Printaj ovu stranu

Muamer Prošić: Šablonizirali smo dizajn u vjeri

Autor: F. Vojić Oktobar 22, 2016 0
Muamer Prošić: Šablonizirali smo dizajn u vjeri Muamer Prošić: Šablonizirali smo dizajn u vjeri Muamer Prošić: Šablonizirali smo dizajn u vjeri

Muamer Prošić (28) mladi je i talentirani grafički dizajner iz Cazina, koji se nakon nekoliko neuspješnih epizoda studiranja, najprije na El- Azharu u Damasku, zatim na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a potom i na Islamskom Univerzitetu u Medini, odlučio okušati u radu sa fotografijom, ilustracijama i vizualnim komunikacijama putem kojih prenosi određene ideje i poruke na gotove projekte.

„Moji prvi koraci na polju grafičkog dizajna desili su se tokom 2012. godine. Oduvijek me zanimalo kako nastaju marketinški materijali, poput dizajna ambalaža, kreativnih vizitki, promo materijala itd. Prvi moj rad bio je u Photoshop programu. Dugo sam učio, jer Photoshop nije nimalo jednostavan program (alat). U nedostatku adekvatnih škola i kurseva na našem prostoru, odlučio sam da učim preko interneta tražeći literaturu, tutorijale i kurseve. Nakon Photoshopa pojavila se potreba za poznavanjem i ostalih programa iz Adobe porodice i evo nakon 4. godine mogu se pohvaliti da znam raditi u četiri Adobe programa koji se koriste za grafičku obradu, pripremu za štampu itd.“, priča nam Muamer.

Talenat prije fakulteta

Zamolili smo ga da nam pojasni šta je sve potrebno nekome ko želi da se bavi ovom vrstom posla i kakvo je stanje u ovoj oblasti na području Krajine.

„Često mi se javljaju poznanic,i a i oni koji to nisu, pa traže od mene savjet kako da postanu grafički dizajneri, a ja im onda objasnim da je osnovno za nekog ko želi da se bavim ovim poslom, to da mora posjedovati kreativnost, jer je to temlj na kojeg se sve ostalo nadograđuje. Da bi bio dozajner ne treba ti univerzitetska diploma, a i svejdoci smo da većina svjetskih dizajnera nije imala završenu tu vrstu fakulteta, ali su svojim radovima plijenili pažnju ljudi. Dizajn na prostorima Unsko-sanskog kantona nije baš na zavidnom nivou. Po mom skromnom mišljenju razlog tome je što još uvijek nemamo kvalitetnih dizajnera, a dijelom i zbog toga što svijest o marketingu još nije dovoljno zaživjela ovdje. Dizajn se iz godine u godinu mijenja i u trendu su uvijek neke nove stvari. Međutim, kada hodam našim ulicama primjećujem da se baš u marketing ne ulaže mnogo, a znamo da je kvalitetan marketing ključni faktor uspjeha neke firme, posebice u vrijeme velikih konkurencija. U marketima će te pronaći mnoštvo artikala različitog dizajna, a koji od njih će se bolje prodavati, mislim da svi znamo“, kazao nam je Muamer. 

Klijente pronalazi van BiH

Klijente uglavnom prolazi u inostranstvu, jer se bolje plaća i veća je potreba za takvom vrstom posla, ali ima i projekata koje radi za neke bh firme.

„Najčešće radim za ljude u inostranstvu, ali i za klijente iz BiH. Ima tu i poslovnih ljudi, kompanija, udruženja i ostalih klijenata. Moji se radovi mogu pronaći na poznatim svjetskim marketima za prodaju projekata iz svijeta grafike i multimedije poput graphicriver, creativmarket-a i sl.“, ističe Muamer i dodaje kako trenutno radi na projektu kompletnog vizualnog identiteta za jednu kliniku u Njemačkoj.

Vjera i grafički dizajn

S obzirom da je marketing sve prisutniji i na vjerskom polju, Muamer je mišljenja da nedostaje još puno ulaganja kako bi ta vrsta grafičkog dizajna, konkretno islamskog, dobila na kvaliteti i snazi.

„Svjedoci smo da se dizajn uvukao i u vjersku stranu života. To je svakako pohvalan stvar. Međutim, ono što ja vidim kao nedostatak u svemu tome, jeste to što smo šablonizirali taj dizajn, na način što se koristi stil dizajniranja koji se koristio prije mnogo godina, a ne vidim da se ide u pravcu njegovog moderniziranja kako bi on bio u skladu s vremenom i savremenim dizajnerskim tokovima“, mišljenja je Muamer.

 

Cijeli intervju u Preporodu od 15. oktobra