Printaj ovu stranu

Posljednji učenik Čačak-medrese: Kada bih se ponovo rodio, bio bih imam ili zemljoradnik

Autor: Damir Babajić Mart 16, 2015 0

- kazao nam je prošli mjesec rahmetli Husejin-efendija Mulahasanović svršenik Čačak-medrese u Brčkom. U toku pripreme ovog intervjua za ovaj broj Preporoda Husejin-efendija je preselio na Ahiret – 25. februara. Ovo je i redakcijski posljednji selam ovom vrijednom efendiji uz dovu da ga Allah, dž.š. uvede u Džennet.

 

PREPOROD: Mulahasanović efendija možeš li nam ukratko opisati tvoju imamsku karijeru?

MULAHASANOVIĆ: Nakon završetka medrese 1940. godine zaposlio sam se kao imam u džematu Murati. Ono što bih ovdje naglasio jeste da današnji imami trebaju biti zadovoljni. Tada, kada sam prihvatao džemat, nije bilo plate, nego smo se naređivali s odborom, pa sam platu dobivao i u grahu, žitu, drvima, sijenima itd. A, današnji imami imaju određene plate, pa nek zahvale Allahu na tome. A ono što je još najbitnije jeste da imaju slobodu u svemu. Ja nisam smio svašta govoriti sa mimbere, na mevludima, dženazama itd., a današnjim imamima sloboda je odriješila ruke. (...)

PREPOROD: Šta ćete poručiti današnjem čovjeku?

MULAHASANOVIĆ: Poručio bih prije svega da čuvaju svoje porodice, da paze na svoju djecu, da čuvaju svoju Zajednicu, jer mi nemamo bolje zajednice od Islamske zajednice zato je naša odgovornost da pazimo na nju. Ne zaboravite siromašne i jetime, oni su naša garancija kod Allaha, vodite umjeren život, ne budite pohlepni, jer pohlepa upropaštava ljude. Umjerenost u životu najveća je blagodat. Budite strpljivi kada vam je loše, a ne budite nadmeni kada vam je dobro. Poručujem ovoj omladini da se obrazuje, jer u tome je spas svakog muslimana. Problem današnje omladine je što neće da uče i da čitaju. Ja sam penzioner, gotov sam obnevidio, ali svaki Preporod pročitam od prve do zadnje stranice. (...)

 

Cijeli intervju u printanom izdnaju od 15. marta

Povezani članci (po oznakama)