Printaj ovu stranu

Međumuslimansko razumijevanje i dijalog

Autor: Juni 25, 2018 0

Imamo li potrebu za međumuslimanskim dijalogom i razumijevanjem

Kur’an i Sunnet predstavljaju konstitutivnu tradiciju islama po kojima se odvija cjelokupan život jednog muslimana. Posjedovati autentičnu Božiju Objavu i puninu Upute blagodati su neprocjenljivog značaja za razumijevanje i dijalog među muslimanima. Vjera nas poziva na međusobno razumijevanje i dijalog koji će nam ojačati put ka Allahovom, dž.š., užetu kojeg se trebamo čvrsto držati. Muslimani se moraju zbližavati, uvažavati mišljenje drugog, tako što se međusobno neće napadati i uznemiravati. 

Prva pretpostavka bilo kakvog međumuslimanskog razumijevanja i dijaloga mora podrazumijevati poštivanje i priznanje autoriteta Islamske zajednice. Islamska zajednica je organizovana institucija koja posjeduje vlastite resurse, autoritativnost i učenu ulemu koja je kompetentna da donosi i primjenjuje intencije islama. Danas u svijetu ne postoji niti jedan narod koji toliko blati i ruši vlastite autoritete kao što su to muslimani.

U stanju u kojem se danas nalazi Ummet međumuslimansko razumijevanje i dijalog se nameću kao vjerska obaveza koju trebaju prihvatiti svi muslimani na dunjaluku. 

Međumuslimansko razumijevanje i dijalog su velika potreba, jer podjele unutar muslimana ne vode rješavanju problema, nego nas odvode u propast iz koje se teško možemo izbaviti. Allah, dž.š., želi od nas da uspostavimo sretan život, poziva nas i kaže: „A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku...“ (En-Nisa’, 59). 

Muslimani u svojoj nutrini vape za međumuslimanskim razumijevanjem i dijalogom kojim bi se zasigurno otvorila vrata za potpuno, kako individualno, tako i u zajednici duhovno razvijanje i uzdizanje na putu ujedinjenja i shvaćanja vjere. U kontekstu našega govora o međumuslimanskom razumijevanju i dijalogu, muslimane treba cijeniti po njihovome vjerovanju, a vrjednovati ih na osnovu njihove bogobojaznosti. 

Muslimani nerijetko raspravljaju, vode debate oko interpretativne tradicije islama u povijesti, tako da je dolazilo do razilaženja uleme i muslimanskog naroda na različite skupine, grupe i frakcije. Put međusobnog razumijevanja i dijaloga jeste težak, ali s druge strane od nas se zahtijeva mnogo strpljenja, radinosti, znanja, hikmeta i ustrajnosti. Treba se osloboditi nekih zabluda iz prošlosti. Muslimani u cjelini danas snose odgovornost za stanje u kome se nalaze bez obzira kojem pravcu muslimanskog mišljenja pripadaju. 

Dakle, plodno međumuslimansko razumijevanje i dijalog zahtijeva od nas da se uzdignemo nad egom i oslobodimo ličnih interesa, a to se postiže jedino ako cilj bude dolazak do Prave istine i njenog potpomaganja. Moramo izgrađivati poštovanje i uvažavanje jednih prema drugima, jer je nemoguće imati međusobno razumijevanje i dijalog, a skloni smo da se optužujemo, lažemo i obmanjujemo. Da bismo imali međumuslimansko razumijevanje i dijalog moramo poštovati islamsko naslijeđe naših muslimana. Svjesni smo da se Bosnom i Hercegovinom šire različite interpretativne intencije i promišljanja islama. Ovdje je prisutna Islamska zajednica koja decenijama kroz svoju hijerarhijsku uređenost pronosi tradicionalne vrijednosti islama. 

Posebno treba izbjegavati pitanja oko kojih postoje različita mišljenja i držati se onoga što nam je zajedničko. U svojoj nutrini razvijati lijepo mišljenje o drugome, tragati za onim što je dobro kod njega, pružati mu pomoć i činiti Allahu, dž.š., dovu da ga uputi na Pravi put. Sve navedeno ukazuje, svjedoči i upućuje nas da je potrebno „razumijevanje i dijalog među muslimanima.

Zato se držimo srednjeg puta islama koji predstavlja put sklada za Ummet sredine, pravednosti, dobročinstva i ravnoteže u kojem nema pretjerivanja ni nedostataka. 

Hfz. mr. Maid ef. Ibrahimović - imam, hatib i muallim u džematu Soukbunar, MIZ Sarajevo 

Povezani članci (po oznakama)