Printaj ovu stranu

Dedović: Potrebe žene su motivirale naš rad

Autor: Novembar 06, 2015 0

Mr. Sci. Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Centra za edukaciju i istraživanje Nahla

 

U povodu 15 godina rada Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, čije programe godišnje koristi preko 10.000 osoba u edukacijskim centrima u Sarajevu, Bihaću i Tuzli, razgovarali smosa osnivačicom i direktoricom ove nevladine organizacije mr. sci Sehijom Dedović.

 

Kada se osvrnete na proteklih 15 godina rada Nahle šta je to što ju je posebno obilježilo na njenom razvojnom putu?

Žena. Ona je najsnažnije obilježila naš rad, ona i njene potrebe motivirali su nas da počnemo raditi. Zbog nje postojimo i opstajemo. Njenim potrebama prilagođavamo svoje programe i u skladu s njima se razvijamo. Tako je od dana kada smo u Sarajevu osnovali Nahlu prije 15 godina. Od tada do danas prešli smo dug put i profilirali se u organizaciju koja prvenstveno brine o ženi, pružajući joj priliku da uči o sebi i drugima, da stječe znanja i vještine, pronalazi snagu i podršku i crpi pozitivnu energiju za suočavanje sa životnim izazovima.

 

Naš izazov je pokazati da koncept  motiviran vjerom može funkcionirati, da je pozitivan i da daje rezultate, te da može egzistirati nepristrasno unutar civilnog društva, a s druge strane zadržati neovisnost o vjerskoj zajednici, izgrađivati s njom partnerske odnose, sarađivati na dobru i imati saglasnost ukoliko neki programi ili njihovi dijelovi graniče s ingerencijama vjerske zajednice.

Stalno učenje i usavršavanje

Smatrali smo i smatramo i sada da su obrazovanje i podrška ono što najsveobuhvatnije može pomoći ženi, a mi smo joj to mogli ponuditi.

Mi radimo i trudimo se, a Bog je Onaj koji odlučuje o ishodu, otvara puteve, postupke čini uspješnim ili neuspješnim, smislenim ili besmislenim. Naše nade i dove oslonjene su na Njegovu milost, a ne na naše rezultate. 

Imate jedan zavidan kontinuitet rada u nevladinom sektoru u kojem se to, posebno u našim okolnostima, smatra uspjehom. Šta je ključ tog uspjeha?

Stalno učenje i usavršavanje, postavljanje visokih standarda našem radnom timu i uposlenicima. Počeli smo s dobrom voljom i namjerom, ali tada nismo bile svjesne kako to nije dovoljno da bismo nastavili raditi. Pored istraživanja potreba žene i razvijanja programa, trebalo je stalno učiti, o civilnom društvu, tehnikama rada i djelovanja, umrežavanju, lobiranju, vođenju i upravljanju, finansijama, fundraisingu i mnogim drugim znanjima i vještinama neophodnim za opstanak, kontinuitet i uspješan i stabilan rad kroz ovaj period. Ipak, stalnom saradnjom i dijalogom s najrazličitijim društvenim partnerima uspjeli smo pokazati da se uzajamnim povjerenjem i odgovornim radom grade produktivni društveni projekti. 

 

Nužno bolje prepoznavanje nevladinih udruženja koja daju rezultate

S kojim problemima se susrećete u svom radu danas i šta smatrate najvećim izazovom?

Nahla se profilirala u organizaciju prepoznatljivu po programima obrazovanja i ekonomskom osnaživanju žena i to radi u saradnji s brojnim lokalnim i međunarodnim partnerima. Ali na tom putu ima još dosta izazova i problema prije nego što pomislimo da smo u nekoj mirnoj zoni. Stvari koje bi sigurno mogle i morale biti bolje jesu pitanja institucionalne podrške i boljeg prepoznavanja nevladinog sektora kao partnera, posebno onog dijela koji radi i pokazuje rezultate. Potrebna je jasnija strategija vlade gdje joj treba nevladin sektor, planiranje zajedničkih projekata, ukrupnjavanje projekata koje bi natjeralo NVO sektor na umrežavanja i veću efikasnost u radu.

Drugi veliki i stalni izazov u NVO sektoru je finansijska stabilnost i, u našoj zemlji, usitnjeni projekti koji oduzimaju puno vremena i energije, a ne donose proporcionalne rezultate niti suštinski i dugoročno rješavaju problem.

Tu je i koncept vjerom motiviranih organizacija koji kod nas nije bio poznat prije rata, a rijedak je i danas. Naš izazov je pokazati da ovaj koncept može funkcionisati, da je pozitivan i da daje rezultate, te da može egzistirati nepristrasno unutar civilnog društva, a s druge strane zadržati neovisnost o vjerskoj zajednici, izgrađivati s njom partnerske odnose, sarađivati na dobru i imati saglasnost ukoliko neki programi ili njihovi dijelovi graniče s ingerencijama vjerske zajednice.

Cijeli intervju u printanom izdanju

 

 Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Nahle završila je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirala je islamsku teologiju na Univerzitetu u Jordanu i magistrirala međunarodne odnose na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Članica je Upravnog odbora Evropskog foruma muslimanki, te Evropske muslimanske mreže. 

Povezani članci (po oznakama)