Printaj ovu stranu

Bramerc za Preporod: Pratimo zahtjev Srbiji da izvrši kaznu za Đukića

Autor: E. Tucaković April 01, 2016 0

Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc dao je prvi veći intervju nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću za čitaoce Preporoda.

O presudi Karadžiću Bramerc kaže: „Generalno, zadovoljni smo presudom Pretresnog vijeća koje je Karadžića osudilo za veliki broj zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Osuđen je za genocid, istrebljenje, djela terora, ubistvo, mučenje, silovanje i druga djela seksualnog nasilja, progon, nezakonito zatvaranje, nehumano postupanje, prisilno premještanje, deportaciju, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Ovo je ogroman popis zločina koji generalno dobro odražava patnju koju je prouzrokovao i njegovu ukupnu krivičnu odgovornost.

Posebno smo zadovoljni što je Pretresno vijeće prihvatilo naše dokaze i van razumne sumnje zaključilo da je Karadžić bio na najistaknutijem mjestu za razvoj ideologije i politike koja je dovela do etničkog čišćenja bosanske teritorije. Pretresno vijeće se također složilo s nama da je Karadžić bio na vrhu političke, vladajuće i vojne strukture koju su on i drugi iskoristili za počinjenje zločina kako bi postigli svoje ciljeve trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz opština u Bosni i Hercegovini, i to terorom nad civilnim stanovništvom Sarajeva, i uklanjanjem bosanskih Muslimana iz Srebrenice.“

 

Bramerc naglašava važnost procesuiranja ratnih zločina na nacionalnim sudovima u zemljama bivše Jugoslavije i međusobne saradnje te naglašava: „U tom smislu došlo je do određenog pozitivnog razvoja događaja, ali i do nekih izazova. Naprimjer, moj Ured prati zahtjev upućen Srbiji da izvrši kaznu za Novaka Đukića. To će biti važan test regionalne suradnje na predmetima ratnih zločina.“

Kao prioritete Tužilaštva u narednom periodu Bramerc navodi: „Imamo još uvijek jedan broj važnih preostalih predmeta, završavanje suđenja Mladiću, ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću i žalbene postupke u predmetima kao što su Prlić i Karadžić. Naravno, i dalje ćemo ulagati sve napore da obezbijedimo uspješne ishode u tim predmetima.

 

Ali rekao bih da najveće izazove predstavljaju nastavak davanja podrške krivičnom gonjenju ratnih zločina na nacionalnom nivou u zemljama bivše Jugoslavije i obezbjeđivanje da se naslijeđe Tribunala o predočenim dokazima i donijetim presudama stavi na raspolaganje javnosti. Pravni proces mora se nastaviti. A ono što je ustanovljeno u sudnici sada mora postati dio obrazovanja i javne diskusije“, kazao je, između ostalog, Bramerc u razgovoru za novi broj Preporoda.