Printaj ovu stranu

Dodikov pucanj u Ferhadiju

Autor: Avgust 24, 2018 0

Zapaljive izjave o ezanu kao “arlaukanju”, o banjalučkim džamijama “koje snižavaju cijene nekretnina u centru grada”, kao što je to nedavno izjavio Milorad Dodik, su ustvari pucanj na Ferhadiju i sve banjalučke džamije.

Muslimani Banje Luke su uplašeni i oni koje sam kontaktirao govore da osjećaju strah. “Kad sam čuo da je pucano na Ferhadiju, presjekao me je stomak” izjavio mi je jedan sugovornik koji, kao i većina muslimana Banje Luke, strahuje prvenstveno zbog onog što se ovoj džamiji i njenim vjernicima dogodilo prije 25 godina kada je do temelja srušena, iako Banja Luka nije bila u direktnoj ratnoj zoni.

Strah povratnika

Razumljiv je strah povratnika u Banju Luku, hrabrih ljudi koji su unatoč svim traumama odlučili živjeti u svom gradu, a sada moraju gledati kojim putem će doći u džamiju, gdje će parkirati automobil, hoće li im iz obližnjih kafića biti upućene psovke i uvrede, kao što se to već opetovano dešava. Stoga je opravdano zapitati se zašto vlasti RS-a i Grada Banje Luke dopuštaju da se na neposrednom ulazu u vjerski objekat Ferhadiju toči alkohol i pijanči – ne iz vjerskih, već iz čisto sigurnosnih razloga, što je ovaj incident najbolje pokazao!?

Posljednji incident se desio u noći sa 2. na 3. dan najvećeg muslimanskog blagdana Kurban bajrama, iz kafića koji se nalazi prekoputa glavnog ulaza u Ferhadiju džamije, ispaljen metak na Ferhadiju. Oni koje je MUP RS priveo i saslušao pravdali su se da je ispaljen samo jedan metak, da su bili u pijanom stanju, da nije pucano direktno na džamiju itd. Međutim, iz kafića koji se nalaze 15 metara od ulaza u džamiju i u kojima je dozvoljeno da se toči alkohol i pijanči do ranih jutarnjih sati pucanje iz vatrenog oružja ne može biti u drugom smjeru do li u džamiju!

O ovim stvarima vlasti RS i njeni predvodnici ne žele da razmišljaju, kao što ne žele da čuju upozorenja da njihove opasne i zapaljive izjave o ezanu kao “arlaukanju”, o banjalučkim džamijama “koje snižavaju cijene nekretnina u centru grada”, kao što je to nedavno izjavio Milorad Dodik, jesu ustvari pucanj na Ferhadiju i sve banjalučke džamije. Stoga i ne čude incidenti ovakve vrste, pitanje je samo šta će se desiti ako padne mrtva glava ili, nedaj Bože, ako u Bosni ovakva puškaranja otvore novi konflikt. Na Balkanu su ratovi uvijek počinjali incidentima, nesretnim pucnjima koji su se završavali sa stotinama hiljada žrtava i milionima prognanih.

Vandalski čin

“Ono što je Milorad Dodik u svojim medijskim nastupima izjavljivao, sada je bukvalno provedeno u djelo i ovo je, nažalost, pokazivanje smjera njegove politike prema Bošnjacima povratnicima u taj dio Bosne i Hercegovine,” kazao je komentirajući ovaj napad na Ferhadiju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić je reagirao nakon što je MUP RS u medije plasirao vijest u kojemu se slučaj pucnja na Ferhadiju nastojao minimizirati. “Kad su informacije procurile, a procurile su iz redova MUP-a RS, ja sam morao objaviti saopćenje. Nisam ga objavio prije nego što čujem zvaničnu potvrdu iz MUP-a. Oni treba da obrazlože kako su informacije procurile i kako su dospjele na banjalučke portale", kazao je muftija Kozlić.

"Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama", saopćilo je Muftijstvo banjalučko. Muftija Kozlić je u izjavi za sarajevski Klix.ba nakon što su informacije o pucnjavi objavljene dodao “da će svako pucanje iz vatrenog oružja u krugu od 100 metara oko Ferhadije u Banjoj Luci smatrati atakom na džamiju.”Razumljiv je i strah muftije Kozlića i reisu-l-uleme Kavazovića za muslimane i vjerske objekte u ovom gradu.

Ne treba zaboraviti ni to da su se u obnovu Ferhadije utrošila ogromna finansijska sredstva, a sve kako bi se, na neki način, sačuvao obraz ovog grada i oprala civilizacijska sramota koju su rušitelji nanijeli gradu na Vrbasu. «Nažalost, strah me da je ovo sve nastavak politike masovnih ubistava i logora, a da su oni koji pucaju samo oruđe u rukama te politike,” poručio je u svom komentaru napada na Ferhadiju reisu-l-ulema Kavazović.

Sličica Želim Print

Mahmurno izvinjenje

Nakon medijskih napisa reagirao je i jedan od glavnih aktera incidenta Aleksandar Kopanja, sin pokojnog Željka Kopanje, osnivača Nezavisnih novina, i današnji zamjenik direktora ove medijske kuće. Kopanja je negirao da je pucano na Ferhadiju te izrazio žaljenje što je dozvolio da njegovo oružje bude dostupno drugom. “Sjedili smo i pili, to je bila pijanska glupost. Čovjek je uzeo pištolj i zapucao. Čitav život se borim protiv četnika, a ispadoh to. Stvarno nemam riječi. Ugasio sam telefon. Slao sam svima poruke, zvao sam Admira Čavku, nemam šta reći. Kriv sam što sam dozvolio da moje oružje bude dostupno drugom. Kakav pucanj u džamiju” izjavio je Kopanja za sarajevski Dnevni avaz.  

Međutim, «mahmurno» izvinjenje Kopanje i njegovo pravdanje kako je pomogao mnogo Bošnjaka u Banjoj Luci ne mijenja stanje straha njegovih sugrađana Bošnjaka. Jer Kopanja je danas zamjenik direktora Nezavisnih novina, najutjecajnijih dnevnih novina u RS-u, a prošle godine je u ime svog oca Željka primio Orden časti sa srebrenim znacima. Najbizarnija činjenica u svemu ovome jeste da mu je Orden za pokojnog oca uručio lično Milorad Dodik i to «za doprinos u afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima i narodima.» Upravo je saznanje da je Aleksandar Kopanja taj iz čijeg se pištolja pucalo na Ferhadiju (ili ispred, kod, pored Ferhadije, da uzmemo tvrdnje pijanog Kopanje kao meritorne) zastrašujuće i ono što je najviše uznemirilo Bošnjake Banje Luke!?

Mirnes Kovač

Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji. Bavi se praćenjem i analizom političkih procesa u regiji Bliskog istoka i Balkana. Predavač je na SSST-u, sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology. Pored prevodilačkog rada, autor je brojnih članaka i knjiga, a kao politički analitičar saradnik je Al Jazeere, Huffington Posta i drugih elektronskih i printanih medija. Član redakcije Preporoda je od 2006. godine.

Twitter

Facebook

Posljednje od Mirnes Kovač