Printaj ovu stranu

Lejla Tutić - primjer brojnim studenticama islamskih fakulteta i učenicama medrese

Autor: E.S. Mart 21, 2017 0

Razumljivo je da mladi nakon medrese ili islamskog fakulteta umjesto neplaćenog rada očekuju pravo zaposlenje, angažman u Islamskoj zajednici, međutim i mladi s drugih fakulteta iščekuju prvo zaposlenje u svojoj struci, ali oni i volontiraju u svojim zajednicama i medžlisima/džematima.

Neki mogu reći da mladi nakon medrese ili islamskog fakulteta volontiraju u svojim medžlisima i džematima, međutim pozivamo sve da potvrde ovo mišljenje istraživanjem na području svog medžlisa/džemata o volonterizmu ove omladine. Naravno, ovdje ne mislimo na mijenjanje imama u džamiji, učenje mukabela i slično, što je zapravo njihov profesionalni (plaćeni) angažman, već  o njihovoj uključenosti u društveno korisne projekte zajednice i medžlisa/džemata.

Ako svršenici medresa i islamskih fakulteta ne žele volontirati u drugim oblastima sem svoje struke, onda se i tu postavlja pitanje: koliko ima ovih mladih koji održavaju kurseve, pišu besplatno vjerske tekstove ili rade ono što radi Lejla Tutić (Kokanović) iz Livna, koja je postala izuzetno popularna na Internetu.

Angažman na Internetu svima dostupan

Naime, Lejla, rođena 1985. godine, snima motivaciona predavanja, prožeta vjerskim porukama, koja postavlja na svoj You Tube kanal.  

“Nakon završetka Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu udala sam se i s mužem, koji je u to vrijeme studirao, provela dvije i po godine u Republici Jemen, gdje sam volontirala kao učiteljica 2A razreda u TIS-u. Po povratku u BiH radila sam kao profesorica islamske vjeronauke u Srednjoj tehničkoj školi u Jajcu i u Gimnaziji Nikola Šop u Jajcu, gdje sam tokom te jedne godine rada u saradnji sa divnim kolegama i kolegicama u Srednjoj tehničkoj školi organizirala događaj pod nazivom Stop nacionalizmu, s kojim smo uspjeli da kod djece probudimo svijest o zajedništvu i uspostavimo sistem ka boljem razumijevanju jedni drugih. Nakon toga, odlučila sam da se potpuno posvetim predvodništvu i životnom treniranju. Sa snimanjem video-zapisa počela sam skoro prije godinu dana. Odlučila sam da krenem sa ovakvim jednim projektom, jer sam nakon osam godina intenzivnog rada na sebi, posjeta seminarima, metoda i alata koje sam učila od današnjih svjetskih motivatora i životnih trenera poput Tonyja Robbinsa, Lise Nichols, Robina Sharme i drugih, shvatila da je vrijeme da sve to podijelim i sa drugima. Želja mi je da se i drugi okoriste od ovoga znanja, jer sve ovo što govorim u svojim video-zapisima, a i u svojoj knjizi koju sam naslovila Život sa svrhom, protkano je islamskim znanjem. Ajet, koji je prije osam godina bio zaslužan da i sama krenem putem pozitivne transformacije, jeste ajet iz sure Er- Ra'd, gdje Uzvišeni Gospodar kaže da 'On neće promijeniti stanje jednoga naroda dok taj narod sebe ne promijeni'. Ovaj ajet je udario temelje mojoj transformaciji i istraživanju, radu i primjeni naučenoga na polju motivacije i životnog treniranja“, kazala je Lejla, koja govori o različitim temama.

Izbor tema

“Što se tiče izbora tema za video zapise obično temu diktiraju oni koji me prate. Jave mi se u inbox sa određenim pitanjima ili jednostavno primjetim potrebu za obradom neke teme. Nekada tema je potaknuta određenom pojavom u društvu koju primjetim i osjetim potrebu da o njoj progovorimo u smislu davanja neke vrste smjernice u suočavanju sa određenim izazovom koji može doći u naš život kao posljedica te pojave. Teme koje najviše zanimaju one barem koji me prate i jave mi se u inbox su najčešće one teme koje se tiču načina kako da uspostavimo taj duhovni balans unutar sebe. Često mi se javljaju pogotovu žene sa osjećanjem depresije ili anksioznosti ili tinejdžera sklonih mislima i osjećajima straha i nesigurnosti od određenih izazova s kojima se suočavaju i sl.“

Što se tiče sličnog angažmana studentica ili diplomantkinja islamskih fakulteta, Lejla kaže: “Naravno da bi to bilo korisno. Međutim govoriti o pozitivnoj transformaciji i ići putem pozitivne transformacije je sasvim različito. Ja sam neko ko duboko vjeruje da ako želiš vidjeti promjenu u svijetu oko sebe onda prvo moraš ti biti ta promjena. Rad na sebi i pozitivna transformacija podrazumijeva prvo da vi prvenstveno radite na sebi i da idete i sami putem pozitivne transformacije, a tek ste onda spremni posavjetovati i druge. Jer svijetu možete ponuditi samo ono što vi jeste. Svijetu treba vaša autentičnost, vaša snaga i vaš talenat i da bi ste bili u stanju to ponuditi morate prvo to biti. Naučila sam lekciju koja kaže da iz nas ne može izaći osim ono što je u nama. Prije osam godina sam se nalazila u stanju gdje nisam bila sretna, zadovoljna niti onakva osoba kakva sam znala da mogu biti. Ja sam neko ko je prije osam godina bio spreman na radikalnu promjenu svih onih programa, misli, uvjerenja i ideja koje sam imala pri sebi, a koje mi nikako nisu služili, kako bi danas bila ono što sam tada znala da mogu postati. Danas je moj život potpuno drugačiji nego prije osam godina. Ja sam potpuno lično shvatila kur'anski ajet koji nas upozorava pitanjem zašto jedno govorite, a drugo radite. Ovaj ajet me je podstakao da prvo moram i sama raditi i primjenjivati ono što drugima govorim. Ako vama kažem da vam metoda zahvalnosti može potpuno transformisati vaš život onda prvenstveno rezultate primjene te metode koju vama savjetujem morate vidjeti u mome životu. Zato ako zaista želite vidjeti promjenu u svijetu oko sebe, u vašoj kući, vašem džematu, vašoj zajednici, vašem komšiluku i sl. prvo vi budite ta promjena. “

S obzirom na sve veći broj projekata i angažiranih pojedinaca usmjerenih na vjersko ideologiziranje mladih u Bosni, Lejla, kao diplomantkinja s FIN-a, predstavlja jednu od rijetkih alternativa na Internetu i društvenim mrežama.

Cijeli tekstu Preporodu od 15. marta

Povezani članci (po oznakama)