Printaj ovu stranu

Bosna je u prošlosti već bila nezavisna i samostalna

Autor: Selman Selhanović Mart 06, 2018 0

-kaže historičar Imamović ističući da su se građani na demokratskim izborima 1. marta 1992.godine velikom većinom opredijelili za izdvajanje iz krnje Jugoslavije

 S obzirom na to da 1. marta obilježavamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličili smo razgovor sa prof. dr. Enverom Imamovićem, našim poznatim historičarem, arheologom i putopiscem. Interesiralo nas je, najprije, kako doživljava ovaj značajan datum u konstituiranju države BiH. Profesor Imamović odgovara:

-Po nekoj logici i ove godine, nakon toliko vremena, treba da predstavlja veliki doživljaj za sve nas u BiH. No, znamo da se on obilježava samo u jednom dijelu zemlje, dok ga u drugom ignoriraju. Sa te druge strane, čak dolaze napadi i svi mogući komentari. A, o čemu se radi. Svaka država u svijetu ima datume koje uzima za važne datume iz historije. Mi, imamo bogatu historiju i time puno tih datuma. Kako smo na referendumu glasali za nezavisnost to smo slijedom demokratskih načela trebali usvojiti i uvažiti volju većine da ne ostanemo u krnjoj Jugoslaviji. Da smo, međutim, ostali vidjeli bismo šta bi od nas ovdje ostalo. S tim u vezi, evo, često čujemo glasove iz Hrvatske o tim izborima kao da nisu oni glasali u BiH ne bi ni nas ovdje bilo. A, sa naše strane niko im ne kaže- čekajte šta bi bilo da nas nije bilo, onda biste i vi išli pod ‘srpsku čizmu’!. Prema tome, Dan nezavisnosti je veliki i značajnu datum, jer se tada najveći dio stanovništva BiH opredijelilo da živi u nezavisnoj zemlji, i da tako ne ostane pod hegemonijom Srbije, odnosno krnje Jugoslavije.

Država garantira ravnopravnost svih naroda

Pored Dana nezavisnosti obilježavamo i Dan državnosti. Koliko su ovi dani komplementarni u BiH?
Imamović: Ta dva dana različitog su pojma. Pojam državnosti je kada jedna zemlja uzima jedan datum iz svoje bogate prošlosti koji je izuzetno značajan. Evo, SAD nakon izdvajanja od Engleske nisu više bili kolonija, nego samostalna država. Naravno, svaka država ima tu svoje bitne datume za opstanak. Mi u BiH imamo hejbet tih datuma. S obzirom da kod nas egzistiraju tri naroda i ima ih još iz reda ostalih za Dan državnosti uzet je 25. novembar 1943.godine kada je u Mrkonjić- Gradu održano zasjedanje. Donesena je odluka da svi koji žive u BiH žive potpuno ravnopravno bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru. Pa, ima li bolje definicije. Ko ima šta protiv toga?. Može se reći, imaju jedino oni koji se ne slažu da oni nisu prvi i ravnopravni sa ostalima. To je jedna dimenzija. Drugo, to su tekovine antifašizma. U jeku Drugog svjetskog rata i u okupiranoj Evropi partizani su vodili računa šta će sutra biti sa BiH kada dođe do pobjede. Tako je na zasjedanju u Mrkonjić- Gradu utemeljeno ono što je prihvatljivo za sve narode, a ne sada da se traži i obilježava neki drugi datum.
Ovi datumu mogu poslužiti kao integracijski faktor?
Imamović: Dakako. Vjerujem da će ovo političko ludilo proći na drugim stranama, pa će shvatiti da je ovo domovina i Srba i Hrvata. Da se razumijemo, bosanski Srbi i bosanski Hrvati žive ovdje stoljećima i ovdje žive i zarađuju hljeb. A biti ovdje fizički, a tamo negdje mislima u drugoj zemlji je apsurdno. Neminovnost je, historijska i životna, da će se doći tobe i sve to prevazići.
Bosna i Hercegovina nije od jučer i tokom historije imala je periode svoje nezavisnosti?
Imamović: O našoj historiji, nažalost, malo se zna. U odnosu na Evropu, a time i svijet, Bosna je već i u prethistorijskom dobu imala državu na ovim prostorima. U 3. i 4. stoljeću stare ere, upravo su Rimljani koji su stvorili ogromno carstvo tada skoro 200 godina vodili rat sa ondašnjim stanovnicima Bosne. Tu su bili Iliri i čuveno ilirsko kraljevstvo. Zna se za legendarnu kraljicu Teutu koja je jedna od vladarica tog doba i kraljevstva na području Bosne i Hercegovine. Od tada imamo te datume, a da ne kažem iz vremena srednjovjekovne Bosne kada je Bosna bila samostalna i bila na vrhuncu moći. Imali smo tada Veliku Bosnu što malo ko spominje. Kao da se stidimo toga. Ona se širila i na čitavo područje današnje Bosne i dio Srbije, Crne Gore i Hrvatske, izuzev Dubrovnika i Zadra. A, onda ratovi, sve su to datumi koji pripadaju Bosni i narodu koji ovdje živi.

00 Cijeli tekst

Povezani članci (po oznakama)