Printaj ovu stranu

Politizacija ISLAMA

Autor: Februar 16, 2018 0

Činjenicu da se Bošnjake učestalo nastoji politički diskreditirati pred zvaničnicima, institucijama EU i u evropskoj javnosti optužbama za islamski radikalizam i za opasnost od stvaranja islamske države ne treba ignorirati, i iz te činjenice treba izvući neke pouke

Nakon što nas je nedavno u više navrata, u različitim prilikama i na različitim destinacijama predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović optuživala za opasnost islamskog radikalizma u BiH, ovih dana je to, vjerovatno u nastojanju da ojača pregovaračku poziciju u svom zauzimanju za Izborni zakon kojim bi se dalje dijelila BiH na etničkoj osnovi i kojim bi se na mala vrata uveo treći entitet u BiH, doduše sasvim nemušto i providno učinio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Treba odmah kazati, Islamska zajednica je na najznačajnijim adresama i u EU i na Zapadu dobila pouzdana uvjeravanja da se takve optužbe i klevete ne uzimaju ozbiljno. Potvrdu za to imamo i u odgovorima njemačke Vlade na upitnik pod nazivom “Radikalni islam u Bosni i Hercegovini i na Kosovu“, u kojem je jasno istaknuto da u BiH i dalje vlada “liberalno poimanje islama” te da nema indicija da bi se to uskoro moglo promijeniti. Bosansko razumijevanje islama i muslimani BiH u većini evropskih političkih, intelektualnih, pa i kulturnih krugova vide se, s valjanim razlozima kao miroljubivi, otvoreni i za evropske društvene tokove prihvatljivi. U našem, historijski duboko ukorijenjenom razumijevanju i tumačenju islama, kakvo već stoljećima promoviramo u našim obrazovnim i vjerskim institucijama najodgovornije osobe u Evropskoj uniji prepoznaju model kakav je moguće primijeniti i u evropskim obrazovnim institucijama, na evropskim univerzitetima i fakultetima za obrazovanje imama koji će predvoditi muslimanske zajednice i džemate u zemljama Europske unije. U tom pogledu u posljednje vrijeme poduzimaju se intenzivne aktivnosti na proširivanju saradnje nekih evropskih obrazovnih institucija i nadležnih instanci EU sa Islamskom zajednicom u BiH, odnosno s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu.
Pa ipak, činjenicu da se Bošnjake učestalo nastoji politički diskreditirati pred zvaničnicima, institucijama EU i u evropskoj javnosti optužbama za islamski radikalizam i za opasnost od stvaranja islamske države ne treba ignorirati, i iz te činjenice treba izvući neke pouke.
Prije svega, treba imati u vidu da izjave poput spomenutih ne predstavljaju samo nesmotrenost pojedinih političara. To nisu izjave kojih se oni, u određenim situacijama samo slučajno dosjete, spontano i u ‘zanosu’ argumentiranja njihovih pozicija i stavova. To mogu pomisliti samo naivni. Naime, izjave kojima se Bošnjake u njihovom zalaganju za jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu nastoji diskreditirati optužbama za tzv. „islamski“ terorizam koncipiraju se u krugovima i štabovima onih političkih snaga koje, ne sasvim bezrazložno, igraju na kartu, ne samo rastuće islamofobije na Zapadu nego i duboko povijesno ukorijenjenih zapadnjačkih, političkih i kulturnih animoziteta prema islamu i muslimanima.

00Slicica zelim Print
Te animozitete koji su kroz povijest temeljeni na različitim razlozima i ciljevima danas produbljuje i otužna nesposobnost u muslimanskom svijetu kao i muslimanskom mišljenju da se na duboke krize i globalne izazove odgovori vjerodostojno i kreativno. Jednostavnije rečeno, ne može se zanemariti činjenica da današnje animozitete prema islamu i muslimanima u značajnoj mjeri hrane i mnoge muslimanske grupe i pojedinci. Na ruku zlonamjernicima idu i oni vjerski dostojanstvenici koji zloupotrebljavajući misiju Islamske zajednice koriste zvanja za promoviranje, uglavnom, kvazipolitičkih poruka. Kakogod, ne smije se ignorirati činjenica da u javnosti EU i na Zapadu općenito jeste prisutna i islamofobija, ali i neki stari animoziteti prema islamu i muslimanima, i njih se mora imati na umu.
Stoga bi, iako je sloboda vjere i uvjerenja temeljno ljudsko pravo i može se iskazivati privatno i javno, i naši bošnjački političari morali biti oprezniji i odgovorniji, posebno kada se u javnom diskursu, kao nosioci javnih mandata, pozivaju prije svega na Boga, kada čak drže predavanja u džamijama (i to se događa) i kada, često teatralno - posebno u izbornoj godini - u javnosti obznanjuju svoju privrženost vjeri i time namjerno politiziraju vjeru. Javnost ove zemlje zna da to najčešće čine oni koji se zloupotrebom vjere i vjerskih prostora dodvoravaju biračima. Ali, oni koji ih posmatraju sa Zapada i iz EU, to ne moraju znati.

Zadnji put promjenjen Petak, 16 Februar 2018 15:52
Senada Tahirović

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od ‎2006 -2013 godine izvršni urednik u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi Muallim. 2013. do 2017. glavna urednica Novog Muallima. Autorica više članaka u domaćim časopisima i monografskim publikacijama.

Posljednje od Senada Tahirović