu.”

Svojim životnim stilom Resulullah, s.a.v.s., u amanet nam je ostavio da međusobne veze jačamo. “Oporučujem vam da dobro postupate u međusobnim odnosima!” - obavezao nas je prije nego što je ovaj svijet napustio. U kakvom su stanju naši međusobni odnosi. Jesmo li mi danas – koji za sebe kažemo da Resulullaha, s.a.v.s., volimo i put njegov slijedimo – oni sljedbenici njegovi koje Kur’an opisuje: “A njegovi su sljedbenici strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom.” (El-Feth, 29.) Živimo li njegovu poruku kojom nam je Resulullah, s.a.v.s., jasno kazao: “Vjernik prema vjerniku treba biti poput zgrade, čiji dijelovi jedni druge podupiru”, pritom uvukavši prste jedne ruke u prste druge ruke.

Čujemo li danas – u vremenu kad sve češće svjedočimo pojavu rastave brakova – poruku iz riznice njegova, s.a.v.s., naslijeđa: “Preporučujem vam da se prema suprugama lijepo ophodite. Allah vas zaštitio, Allah vas pomogao, Allah vas sačuvao, Allah vam dobro dao.”

Resulullah, s.a.v.s., dušu svoju pustio je u naručju supruge svoje hazreti Aiše, r.a., a mogao je preseliti na namazu ili u bici, ali je Gospodar odabrao da miljenik Njegov preseli u naručju svoje supruge. Pouka je to Ummetu njegovu.

Prihvatiti naslijeđe Resullahovo, s.a.v.s., znači brak svoj čuvati tako što ćemo zajedno sa suprugama svojim dobro činiti, Kur’an učiti, namaz obavljati, tako što ćemo zajedno djecu odgajati jer nam je Resulullah, s.a.v.s., rekao: “Brak je moj sunnet pa ko ostavi moj sunnet, nije od mene.”

Prihvatimo li ove savjete iz riznice Resulullahova, s.a.v.s., naslijeđa – danas kad se često jedni drugima žalimo da su se razne nedaće nadvile nad naše živote, da nema sreće, bereketa i rahatluka – onda će nam životni put zasigurno biti obasjan, jer nije moguće vezati se za Resulullaha, s.a.v.s., a da nas Gospodar svjetova ne počasti onim čime ćemo biti zadovoljni i na Ovom i na Budućem svijetu. “Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – a Allah prašta i samilostan je.” (Alu Imran, 31)

Povezani članci (po oznakama)