Printaj ovu stranu

O kažnjavanju blasfemije i apostazije u svijetu

Autor: Harun Karčić Novembar 15, 2018 0

Apostazija i blasfemija su dvije teme koje su u Zapadnim medijima itekako prisutne prilikom svakog spominanja šerijata i međunarodnih ljudskih prava. Apostazija se definiše kao otpadništvo ili izopćenje iz određene vjere, dok je blasfemija uvredljivo izražavanje o nekoj svetinji, odnosno bogohuljenje. 

Nedavna oslobađajuća presuda Pakistanskoj kršćanki Asia Bibi, koja je prvobitno osuđena na smrt zbog blasfemije, ali potom oslobođena presudom Vrhovnog suda Pakistana, ponovo je bacila svjetlo na pitanje zakonskog regulisanja blasfemije u muslimanskim zemljama, ali i šire. 

Prema nedavnom istraživanju istraživačkog centra PEW, Ujedinjenih Nacija, organizacija Human Rights WatchAmnesty International, Američkog State Departmenta i Međunarodne krizne grupe, blizu jedne četvrtine – preciznije 26% zemalja svijeta – primjenjuje zakone koji kažnjavaju blasfemiju dok jedna desetina zemalja – odnosno 13% - primjenjuje zakone protiv apostazije. 

Analizirajući njihove zakonske regulative, kazne mogu varirati – od novčane, preko zatvorske sve do smrtne kazne. 

A što se tiče zakona koji kriminaliziraju apostaziju, samo 25 zemalja svijeta primjenuje zakone protiv apostazije – ponajviše na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike gdje ih čak 14 od 20 zemalja primjenjuje.

Općenito gledajući, zakoni protiv blasfemije se primjenjuju u svim dijelovima svijeta, uključujući i Evropi gdje ih primjenjuje 16% zemalja. Ipak, istraživanje je pokazalo da zapravo zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike najviše primjenjuju zakone protiv apostazije i blasfemije. Od 20 zemalja koje pripadaju spomenutom regionu, njih čak 18 (odnosno 90%) kriminalizira blasfemiju dok ih 14 (odnosno 70%) kriminalizira apostaziju. 

U nekim muslimanskim zemljama, zakone protiv blasfemije su uveli Evropljani, kao što je slučaj sa Pakistanom. Naime, za vrijeme Brtianske kolonijalizacije Indijskog potkontinenta (prije padijele 1947.) Britanska imperija je uvela zakone protiv blasfemije ali ih je 1970-ih pooštrio General Zia ul Haqq, koji je vladao Pakistanom od 1978. do 1988. godine i koji je odgovoran za takozvanu islamizacijuPakistana. 

Pakistan se danas svrstava među 12 od 50 zemalja u regionu Azije-Pacifika koje primjenjuju zakone protiv blasfemije. Nije riječ naravno samo o muslimanskim zemljama – naime, i Budističke zemlje poput Tajlanda i Mijanmara imaju veoma rigorozne zakone protiv blasfemije. 

Na Afričkom kontinentu, preciznije u sub-Saharskim zemljama, najmanje se primjenjuju zakoni protiv blasfemije. Svega 4 od 48 zemalja sub-Saharske Afrike kažnjava blasfemiju. Isto tako, zakoni protiv blasfemije nisu česti ni u Evropi – gdje svega 7 od 45 evropskih zemalja ili njih 16% kažnjava to djelo. 

Irska se na nedavnom referendumu sa 65% glasova izjasnila za ukidanje krivičnog djela blasfemije iz Ustava. Blasfemija je bila definirana u Ustavu iz 2009. kao izraz kojim se označava korištenje imena Boga ili božanstava na način koji određena religija ili njezine vlasti smatraju nedopustivim i uvredljivim. Ustav je određivao i kaznu od 25.000 eura. Ali posljednje krivično gonjenje zbog blasfemije zabilježeno je 1855., prije nezavisnosti te zemlje, protiv jednog svećenika koji je kazao kako je slučajno zapalio Bibliju, ali je na kraju oslobođen. Pitanje blasfemije je ponovo aktuelizirano u Irskoj 2015. godine kad je britanski glumac i redatelj Stephen Fry nazvao Boga "glupim" jer je stvorio svijet pun "nepravde", na irskoj televiziji. Protiv njega je otvorena istraga koja na kraju nije dovela do krivičnog procesuiranja. Pored Irske, više Evropskih zemalja je u posljednjih 5 godina ukinule blasfemiju kao krivičlno djelo a među njima su Danska, Norveška, Francuska, Holandija, Malta i Island.

Na Zapadnoj hemisferi – u Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi, svega 10 od 35 zemalja ili njih 29% kažnjava blasfemiju – uključujući i na Bahamima gdje se primjenjuju zatvorske kazne do čak 2 godine. Sjedinjene Američke Države nemaju zakone na federalnom nivou protiv blasfemije, ali pojedine države poput Michigana i Massachusettsa kažnjavaju to djelo.  

A što se tiče zakona koji kriminaliziraju apostaziju, samo 25 zemalja svijeta primjenuje zakone protiv apostazije – ponajviše na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike gdje ih čak 14 od 20 zemalja primjenjuje. Sedam od 50 zemalja odnosno 14% zemalja Azije-Pacifika također kažnjavaju apostaziju, a Maldivi su među njima. Javno odricanje Islama na Maldivima kažnjivo je oduzimanjem državljanstva. U sub-Saharskoj Africi, svega 4 od 48 zemalja ili njih 8% kažnjava apostaziju dok u Evropi i Americi nema zakona koji kažnjavaju to djelo. 

 

Povezani članci (po oznakama)