Printaj ovu stranu

Nakon Napada u NZ: Prijaviti sve četničke pjesme na You Tube-u i drugim kanalima

Autor: E.S. Mart 15, 2019 0

Nakon napada u Novom Zelandu, kada su napadači upali u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch i ubili najmanje 49 osoba, eksperti će se posvetiti istraživanju motiva ovih napadača

Ono što je javnost u Bosni i regionu zaprepastilo jeste činjenica da je napadač prije napada, vozeći se ka džamiji, slušao izvorne četničke pjesme koje su bile popularne devedesetih godina tokom agresije na BiH. Jedna od njih je i “Karadžiću vodi Srbe svoje“. Također, jedan od napadača je ispisao i na ćirilici imena koja su mu inspiracija za teroristički napad. 

Prema mišljenju dr. Hikmeta Karčića, koji se bavi istraživanjem genocida u BiH, danasnji teroristički akt i puštanje pjesme "Od Bihaća do Petrovca sela", poznate srpske ratne nacionalističke pjesme dokazuje da današnji desničarski pokreti uzor vide u genocidu koji je počinjen u Bosni i Hercegovini. “Nažalost politika dehumanizacije i zločina postala je općeprihvaćena, mainstream pa tako termini poput 'balija' i 'poturica' zamijenjeni su sa 'kebab'. Prije nekoliko godina je Brevik počinio sličan zločin iz mržnje, a imao je inspiraciju u Andriću i srpskim političkim i vojnim akterima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina“, kazao je Karčić, koji smatra da trebaju svi koji imaju pristup You Tubeu, različitim društvenim mrežama i drugim kanalima prijaviti sve pjesme koje veličaju srpske i četničke zločine.

Prema pisanju srbijanskog Blica na svom oružju napadač je napisao ćirilicom imena: Marko Milajnov Popović i Stefan Lazar. Marko Miljanov Popović (1833 - 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči. Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389), poginuo u boju s Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

imena

 

Oni koji imaju pristup You Tubeu, različitim društvenim mrežama i drugim kanalima trebaju prijaviti sve pjesme koje veličaju srpske i četničke zločine. Kako prijaviti ove pjesme na You Tubeu te ostaviti komentar koji će ukazati na sadržaj pjesme i njegovu povezanost s terorizmom ili mržnjom možete pogledati na ovoj ilustraciji.

1

 

 

 

 

 

Povezani članci (po oznakama)