Printaj ovu stranu

Pola stoljeća inspiracije

Autor: Septembar 16, 2020 0

Preporod, kao što to naši čitatelji vole kazati, jeste dio njihovog ličnog i porodičnog te života zajednice.

Ovog 15. septembra navršava se punih pedeset godina kontinuiranog izlaženja Preporoda. S obzirom na to da nas pandemija koronavirusa još uvijek značajno ograničava, planirane aktivnosti svečanog obilježavanja jubileja smo odgodili do perioda kada to bude moguće učiniti sigurno i uz prisustvo onih koji su Preporodova porodica. U protekloj godini smo se na stranicama Preporoda “prisjećali” događaja i ljudi iz prošlosti s namjerom osvjetljavanja – barem jednim dijelom – onoga što nas inspirira i vodi već pet decenija i što će, ako Bog da, biti naša vodilja i dalje, u budućnosti.

Kur’an i zajednica – most u savremenost

Pedeset godina je dug period, za novine pravi zlatni jubilej, posebno ako ga stavimo u društveni kontekst i sve slabosti i iskušenja kroz koja su prolazili i prolaze naše društvo, naš narod i naša Zajednica. Međutim, institucionalno, za muslimane i Islamsku zajednicu, ovo je značajan jubilej i zbog toga što je Preporod još jedan važan svjedok, ali i oslonac, našeg kontinuiteta koji nam na mnogim drugim poljima često nedostaje.

Temeljna poruka Preporoda bila je i ostala: svi trebamo promjenu nabolje i svi smo za nju odgovorni. Upravo u tom htijenju, želji i osjećanju događa se i traje povezanost muslimanske zajednice i Preporoda, u zlatnoj vezi satkanoj na principima i učenju islama. Naša zajednica, koja se okupljala na razne načine oko Preporoda s obzirom da je “ilmijjansko” čedo, ni tada ni danas nije imala granicu koja ih dijeli od džemata.

I na početku, i pedeset godina kasnije, Preporodova inspiracija je u našem muslimanskom geniju razumijevanja Božije upute, Kur’ana i svijeta oko nas u skladu sa zahtjevima vremena u kojem živimo. Kada je naš prvi urednik rahmetli Husein ef. Đozo za moto novina izabrao ajet koji poziva na promjenu naroda, pojedinca i društva – bio je to savršen izraz njegova razumijevanja budućnosti islama – svevremenog, uključenog i u skladu s zahtjevima vremena. Zbog sadržaja koji su donosile, naše novine nisu bile – niti su danas – puka imitacija instrumenta modernosti što je sastavni dio savremene štampe. Umjesto toga, Preporod je svoju savremenost konstituisao strpljivo, zajedno s muslimanima. “Stanje jednog naroda” koje se spominje u ajetu, a koje treba promjenu, nije ono na koje temeljno utječu vanjski faktori i prilike. Naprotiv, to je stanje koje traži promjenu u biću i pojedinca i zajednice, u njihovoj srži, jer promjenom “sebe samih” mijenjaju se percepcije i faktori koji utječu na to stanje. Tako su islam i muslimansku zajednicu razumijevali naši dobri prethodnici i to prenosili na stranice Preporoda. Temeljna poruka Preporoda bila je i ostala: svi trebamo promjenu nabolje i svi smo za nju odgovorni. Upravo u tom htijenju, želji i osjećanju događa se i traje povezanost muslimanske zajednice i Preporoda, u zlatnoj vezi satkanoj na principima i učenju islama. Naša zajednica, koja se okupljala na razne načine oko Preporoda s obzirom da je “ilmijjansko” čedo, ni tada ni danas nije imala granicu koja ih dijeli od džemata. Jer, Preporod, kao što to naši čitatelji vole kazati, jeste dio njihovog ličnog i porodičnog te života zajednice. I to tako jeste – i kad je dobro i kada nije dobro, u Preporodu su njegovi čitaoci čitali svoje razumijevanje islama i duhovnosti, ali i svoje uspjehe i nade, gledali su kako raste njihova budućnost, mjerili je, sagledavali, nad njom drhtali te pratili “stanje naroda” kada je patio i stradavao, ali nije odustajao. Ako postoji ilustrativan primjer koji pokazuje naše razumijevanje savremenosti i uspravnog hoda u budućnost dostojne muslimana, to je pokretanje i trajanje Preporoda. On je bio most preko prepreka za suočavanje s našom stvarnošću koji smo trebali prijeći.

Znanje i istina su uvijek u trendu

Za većinu muslimana biti dio javnosti je značilo biti dio ispunjenja njihove vjerničke svrhe. Znati i kazati, uputiti na dobro a odvraćati od zla, kako Kur’an upućuje je dio vjerničkog poslanja. E upravo to poslanje vidjeli su u “svojoj” novini.

