Printaj ovu stranu

Fahira Fejzić: Blago onima koje 'kamere mainstream medija' zaobiđu

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Mart 04, 2015 0

Vaša posljednja knjiga Stvarnost i mediji postaje sve aktuelnija. Slike događaja koje plasiraju mainstream mediji diktiraju političkim, društvenim i drugim kretanjima. Koliko su te medijske slike daleko od stvarnog života kako kod nas, tako i u svijetu uopće?

 

Život - ljudi i događaji šumom, a medijske prezentacije o životu - ljudima i događajima drumom. Otprilike ovako se odnose u najkraćem. Trebala sam knjigu nasloviti sa rastavnim veznikom ili - 'Stvarnost ili mediji' jer bi ova rasparenost time još jasnije bila dočarana. Nažalost, u vremenu između izlaska knjige i današnjeg dana primjerenije je rastavni veznik ili od sastavnog i u odnosu među medijima i stvarnostima o kojima izvještavaju.

Nije li to posebno izraženo u medijskim slikama iz muslimanskog svijeta?

Već nas je poodavno Francis Fukuyama 'naučio' da se sa zapadnim liberalnim imperijalizmom 'ima svijet završiti', a odmah potom nas je i Samuel Huntington 'podsjetio' da su u toj priči 'muslimani neprobavljivi' (Sukob civilizacija) i da bi ovom trijumfu Fukuyaminom mogao samo 'zasmetati' sistem ideja i koncepata islama. Jer, muslimani vjeruju u vječnost, za njih je narativ o kraju bespredmetan, a ovaj je svijet samo jedan od mogućih, ostalih je bezbroj...Tako su otprilike knjiški ili teorijski najavljene prije dvadesetak ili nešto manje godina ove današnje medijske slike iz muslimanskog (čitaj –naftonosnog) svijeta. Ove slike ne služe za prikaz istine tamošnje empirije, već da donesu tzv. medijski spektakl. Medijski spektakl je medijski žanr, postmoderna forma ili diskurs, tj. stil koji stiže nakon prethodnog pretvaranja Zapada u Svijet, odnosno, pretvaranja Sluha u Vid moderne civilizacije.

Medijski spektakl je sluga političkog spektakla

Kako gledate na medijske izvještaje o tzv. Islamskoj državi Sirije i Iraka (ISIL) i koliko sam ISIL diktira način njihovog izvještavanja doprinoseći općem utisku da se radi o najvećem izazovu današnjice, ili se radi o zloupotrebi tih vijesti u tzv. 'svoje svrhe'?

Ovdje je ponajprije riječ o medijskom naturalizmu, fenomenu prezentacije medijske surovosti koja se javlja otprije desetak godina u svjetskom novinarstvu, a treba da zastraši, da stvori šok. Šok! Ove trenutačne surove, bestijalne prezentacije su posve traumatične vijesti koje zarobljavaju pažnju publike i porobljavaju um, čineći samoočiglednima značenje poruke.

Opet sfera spektakla, ali sad političkog spektakla, koji je izraz vladajuće ideologije u svijetu. Medijski spektakl je sluga političkog spektakla. Stoga tako

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1.marta 2015.g.

Povezani članci (po oznakama)