Printaj ovu stranu

Između ljubavi i ludosti: Zapis za zaljubljenost

Autor: E.S. Oktobar 23, 2017 0

Kako bismo našim čitaocima predstavili šta se uistinu nalazi u “zapisima” i o kakvim je paganskim običajima riječ, poslužili smo se starim rukopisom “zapisa” nepoznatog autora

U teškim životnim trenucima čovjek je sklon pribjegavanju raznim metodama i načinima kako bi prebrodio krize, a spreman je, čak, povjerovati varalicama koje tvrde da imaju natprirodne moći.

Naročito je to prisutno prilikom psihičkih bolesti ili u situacijama kada čovjek smatra da mu medicinska pomoć nije dovoljna. Umjesto praktične primjene šestog temelja islama, koji se uči još u mektebu - da sve što se događa i zbiva jest  Božijom voljom i određenjem, on u svoj život i svoje vjerovanje inkorporira primitivno-paganske običaje magije i sarađivanja s duhovnim svijetom džina ili demona. U BiH poznate su osobe koje, predstavljajući se često lažno kao hodže, ljude varaju ili daju rješenja za njihove probleme u vidu tzv. zapisa. Te zapise mogu praviti samo ljudi koji se bave magijom, odnosno vračari koji su u Kur’anu opisani kao nevjernici. Poslanik, a.s. bio je kategoričan kada je riječ o zapisima i hamajlijama: “Ko se veže za hamajliju učinio je širk”; “Ko se veže za nešto bude njemu prepušten”; “Zapisi, hamajlije, gatanje i magija su širk”.

Česti brojevi koji se upotrebljavaju za zapise jesu: devet, šest i tri. Rukopis opisuje korištenje pečata, boja i drugih potrebnih stvari za pravljenje zapisa, a mnogi crteži su veoma precizno nacrtani, iako je teško pročitati šta tačno piše. Također, u zapisima se koriste imena Allaha, dž.š., Poslanika Muhameda, a.s. i hazreti Alije. Rukopis ne donosi zapise prilikom tzv. “salijevanja strave”, koje je, zajedno s horoskopom, drevni magijski običaj.

Zapis za zaljubljenost

U dijelu jednog objašnjenja kako se pravi zapis za pridobijanje nečije ljubavi stoji: “Ako hoćeš nekoga sebi ašikom učiniti, od kose od nje dlake zavrnut’ k’o jedan fitilj, ovi talisman na jedno ćage napisati, pa s dlakama izmiješati…”; 

U drugom objašnjenju zapisa za pridobijanje nečije ljubavi stoji: “…na jedno parče ćageta napisat ćeš svoje i njezino ime i svoje i njezine matere pa u vatru bacit, pa ćeš…”

U rukopisu se detaljno navodi kako napraviti zapis nakon dobivanja potrebnih informacija, a određene šifre su napravljene na osnovu imena određenog čovjeka, njegovog oca, majke, supruge itd. Poznato je da današnji vračari uvijek traže privatne stvari osobe kojoj se želi nauditi. Čovjeka koji se bavi magijom možemo prepoznati ako pita za imena, datume rođenja, izgovara nerazgovjetne riječi, traži da se određene stvari zakopaju, odnesu na određeno mjesto … ili ako je upućen u životne detalje osobe koju po prvi put vidi. Inače, svaki odlazak čovjeku koji pod čudnim okolnostima nastoji pomoći ljudima jeste put ka nevjerstvu. Ukoliko se čovjeku učini da mu je vradžbina pomogla, radi se o prividnom stanju dok magija ne prestaje djelovati, kada vračar ponovo ne odluči osobu učiniti nesretnom. 

Drugim riječima, da li normalna osoba može povjerovati gore navedenim i sličnim zapisima, te pristati na radnje koje, najblaže rečeno, izazivaju kod normalne osobe osjećaj gađenja?

Povezani članci (po oznakama)