Kao zajednica muslimana okupljena oko Preporodovog “prozora” u javnost – uglavnom smo uspijevali oduprijeti se estradizaciji i vulgarizaciji predstavljanja i razumijevanja naše vjere, tradicije, vjerskog života i djelovanja Islamske zajednice. Preporod je u cijelom proteklom periodu doživljavan kao odraz svoga doba i zajednice. Sve što se ticalo našeg naroda i njegovih izazova, na ovaj ili onaj način dolazilo je do izraza na stranicama Preporoda: svaka promjena, svako cvjetanje i svaki potres – i iznutra i izvana. Uz decenije pređenog puta pod paskom komunističkog represivnog režima, godine izloženosti najbrutalnijem obračunavanju s muslimanima u toku agresije, decenije presabiranja u post-genocidnom društvu u kojem dominiraju senzacionalizam, opskurnost, površnost i rastakanje društvenih normi uspjeli smo zadržati svoj identitet i zajedno s džematom, živjeti svoju svrhu i konzistentno provoditi misiju koja je temeljno islamska jer nastojimo promovirati etičke vrijednosti i univerzalna načela islama, ali i informativnu odnosno onu koja se uvijek iznova stavlja u aktuelno vrijeme kada novina izlazi. Na različite izazove smo različito odgovarali – u našem malom-velikom svijetu smo informirali o činjenicama i tako skidali plašteve mitova i obmana, ali razgrtali i samoobmane. Originalnost i snaga duha koja se ogledala u tome siguran su vodič za put koji je pred nama. Kao i naša muslimanska zajednica, nismo odolijevali svakoj oluji i svakom vrtlogu uspješno, ali postojan kurs zadat na vrijednostima islama smo zadržali.

Mijenjat ćemo (se) – i dalje!

Njegovati muslimanski duh promjene, uz duboku samorefleksiju, je naša zadaća. Susretat ćemo se sa sobom i svijetom oko nas dostojanstveno i stameno, onako kako to muslimani ovdje stoljećima čine. U ovom broju Preporoda dobar dio stranica smo posvetili upravo našoj novini, njenom pređenom putu i značaju za sve nas – i za razumijevanje naše prošlosti i za našu budućnost. Iz tih sadržaja vidljiva je naša odrednica ali i poruka – mijenjat ćemo (se) i dalje – i na bolje. Kao oni koji razumiju da svaki medij ima i da će imati ograničenja, svjesni smo činjenice da štampani mediji u eri bržih i tehnološki nadmoćnijih medija, danas nemaju, a neće imati ni u budućnosti ulogu i značaj koji su imali ranije. Unatoč tome, vjerujemo da će oni koji unatoč tim procesima i dalje budu pripremali kvalitetan sadržaj imati perspektivu i da će ostati relevantni. To posebno vjerujemo za Preporod jer očekujemo da će i u budućnosti, u skladu sa svojom temeljnom orijentacijom i identitetom rasplamsavati žar poruka ‘lijepe riječi’, te i dalje objavljivati sadržaje koji će upravo u formatu štampanog medija biti prepoznatljivi i cijenjeni kod naših čitalaca, posebno onih kojima se interesovanja ne završavaju na pukoj informaciji, nego su zainteresirani za šira i dublja sagledavanja naše duhovnosti, ali i drugih važnih društvenih tema i izazova kojih će uvijek biti.

Preporod danas kontinuirano i fokusirano prati život i interesovanja muslimana, priče iz života muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. Objavljuje stavove i komentare naših imama, alima i muslimanskih mislilaca, otvara dijalog o osjetljivim temama, prati i analitički propituje kretanja i društvene fenomene kod nas i u svijetu, objavljuje reportaže, intervjue, informira o važnim i zanimljivim događanjima na domaćoj i međunarodnoj sceni. U tome je sadržano i pravo javnosti na informacije o radu institucija Islamske zajednice o čemu, također, izvještavamo uz poštivanje najviših etičkih i profesionalnih standarda – vođeni našim motom, ajetom koji kaže da Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe. Oni koji to razumiju, oni koji ne odustaju od promjene stanja u kojem se nalaze na bolje – oni su stalni pokretači promjene i oni su Preporod.

Zadnji put promjenjen Srijeda, 16 Septembar 2020 10:43
Senada Tahirović

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od ‎2006 -2013 godine izvršni urednik u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi Muallim. 2013. do 2017. glavna urednica Novog Muallima. Autorica više članaka u domaćim časopisima i monografskim publikacijama.

Posljednje od Senada Tahirović