Printaj ovu stranu

Podrivanje Islamske zajednice je veliki problem koji prave neoharidžije!

Autor: Mirnes Kovač Februar 17, 2015 0

- kaže u intervjuu za naš list mr. Muharem ef. Omerdić, dugogodišnji rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice

"Učitelji" različitih boja..

Dok sam radio i bio u kontaktima sa imamima, preporučivao sam im da redovno obilaze porodice u svojim džematima, bar dnevno jednu i da evidentiraju najsitnije promjene u svome džematu. Vjerujem da će u organizaciji naše zajednice biti još većih pomaka, a da će kadrovi IZ biti sa još većim entuzijazmom i da će im biti osiguravani bolji uvjeti i sredstva za rad. Nedovoljna je uposlenost svršenica naših medresa i fakulteta. Imami ne mogu stizati izvršavati sve svoje obaveza i jedino je rješenje da se bar u veće džemate upošljavaju i svršenice medresa i fakulteta u mektebima, u radu sa ženama i sl. Mnoge stvari mogu biti još bolje nego što jesu, jer nam kroz džemate vršljaju ''učitelji'' različitih boja i namjera i zavode džematlije koje moramo zaštititi od tih dušebrižnika. U prazan prostor se može svako ubacivati i zato u našemu radu, mislim, ne smije biti mjesta za one čija je misija suprotna standardima koje je postavila Islamska zajednica.

Problem neoharidžija

Fragmentacija i podrivanje Islamske zajednice je veliki problem koji prave neoharidžije. Mediji preko mjesec dana donose informacije o napadu na imama Selvedina ef. Beganović u džematu kod V. Kladuše. To mu se događa već nekoliko puta. Jednom su ga bacili sa minbere dok je držao hutbu. Upoznati smo i sa problemom prošle hefte, koji su izazvali trojica zavedenih mladića tokom džume u džematu na Staroj Breci u Sarajevu kada su imamu Muhammedu ef. Veliću onemogućili izlaganje hutbe. Podsjetio bih da je nekoliko takvih sličnih pretuklo nasred ulice muftiju sarajevskog, glavnog imama sarajevskog i mene. Nas trojica smo podnijeli privatnu tužbu protiv njih, a ne Rijaset, ali smo i na Sudu, sva trojica, bili poniženi dok su oni i njihovi advokati slavili. Smatram da trebaju odlučno djelovati svi organi IZ, imami, uposlenici Islamske zajednice, profesori u odgojno-obrazovnim našim zavodima i džemati. Ne treba poginjati glavu. Međutim, nedopustiva je saradnja sa organizacijama i pojedincima kojima je cilj sektaški prozelitizam u BiH, rasturanje Islamske zajednice, uvjeravanje Bošnjaka da ih njihova ulema vodi krivim putem, da hanefijski mezheb i maturidijska akaidska škola nemaju uporište u temeljnim izvorima islama i dr. Ovi koriste prazan prostor u našim džematima i medijima, na internetu i td. Oni štampaju svoje publikacije, knjige i dr. materijale i rasturaju ih po nekim džamijama. Oni na više mjesta drže svoje halke, predavanja, čak džume... Posebno su aktivni po našim džematima u dijaspori gdje otvoreno govore o zalutalosti i neznanju bosanske uleme itd. Kada naprave bilo kakav eksces, javnost okrivljuje Islamsku zajednicu i traži da se ona ograđuje, da osuđuje i ne znam šta još. Gdje ima više naše odlučnosti, toga nema i džemati će biti mirni.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.februara 2015.g.

Povezani članci (po oznakama)