Printaj ovu stranu

Sijamhodžić: Trenutno sam jedini imam u vojsci Republike Austrije

Autor: Bajro PERVA Novembar 27, 2015 0

Za Preporod govori mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić, imam u vojsci Republike Austrije

 

 - kaže mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić koji ovaj put govori o svom angažmanu u vojsci; o mogućnostima ishrane vojnika muslimana bez konzumiranja svinjskog mesa, o njihovom odlasku na džumu; o otvaranju prve prostorije za namaz u kasarni „Maria Theresien Kaserne“ u Beču...

 

Poštovani magistre Sijamhodžiću, vama je pripala čast da budete prvi Bošnjak koji je postavljen za imama u vojsci Republike Austrije. Kako ste se snašli na novoj dužnosti?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: Meni je pripala čast da nakon skoro stogodišnje pauze reaktiviram službu vojnog imama ili muftije. Moram naglasiti da sam dobio bezrezervnu podršku predsjednika i Vrhovnog vijeća islamske zajednice Austrije kad je u pitanju moje imenovanje ili postavljenje na ovu poziciju. Kad je u pitanju snalaženje na ovoj poziciji moram istaći da nisam imao nikakvih problema i da sam dobro primljen kako od oficirskog kadra s kojim komuniciram tako i onih zbog kojih sam ja ovdje gdje jesam, tj. vojnika.

Ima li još imama u vojci Republike Austrije i hoće li ovo, po Vama, u neko dogledno vrijeme, biti nukleus za asocijaciju koja bi okupljala sve vojne imame?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: Trenutno sam ja jedini imam u vojsci, a planirano je da bude postavljen još jedan za područje zapadne Austrije, a ja bih u tom slučaju bio zadužen za grad Beč i istočnu Austriju. Pretpostvaljam da bi u tom slučaju bilo potrebno izvršiti svojevrsnu sistematizaciju ovih radnih mjesta i uvođenje hijerahijske strukture radi komunikacije i korespondencije sa organima Ministarstva odbrane i sporta i komandnim jedinicima vojske, s jedne strane, i radi komunikacije sa Islamskom zajednicom Austrije, s druge strane.

 

 Tri forme pripremanja hrane

 

Imaju li muslimani i drugi vojnici koji to hoće mogućnost da se hrane iz kazna u kojem nema svinjskog mesa?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: Kad je u pitanju ishrana u vojsci potrebno je naglasiti da imaju tri forme pripremanja hrane:

  1. Kazani u kojima se priprema hrana sa svakom vrstom mesa,
  2. Kazani u kojima se priprema hrana bez svinjskog mesa imajući u vidu potrebu onih koji ne jedu svinjsko meso,
  3. Kazani u kojima se priprema hrana bez ikakvog mesa prije svega za vegetarijance.

Kako je u kasarnama riješen prostor za namaz?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: U centralnoj kasarni u Beču „Maria Theresien Kaserne“ 2004. godine osnovana je i pripremljena prostorija za klanjanje sa kancelarijom za imama u kojoj se klanja džuma namaz i organiziraju sastanci povodom raznih događaja i aktivnosti.

Imaju li vojnici i starješine muslimani mogućnost da poste ramazan i slobodne dana za bajramske i druge blagdane?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: Svi oni vojnici koji se prilikom predvojničkog pregleda izjasne kao „vjernici-praktičari“ „strenggläubig“ ili „posebni vjernici-praktičari“ „besonders strenggläubig“ imaju pravo na slobodno vrijeme radi obavljanja vjerskih potreba i dužnosti, posta u mjesecu ramazanu, odlaska na iftar, ali su dužni da to vrijeme koje su iskoristili za te svrhe na odgovarajući način nadoknade. Ova nadoknada slijedi uz dogovor sa pretpostavljenim starješinom. Ova druga grupa vojnika ima pravo i na nošenje brade tokom služenja vojnog roka.

Kako izgleda jedan radni dan vojnog imama u vojsci Republike Austrije?

Mr. hafiz Abdulmedžid ef. Sijamhodžić: Najbitniji zadaci imama su održavanje obaveznog predavanja o temama vjere, etike i suživota vojnicima prilikom vojne obuke, održavanje zajedničkih molitvi i pružanje usluga vjerske pririode kako u zemlji tako i u inozemstvu, savjetovanje vojnih starješina i komandnog kadra u pitanjima vjere kao i održavanje brifinga svako dva mjeseca kao i upriličenje molitve prilikom polaganja vojne zakletve.

 

Cijeli intervju u Preporodu od 15. novembra

Povezani članci (po oznakama)